Ronnie James Dio – 10 let od njegove smrti

0 495

Danes mineva natanko 10 let odkar je preminil, ne le eden najbolj slikovitih pevcev rocka in metala, pač pa glasbenik, ki je s svojim vokalom in vokalno tehniko, korenito vplival, zlasti na prihodnjo podobo metala, saj so se začele po njemu zgledovati cele trume mladih pevcev znotraj tega žanra, ki so mu začele slediti in ga posnemati.

RONNIE JAMES DIO (1942 – 2010) – od rogatega škrata do rock legende!
Ronnie James Dio (10.07.1942 – 16.05.2010) je bil ameriški rock in heavy metal pevec in pisec glasbe. Med drugim je bil član zasedb: Elf, Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell in svoje skupine Dio. Ronnie James Dio je veljal za enega najmočnejših in najbolj pečatno izraznih vokalov, ki so definirali heavy metal. Konsistenca in moč njegovega čvrstega in karizmatičnega vokala, ki so ga spremljale na odru značilne gestikulacije, so definirale in vpeljale Ronniejevo prepoznavno zaščitno znamko – “hudičeve rogove”. Ti so se za vselej čvrsto zasidrali v kulturo metala.

Pred smrtjo je Ronnie sodeloval s svojimi bivšimi Black Sabbath kompanjoni (postava iz časov izdaje albuma “Mob Rules”). Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler in Vinny Appice so izdali pod imenom Heaven And Hell svoj edini studijski album “The Devil You Know”, dne 28.04.2009. Kljub temu, da se je zasedba že dogovarjala za novi studijski album pa jo je prehitela prerana Ronniejeva smrt. Pevska ikona je, dne 16.05.2010, izgubila zadnjo bitko z rakom na želodcu in se tako za vselej z zlatimi črkami zapisala med legende rocka.


LETA OTROŠTVA, ŠOLANJE IN PRVI GLASBENI ZAČETKI 

Ronnie James Dio se je rodil kot Ronald James Padavona v mestu Portsmouth, zvezne države New Hampshire v ZDA. Bil je sin edinec italijansko ameriške družine. Ronnie je odraščal v Portsmouthu, dokler se družina ni preselila v mesto Cortland (New York). Starši so vzgojili Ronnieja v duhu sporočila rimsko katoliške vere.

Ronnie se je začel ukvarjati z glasbo potem, ko je poprijel za trobento in rog. Že kot deček je posnel nekaj singlov z različnimi rockabilly izvajalci. Ko je Ronnie vstopil v srednjo šolo, se je priključi skupini The Vegas Kings. Tam je igral bas kitaro. Ko se je skupina poenotila in ga zaradi priljubljenosti med občinstvom postavila na mesto glavnega pevca, se je hkrati preimenovala Ronnie & The Rumblers, kmalu zatem pa v Ronnie And The Red Caps. Prvi sedeminčni vinilni single zasedbe Ronnie And The Redcaps je izšel leta 1958 preko založbe Reb Records. Stran A te izdaje nosi skladbo ‘Lover’, kjer je vodilni vokal odpel še Billy DeWolfe, kljub temu da se Ronniejev spremljevalni vokal odločno sliši v ozadju. Stran B tega singlea nosi skladbo ‘Conquest’, ki je instrumental v slogu skupine The Ventures, na njej pa igra Ronnie trobento.

Ronnie James Dio je diplomiral na srednji šoli v Cortlandu (Cortland City School) leta 1960, leta 2004 pa je bil sprejet Cortland City School Hall of Fame! in 2004. Domače mesto je Ronnieju 15.11.1988 izkazalo posebno zahvalo in v znak spoštovanja razglasilo eno od svojih ulic po njemu (Dio Way).

Med nastopom zasedbe Heaven And Hell na lokaciji Darien Lake Performing Arts Center v mestu Darien (zvezna država New York), blizu mesta Buffalo, 19.09.2007, je Dio v enem izmed premorov med nastopom v nagovoru občinstvu razodel, da je obiskoval Univerzo v Buffalu, kjer je vpisal študij Farmacije. Vodstvo univerze je to kasneje potrdilo in dodalo, da je bil Ronnie študent univerze v študijskem letu 1960/61, vendar pa študija ni dokončal. V taistem letu je namreč ustanovil eno svojih prvih skupin.

Ronnie je prejel odobreno šolnino za študij glasbe na Juilliard School of Music, vendar pa je zaradi interesa v rock glasbi ponudbo zavrnil. Ne glede na izjemno moč, ki jo je Ronnie James Dio razvijal s svojo vokalno ekspresijo na odrih tekom kariere, je Ronnie vselej trdil, da za doseganje te specifične karakteristike, po kateri bo ostal vselej občudovan, cenjen in prepoznaven, nikoli ni vadil. To sposobnost je pripisoval vselej tehniki pravilnega dihanja, veščini, ki jo je Ronnie osvojil še v času otroških dni, ko se je učil pihanja v trobento in rog.

