Sacred Reich: Awakening

0 275

Založba: Metal Blade Records
Datum izida: 23.08.2019
Dolžina albuma: 33.05 min
Produkcija: Arthur Rizk
Zvrst: Thrash Metal
Ocena: 8.5 / 10


Konec letošnjega avgusta je, po 23. letih sušne dobe, izšel novi Sacred Reich album! Kultna thrash metal zasedba iz Arizone se je proslavila v začetnih letih kariere, ko je nanizala dva odlična studijska albuma »Ignorance« in »The American Way«, vmes pa prilila olja na ogenj takrat bogatemu razmahu thrasha, na krilih skupin drugega vala, tudi z EP-jem »Surfing Nicaragua«. Tudi »Independent« (1993) in za njim »Heal« (1996), sta povsem kvalitetna albuma, pri čemer bi si za »razvlečeni« »Independent« vseeno želel, da bi meril v dolžino prav tako malo preko pol ure, kar je sicer tradicija ostalih Sacred Reich albumov, vendar pa sta ob izidu pri puristih naletela na mešane odzive. Zanimivo je kako dolgo je trajalo, da bend izda naslednik albuma »Heal«, čeprav v karieri beleži le eno (pet letno) mirovanje (na začetku novega milenija).

Vrnil se je Dave McClain in to po 23. letih delovanja z Machine Head. Na garažno slečeno produkcijsko naravo albuma »Awakening« je dostavil naposled na moč sproščeno bobnanje, ki zveni organsko in naravno, brez trikov zvočne hiperprodukcije. Phil Rind ni izgubil niti kančka vokalnega naboja. No, to ni povsem res. Z leti le nekoliko »lepše« vpije, kriči in poje, vseeno pa v vsem več, kot suvereno še vedno prepričljivo jezno »bljuje« ogenj in po tej plati je »Awakening« zelo suveren manifest, na katerega je bilo vredno čakati. Za tiste okorele starošolske Sacred Reich puriste s prevelikimi pričakovanji, ne ravno izdelek, ki bi si ga želeli, a ko se album »zapelje« skozi »manj obremenjena« ušesa, zveni v celem seštevku izredno dobro in zapušča več kot ugodna občutja. Arnett ni pozabil pisati vnetljivih fraz, ki zgrabijo takoj, v solažah ostaja nabrit in prepoznaven, dobro oporo pa je našel v mladem Joeyu Radziwillu, ki praviloma opravlja vlogo ritem kitarista.

Naslovnica albuma je groteskna in znova opozarja, da ostajajo Sacred Reich vneti nasprotniki »ameriškega svetovnega sužnjelastništva«, česar nikdar niso skrivali v besedilih in tudi tokrat nekajkrat ostro napadejo ameriški režim (Killing Machine). Obenem pa fantje dodajajo tisto svojo humorno plat, ki je poosebljala zlasti znameniti EP »Surfing Nicaragua«. Rock’n’roll pasaža v sklepni Something to Believe je primerljiva s trikom v pasaži klasike »Surfing Nicaragua«, čeprav sta komada stesana občutno drugače, primerljiva pa je njuna »zabavna« plat komponiranja.

Krivično bi bilo