ZGODNJA GLASBENA KARIERA 

Ronniejeva kariera se prične leta 1957, ko nekaj glasbenikov iz mesta Cortland (New York) formira skupino The Vegas Kings. Ta hitro spremeni ime v Ronnie and the Rumblers. Postavo so sestavljali: Ronald James Padavona na bas kitari, pevec Billy DeWolfe, kitarist Nick Pantas, bobnar Tom Rogers in saksofonist Jack Musci.

Leta 1958 je skupina znova spremenila ime, prav tako pa je prišlo do nekaterih sprememb v postavi. Odslej so se imenovali Ronnie and the Redcaps. Na tej točki, je Ronnie pričel peti in je na tej funkciji nadomestil Billy DeWolfe-a, ki je skupino zapustil. Saksofonist Musci je prav tako zapustil skupino, ta pa je v svoje vrste sprejela kitarista Dicka Botoffa. Ronnie And The Redcaps so izdali dva sedeminčna vinilna ploščka. Na prvem, ki je izšel pri založbi Reb Records, sta se nahajala singla “Lover” in “Conquest” (z DeWolfejem na vokal v skladbi Lover). Na drugem, ki je izšel pri založbi Seneca (S 178-102, USA), pa se nahaja na strani A skladba “An Angel Is Missing” na strani B pa skladba “What’d I Say”. Na obeh skladbah odpoje vodilne vokale v celoti Ronnie.

Leta 1961 spremeni zasedba znova svoje ime. Tokrat se imenujejo Ronnie Dio and The Prophets. The Prophets so se obdržali skupaj lep čas in izdali nekaj singlov in en studijski album. Nekateri viri trdijo, da je te skladbe ustvaril Ronnie sam, medtem ko so drugi, vključno z Ronniejem zatrjevali, da je pri ustvarjanju teh skladb sodelovala skupina kot celota.

Ronald James Padavona je povzel ime “Dio” po članu mafije, ki so ga klicali Johnny Dio. Prvič ga je uporabil leta 1961, potem ko je skupina izdala svoj drugi single za založbo Seneca Records. Do leta 1967 je skupina Ronnie Dio And The Prophets izdala še nekaj singlov.

Ronnie Dio and the Prophets so leta 1967 razpadli, potem ko je kitarist Nick Pantas ustanovil novo zasedbo imenovano Electric Elves. Svoje ime so skrajšali v Elf. Leta 1969 se je tako pripetilo, da so Elf odprli Deep Purple koncert.

RAINBOW 

Na tem koncertu si je Deep Purple kitarist Richie Blackmore dodobra zapomnil vokalno izvedbo Ronnie James Dia, in ko je Deep Purple zapustil, je povabil Ronnieja kot tudi ostale Elf člane h oblikovanju Blackmoreove nove zasedbe Rainbow. Rainbow so izdali svoj studijski prvenec leta 1975, Ronnie pa je posnel z Rainbow še tri albume. Z Rainbow se je razšel zaradi različnih ustvarjalnih pogledov na rock glasbo, saj je Blackmore želel usmeriti Rainbow v komercialno skupino.

Ronnie James Dio je prispeval leta 1974 vokal za britanski single Love Is All, ki je bil uvrščen na konceptualni album Deep Purple basista Rogerja Gloverja z naslovom  “The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast”. Ronnie je na tem albumu prav tako prispeval vokale za skladbi “Homeward” in “Sitting in a Dream”, kjer se mu pridružita še dva druga Deep Purple člana, in sicer Glenn Hughes in David Coverdale.

BLACK SABBATH 

Potem ko je Ronnie zapustil Rainbow, se je pridružil Black Sabbath, pri katerih je zamenjal Ozzyja Osbournea. Leta 1980 izdajo Black Sabbath zelo uspešen album “Heaven And Hell”, ki je skupino vrnil v središče rock zemljevida. Temu je sledila v letu 1981 izdaja sicer manj uspešnega “Mob Rules”, ki pa je še vedno predstavljala hit. Za njo je sledila še izdaja koncertnega albuma “Live Evil”.

V času bivanja pri Black Sabbath je Ronnie spopulariziral gesto “vražjih rogov”. Ronnie je o tem znal povedati, da se je njegova babica s to gesto posluževala rituala, ki jo je ščitil pred vražo “zlobnega očesa”. Ta vraža je med južnimi Italijani namreč zelo pogosta. Rogove (italijansko “Corna”) so uporabljali zato, da so odganjali vraže, ali pa nasprotno, kadar so želeli nad nekoga poslati urok, ki so ga poimenovali “Malocchio” (“zobno oko”). Ronnie je v zvezi s tem rad poudaril, da ni želel pri Black Sabbath kopirati Ozzyja Osbournea, ki je uporabljal gesto z znamenjem miru, zato si je domislil nekaj novega.

Ronnie James Dio pa ni prvi, ki je uporabljal znamenje z rogovi. Skupina Coven je to znamenje uporabila na vseh studijskih albumih, leta 1968 pa tudi na odru. Tudi skupina  Parliament-Funkadelic je uporabljala redno to znamenje, tako na mnogih promocijskih fotografijah kot tudi naslovnicah albumov ter na koncertnih odrih v sedemdesetih letih. A kakorkoli obračamo, Ronnie James Dio je tisti, ki je vpeljal to znamenje v občo metal kulturo in ga spopulariziral med ljubitelji rock in metal glasbe.

Leta 1992, se je Ronnie James Dio za krajši čas vrnil k Black Sabbath in z zasedbo posnel album “Dehumanizer”. Album je predstavljal za skupino lep uspeh in se prebil na 40. mesto najbolje prodajanih albumov britanske lestvice, v ZDA pa je zasedel  44. mesto tamkajšnje Billboardove lestvice 200 najbolje prodajanih plošč.

DIO (za podrobno biografijo o skupini “skrolaj” z miško na dno tega prispevka!) 

Leta 1980 prispeva Ronnie James Dio vokal za skladbi “To Live for the King” in “Mask of the Great Deceiver”, ki sta uvrščeni na samostojni studijski album Kansas kitarista Kerryja Livgrena z naslovom “Seeds of Change”. Zaradi preteklih udejstvovanj znotraj zasedb Rainbow in Black Sabbath je Ronniejev prispevek na tem albumu botroval številnim izbruhom negodovanj in kontroverznosti s strani legij Livgrenovih – v pravem duhu rimokatoliške vere izoblikovanih in vzgojenih oboževalcev. Mnogi podaniki rimo katoliške vere so kasneje prepoznali v zasedbah Dio in Black Sabbath namreč pravo seme Satana. Dio je kasneje v intervjuju povedal, da sam Livgrenovega albuma ni nikoli smatral za krščanski album, in da je zanj prispeval svoj vokal izključno zato, ker je želel pomagati, oziroma narediti Kerryju uslugo.

Leta 1982 je prišlo do nesoglasij v Black Sabbath, ko se je odločalo o zvočni produkciji in podobi koncertnega albuma “Live Evil”. Rezultat je bil ta, da sta Ronnie James Dio in bobnar Vinnie Appice zapustila Black Sabbath in ustanovila skupino Dio.

Zasedba Dio je posnela v karieri deset samostojnih studijskih albumov, med njimi pa so še vedno najbolj priljubljeni in cenjeni prvi štirje in sicer “Holy Diver” (1983), “The Last in Line” (1984), “Sacred Heart” (1985) in “Dream Evil” (1987). Tem so sledili še “Lock up the Wolves” (1990), “Strange Highways” (1994), “Angry Machines” (1996), “Magica” (2000), “Killing the Dragon” (2002) in “Master of the Moon” (2004). Tem je zasedba Dio dodala 4 koncertne albume in sicer “Intermission” (1986), “Inferno: The Last In Live” (1998), “Evil Or Divine – Live In New York City” (2005) in “Holy Diver – Live” (2005). V zasedbi Dio so tekom kariere skupine izmenjali številni člani visokega glasbenega pedigreja. Ronnieju so z različnim stažem vse do leta 2010 delali družbo v zasedbi Dio sledeči glasbeniki: Vivian Campbell – kitara (1982-1986), Vinny Appice – bobni (1982-1989, 1993-1999), Jimmy Bain – bas kitara (1982-1989, 1999-2004), Claude Schnell – klaviature (1984-1989) , Craig Goldy – kitara (1986-1989, 1999-2001, 2004-2005, 2006-2010), Rowan Robertson – kitara (1989-1991), Teddy Cook – bas kitara (1989-1991), Simon Wright – bobni (1989-1991, 1999-2010), Jens Johansson – klaviature (1989-1991), Tracy G – kitara (1993-1999), Jeff Pilson – bas kitara (1993-1997, 2004-2005), Scott Warren – klaviature (1993-2010), Larry Dennison – bas kitara (1997-1999), Doug Aldrich – kitara (2001-2004, 2005-2006), Rudy Sarzo – bas kitara (2004-2010), Chuck Garric – bas kitara (2000-2001).

Leta 1997 se je Ronnie James Dio pojavil na Pat Boonovi izdaji “In a Metal Mood: No More Mr. Nice Guy”, albumu famoznih heavy metal skladb, ki so odigrane v “big band” maniri. Ronnieju lahko prisluhnemo v spremljevalnih vokalih Boonove priredbe v skladbi Holy Diver.

Leta 2000 je založba Century Media Records izdala dvojno kompilacijsko zgoščenko z naslovom “Holy Dio: Tribute to Ronnie James Dio” Za to kompilacijo so prispevale priredbe Dio izvirnikov številne znane power metal zasedbe.

Tenacious D sta napisala skladbo, ki jo je imenoval Dio in jo uvrstil na svoj istoimenski studijski prvenec “Tenacious D”. Ronnie je odobril to potezo, Tenacious D pa sta kasneje sodelovala v videu za Dio skladbo Push z albuma “Killing The Dragon”. Ronnie se je pojavil kasneje tudi v filmu “Tenacious D in The Pick of Destiny”, kjer je odigral vlogo samega sebe. V nekem odlomku intervjuja, ki so ga takrat posneli z Ronniejem, je ta v maniri zdravega humorja vpletel dvom o tem, da sta Tenacious D zares vredna “predaje ognjene bakle”. Verzi v skladbi Dio namreč namigujejo na to, da naj Dio preda ognjeno baklo Tenacious D.

Leta 2005 je Ronnie odigral vlogo Dr. X-a, na konceptualnem albumu seattleskih art metalcev Queensryche z naslovom “Operation: Mindcrime II”, ki je uradno izšel začetek aprila 2006. Ronnie se je pojavil tudi na nekaterih koncertih skupine Queensryche po ZDA, kjer je na odru odigral in odpel vlogo Dr. X-a medtem, ko je pevka Pamela Moore, odigrala in odpela vlogo sestre Mary.  Ta trenutek je zabeležen na DVDju “Mindcrime at the Moore”.

Skozi september 2005 je zasedba Dio izvedla tudi turnejo po Sibiriji in vzhodnem delu Rusije. Turneja se je pričela v mestu Khabarovsk.

Dio so dokončno razpuščeni ob Ronniejevi smrti, dne 16.05.2010. V studiu so ohranjeni nekateri novi posnetki (skladbe), ki jih je Ronnie pripravljal za sledeči Dio album. Vprašanje pa je, če kvaliteta in kvantiteta tega materiala zadošča, da bi nemara bil v prihodnosti lahko izdan kot posthumni studijski Dio album. Neizdana, a novo posneta skladba, z naslovom Electra, pripravljena za novi Dio album, z naslovom Electra, govori v prid izdaji, saj je prava klasična Dio poslastica.

HEAVEN AND HELL

Oktobra 2006 je bilo uradno potrjeno, da se je Ronnie James Dio priključil Black Sabbath. Poleg Ronnieja so bili v tej postavi še kitarist Tony Iommi, basist Geezer Butler in Vinnie Appice. Odločili so se za turnejo, na katero pa bodo odrinili pod imenom Heaven And Hell in ne Black Sabbath, kot je bil pričakovano. Ime Heaven And Hell je bilo na moč prikladno, saj se nanaša na naslov prvega Black Sabbath albuma, na katerem je prispeval vokale Ronnie James Dio. Uradna izjava Heaven And Hell, zakaj ne želijo uporabiti imena Black Sabbath je bila ta, da je Ozzy Osbourne še vedno Black Sabbath član, saj postava v zasedbi Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler in Bill Ward, nikoli ni uradno prenehala delovati. V projekt Heaven And Hell je bil sprva vključen tudi originalni Black Sabbath bobnar Bill Ward, ki pa je kasneje ponudbo zavrnil.  Heaven And Hell so do leta 2008 izvedli 98 koncertnih nastopov. Heaven And Hell so leta 2009 izdali tudi studijski album z naslovom “The Devil You Know”. Izid novega je bil načrtovan za leto 2010.

ZASEBNO ŽIVLJENJE 

Ronnie James Dio se je poročil prvikrat sredi leta 1960. Njegova prva soproga je bila Loretta Berardi (rojena leta 1941). Skupaj sta posvojila sina Dana Padavono (rojen julija 1968), ki je danes zaposlen kot vremenoslovec na National Weather Service v mestu Binghamton (New York).

Potem ko se je Ronnie ločil od Lorette Berardi, je vzel za ženo Wendy Galaxiola (rojena leta 1947), ki je postala tudi njegova menedžerka. Wendy je v osemdesetih opravljala to funkcijo tudi za skupini  Rough Cutt in Hellion. Z Wendy je ostal Ronnie poročen do svoje smrti.

Rak na želodcu in smrt 

Dne 25.11.2009 je Wendy uradno razglasila, da je Ronnie James Dio diagnosticiran za rakom na želodcu. Uradna izjava se je glasila: “Ronnie je bil diagnosticiran za zgodnjo obliko raka na želodcu. S terapijo zdravljenja smo začeli takoj na Mayo kliniki. Potem ko Ronnie “ubije zmaja”, se bo vrnil na odre, kamor sodi, in kjer počne tisto kar ima najrajši. Izvaja glasbo za svoje oboževalce. Naj živita dolgo rock and roll in Ronnie James Dio. Hvala vsem prijateljem in oboževalcem, ki ste prispevali dobre želje Ronnieju in mu na tak način vlili moči in poguma.”

Dne 14.03.2010 je Wendy objavila novico o zdravstvenem stanju svojega soproga, ki se je glasila: “Za nami je sedma Ronniejeva kemoterapija, novi CAT sken, nova endoskopija in rezultati so dobri. Glavni tumor se je občutno skrčil, Houston, kjer se nahaja klinika za rakava obolenja v Texasu, pa bomo odslej obiskovali vsake tri tedne in ne več vsake dva tedna, kot je bilo to doslej.”

Dne 04.05.2010, so Heaven And Hell uradno sporočili, da odpovedujejo celotno poletno koncertno turnejo zaradi zdravstvenega stanja Ronnieja Jamesa Dia.

Ronnie James Dio je preminil ob 7. uri in 45 minut, dne 16.05.2010.

Wendy je ob tem na uradni spletni strani Ronnieja Jamesa Dia zapisala sledeče:”Danes je moje srce strto, Ronnie je odšel ob 7:45 dopoldan, 16.05.2010. Mnogi, mnogi prijatelji so se s svojimi družinami uspeli posloviti od Ronnieja, preden nas je mirno zapustil. Zelo cenimo vso vašo ljubezen in podporo, ki ste jo izrazili do nas. Prosimo vas za nekaj dni zasebnosti, da se spoprimemo z dejstvom te strašanske izgube. Vedite, da vas je imel Ronnie vse zelo rad in da bo njegova glasba živela večno”.

ZAPUŠČINA 

Kariera Ronnie James Dia se je raztezala skozi šest dekad in sicer med letoma 1957 in 2010. V tem obdobju, še posebej pa v 21. stoletju, je Ronnie prejel številna priznanja in nagrade za svoje delo.

Sprejet je bil v Cortland City Hall of Fame leta 2004, mesto Cortland pa je izrazilo spoštovanje do umetnika tudi tako, da je imenovalo eno izmed svojih ulic po njem (“Dio Way”). Priznana britanska glasbena rock revija Classic Rock Magazine je v sklopu vsakoletne “Roll Of Honour” ceremonije podelila Ronnieju nagrado “Metal Guru Award” za leto 2006. Dne 17.01.2007 je bil Ronnie James Dio sprejet v Guitar Center’s Rock Walk of Fame, v Hollywoodu (Kalifornija, ZDA). Aprila 2010 je prejel Ronnie naziv “Best Metal Singer” na podelitvi priznanj Revolver Golden Gods Awards, za svoj prispevek na Heaven And Hell albumu “The Devil You Know”. S tem je postal najstarejši prejemnik te nagrade, star 67 let. Nagrado je prejel osebno, kar je bilo tudi zadnje dejanje, da se je Ronnie James Dio uradno pojavil v javnosti, manj kot mesec dni pred svojo smrtjo.

Žalna komemoracija je bila napovedana ob 14.00 uri, dne 30.05.2010, na pokopališču The Hall Of Liberty, ki je locirano v predelu Forest Lawn Hollywood Hills, v Los Angelesu (Kalifornija, ZDA).

Diov grob v Los Angelesu

prevedel in uredilAleš Podbrežnik (maj, 2012)


Podrobna biografija o skupini DIO:

DIO je bila ameriška heavy metal skupina, ki jo je vodil pevec Ronnie James Dio. Skupino je Ronnie James Dio ustanovil potem, ko je leta 1982 zapustil Black Sabbath.  V izjavi za intervju ki se nahaja na posebni verziji ponovne izdaje Dio prvenca “Holy Diver”, je Ronnie zatrdil, da nikdar ni nameraval pričeti s solo kariero.  Njegova želja je bila vselej, da skupaj z bobnarjem Vinnie Appicejem, ki je istočasno z Ronniejem zapustil Black Sabbath, ustanovita novo skupino. Ime Dio je za skupino iz komercialnega stališča sila posrečeno, saj je bilo v času ustanovitve skupine med glasbeno množico že dodobra utečeno in razpoznavno. Dio pomeni po italijansko “Bog”.

Skupina je izdala deset studijskih albumov, prestala je mnoge menjave članov zasedbe, Ronnie James Dio pa je bil izmed vseh edini konsistentni član, ki je v njej vztrajal od začetka, pa do razpada skupine, ki ga je obeležila smrt Ronnieja, dne 16.05.2010.

ZAČETKI IN “HOLY DIVER” (1982-1984) 

Leta 1982 je prišlo v zasedbi Black Sabbath do trenj med njenimi člani. Jabolko spora je tokrat povzročal različen pogled na zvočno podobo koncertnega albuma “Live Evil”, ki ga je skupina nameravala izdati. Nerazumevanje med člani je privedlo do tega, da sta Ronnie James Dio in Vinny Appice zapustila Black Sabbath.  Dvojec je ohranil željo da nastopa v skupini, zato je oktobra istega leta ustanovil novo, ki je posvojila ime Dio. Maja leta 1983 je skupina izdala svoj studijski prvenec z naslovom “Holy Diver”. Na njem se nahajata dva hit singla, in sicer “Rainbow in the Dark” ter “Holy Diver”. Slednji je zrasla popularnost zlasti zaradi pogoste rotacije na takrat že delujoči televizijski postaji MTV.  Vloga kitarista je pripadla Vivianu Campbellu, irskemu kitaristu, ki je prispel iz vrst N.W.O.B.H.M. skupine Sweet Savage. Klaviature za album sta v celoti odigrala Ronnie James Dio in basist Jimmy Bain, ki je gradil z Ronniejem nekoč Rainbow – postavo zasedbe bivšega Deep Purple kitarista Richieja Blackmorea. Glede igranja klaviatur na nastopih v živo skozi leto 1884 je skupina poiskala pomoč pri Claude Schnellu. Ronnnie je o začetkih Dio povedal tudi sledeče:

“To je bilo zelo prikladno obdobje, če si se nahajal v skupini. Za nas je bilo to idealno. Vse stvari so se zložile za nas v popolno sestavljanko. Duh ekipe je bil na visokem nivoju, odnos, zagon in zavzetost do ustvarjanja glasbe na vajah pa preprosto neverjetni. Zato je bil tudi dosežek v studiu izjemen. Vsi v skupini smo si namreč želeli, da bo to zares odlična plošča. Zares smo verjeli v to, kar smo ustvarjali na tem albumu in komaj smo čakali, da album izide, da ga ljudje slišijo.”

OD “THE LAST IN LINE” DO “DREAM EVIL” (1984-1989)

Postava za snemanje novega albuma “The Last In Line” je prerasla iz kvarteta v kvintet, Claude Schnell pa je postal na mestu klaviaturista stalni član zasedbe Dio. Drugi studijski album “The Last in Line” je izšel dne 02.07.1984. Skupina je v tej formaciji vzdržala tudi za izdajo tretjega studijskega albuma “Sacred Heart”, ki je izšel dne 15.08.1985.

Leta 1985 je Ronnie James Dio napisal tudi skladbo “Stars” za projekt Hear ‘n Aid, kitaro na tej skladbi, pa je prispeval Vivian Campbell.  Campbell je postajal z glasbeno usmeritvijo skupine Dio vse bolj nezadovoljen. Leta 1987 je prejel ponudbo da se pridruži Whitesnake. Campbell se je še pojavil na izdaji koncertnega EPja “Intermission”, saj je opravil z  zasedbo Dio leta 1986 koncertno turnejo. A kakorkoli, na tem EPju lahko zasledimo v studiu posneto novo skladbo “Time To Burn”, na kateri se je množici že predstavil Craig Goldy kot novi kitarist skupine.

Dne 21.07.1987 je izšel četrti studijski album skupine z naslovom “Dream Evil”. Po izdaji albuma je Craig Goldy skupino zapustil, saj se je želel posvetiti samostojnim projektom. V juniju leta 1989 je skupina uradno potrdila, da je sprejela v svoje vrste na mestu kitarista, 18-letnega mladeniča z imenom  Rowan Robertson, vendar pa skupni ni uspelo zajeziti velikih sprememb, ki so sledile. Konec leta 1989, so zapustili skupino Claude Schnell, Jimmy Bain ter  Vinny Appice.

SPREMEMBE (1990-1999)

Vrzel, ki je nastala z odhodom trojice Schnell, Bain in Appice, je bila zapolnjena s prihodom basista Teddyja Cooka, klaviaturista Jensa Jens Johanssona ter bivšega AC/DC bobnarja Simona Wrighta. Tako obnovljena skupina je izdala album “Lock up the Wolves” spomladi leta 1990. Med novo turnejo, ki je sledila izdaji albuma, je imel Ronnie James Dio priložnost, da se sreča s svojim starim Black Sabbath kolegom Geezerjem Butlerjem. To srečanje imelo za posledico kratkoživo obnovitev Black Sabbath v identični zasedbi iz časov albuma “Mob Rules” (1981). Zasedba je leta 1992 izdala album “Dehumanizer”, potem pa se je Ronnie James Dio odločil, da znova požene k delovanju Dio. S seboj je tako kot že prvič znova pripeljal v Dio kolega Vinnyja Appicea. Konec leta 1994 se v postavo vključijo še kitarist Tracy G, klaviaturist Scott Warren, ki je prišel iz ameriške zasedbe Warrant ter basist Jeff Pilson iz zasedbe Dokken. Fantazijsko mistična sporočila so v verzih nadomestile teme iz našega vsakdana. Skupina je spremenila tudi glasbeno usmeritev in jih podredila tedanjim trendom zvočne produckije. Zato nekateri ljubitelji skupine Dio tretirajo obdobje izdaj studijskih albumov “Strange Highways” (1994), “Angry Machines” (1996) in koncertnega “Inferno  – Last In Live” (1998), za obdobje najslabših stvaritev Dio kariere.  Mnenja pa so bila deljena in mnogi ljubitelji so pozdravili novo zvočno in komponistično orientacijo skupine, s katero je skupina naredila odločen odmik od “zastarelih” pristopov obdobja osemdesetih let.  Ker je bilo razočaranje s strani menedžementa skupine ob klavrni prodaji albuma “Angry Machines” veliko, se je skupina odločila, da se vrne k svojemu zgodnjemu ustvarjalnemu slogu. Posledica je bila ta, da je kitarist Tracy G odšel iz skupine, vanjo pa se je vrnil na njegovo mesto znova Craig Goldy.

VRNITEV  (2000-2004)

Vrnitev Craiga Goldyja je podkrepila kreativnost v skupini in ta je izdala leta 2000 novi studijski album z naslovom “Magica”. To je bil osmi studijski album skupine. Mnogi ljubitelji skupine uvrščajo album “Magica” v kategorijo “albuma vrnitve”, saj je na neodvisni Billboardovi lestvici najbolje prodajanih plošč zasedel teden dni po izidu v ZDA odlično 13. mesto. Poleg Craiga Goldyja pa sta se za album “Magica” vrnila v postavo tudi bobnar Simon Wright in basist Jimmy Bain, ki pa ga je v postavi za evropsko turnejo nadomeščal L.A. Guns basist Chuck Garric. Konceptualni album “Magica” je predstavil Dio v orientaciji zvočne podobe, ki je diktirala vrnitev k preteklem, starem slogu, ki se je izkazal že v preteklosti za najbolj uspešnega za skupino. Nove skladbe je podkrepila tudi z izdatnejšo rabo klaviatur. Skozi naslednjo turnejo pa so napetosti v skupini med Craigom Goldyjem na eni in Ronniejem James Diom ter Jimmyjem Bainom na drugi, naraščale. Goldy je moral skupino postavljati vse preveč pogostokrat na stranski tir, saj se je ubadal z obveznostmi do svoje družine. Tako je Craig Goldy zapustil Dio v januarju leta 2002, v postavi pa ga je zamenjal Doug Aldrich. Tega je pripeljal v skupino Jimmy Bain, potem ko sta se z Aldrichem spoznala med snemanjem posvetilnega albuma skupini Metallica. Ker je Aldrich prispel k Diu pozno, ni uspel prispevati pravzaprav nobenih idej za novi studijski album skupine. Glavnino devetega studijskega dela z naslovom “Killing The Dragon” sta tako ustvarila Ronnie James Dio in Jimmy Bain. “Killing The Dragon” je izšel leta 2002 preko založbe  Spitfire Records, metalska komuna pa ga je odlično sprejela in spravila album v ZDA med 200 najbolje prodajanih plošč Billboardove lestvice.  Aldrich je ostal v skupini vse do aprila 2003, potem pa se je podobno kot Vivian Campbell pred njim pridružil Whitesnake. Na Aldrichevo mesto se je k Dio vrnil znova Craig Goldy. Kmalu zatem je Dio zapustil basist Jimmy Bain.

“MASTER OF THE MOON” IN RAZPAD SKUPINE (2004-2010)

Dio so izdali svoj deseti (in zadnji) studijski album z naslovom “Master of the Moon”, pri založbi SPV Records. Album je izšel v Evropi, dne 30.08.2004, v ZDA pa dne 07.07.2004 preko založbe Sanctuary Records. Na albumu je vlogo basista znova prevzel multi-inštrumentalist Jeff Pilson (ex-Dokken), vendar pa se je moral zaradi obveznosti do zasedbe Foreigner od Dio posloviti, potem ko je opravil svoje naloge v studiu. Na njegovo mesto je stopil v Dio Rudy Sarzo, ki je bil nekoč med drugim tudi del zasedbe Ozzyja Osbournea.

Leta 2005 izide koncertni album “Evil or Divine – Live In New York City”, ki je povzel  enak koncertni zapis, kakršnega je skupina predstavila že z istoimensko izdajo DVDja leta 2003. Ronnie James Dio je ob tem komentiral, da na izdajo tega albuma ni imel več nobenega vpliva, saj je z založbo, ki je koncertni album, že prekinil pogodbo o sodelovanju. Leta 2005 so Dio koncertirali po Južni Ameriki, Japonski in Evropi.  Njihova jesenska turneja se je imenovala  “An Evening With Dio”. Koncertni repertoar je bil sestavljen iz dveh delov. Prvi del je bil regularni, drugi del pa je predstavljala celotna izvedba studijskega prvenca skupine iz leta 1983 “Holy Diver”.  Skupina je želela posneti enega izmed takšnih nastopov na ruskem delu turneje, da bi ga kasneje izdala v obliki DVDja. Koncert, ki je bil kasneje dejansko izdan na DVDju, pa izvira dejansko iz nastopa skupine v Londonu (Velika Britanija).  Avdio posnetek, ki ga pooseblja dvojni koncertni CD z naslovom “Holy Diver – Live”, je izšel aprila 2006.

Leta 2007 je bilo uradno naznanjeno, da naj bi se Black Sabbath ponovno združili z Ronniejem James Diom in ustvarjali pod imenom Heaven and Hell. To se je tudi zgodilo in skupina Heaven And Hell je izdala leta 2009 album “The Devil You Know”. Ronnie James Dio je o tem albumu povedal med drugim tudi sledeče:

“Zveni odlično. Je resnični prerez vsega kar smo ustvarili od albuma “Heaven And Hell” preko “Mob Rules”, pa vse do albuma “Dehumanizer”. Menim, da je v tem albumu mnogo albuma “Dehumanizer”, obenem pa tudi drugih stvari. Povzema učinkovito vse tisto, kar je to skupino vselej predstavljalo.”

Udejstvovanje Ronnieja James Dia v  “Heaven and Hell” je imelo za posledico to, da so morali Dio preložiti pričetek snemanja naslednika albumu “Master Of The Moon”, ki je bil že poimenovan kot “Magica II.” Triletni premor je za krajši čas prekinila evropska koncertna turneja z desetimi termini v maju in juniju 2008. Uradno je bilo najavljeno tudi to, da bo skupina izvedla v novembru in decembru 2009 novo evropsko turnejo z dvaindvajsetimi termini z začetkom na tleh Velike Britanije in zaključkom v Nemčiji.  Za te nastope se je pridružil skupini znova Doug Aldrich, ki je enkrat več zamenjal Craiga Goldyja na kitari. Dio so nameravali izdati tudi novi predstavitveni single “Electra”. Izid tega singla naj bi terminsko soupadal z začetkom napovedane evropske turneje.   Ta izdaja bi predstavljala prvi studijski material, ki bi izšel po 5. letih. Skupina je v letu 2010 prav tako načrtovala da posname novi studijski album, ali celo dva.

Dne 18.11.2009 je bila s strani skupine uradno odpovedana celotna turneja, saj je moral Ronnie James Dio nemudoma na hospitalizacijo. Bil je namreč diagnoziran za rakom na želodcu in se je takoj vključil v terapijo zdravljenja.

Dne 19.02.2010, je bilo na uradni spletni strani skupine objavljeno, da nameravajo Dio v striktno omejeni nakladi izdati “Tournado Box Set”. Nabor materiala tega paketa vsebuje album “Killing the Dragon”, DVD “Evil or Divine”  (dostopen le v PAL različici), DVD bonus material z intervjuji, foto galerijo, posnetki, ki izvirajo iz zakulisja in niso bili pred tem še nikdar izdani. K temu paketu je bil dodan tudi promocijski video za skladbo Push iz albuma “Killing the Dragon”, ekskluzivno Dio kartice in dodatni CD single “Electra”, ki bo kasneje vključen tudi na prihajajoči novi studijski album “Magica II”.

Ronnie James Dio je preminil, dne 16.05.2010, ob sedmi uri in 45. minut zjutraj, za rakom na želodcu. S tem dnem je skupina Dio tudi uradno prenehala delovati.

Spomenik Diu v bolgarskem mestu Kavarna

prevedel in uredil: Aleš Podbrežnik (maj, 2012)
celoten prispevek posvečen 10. obletnici Diove smrti je uredil: Primož Novak

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki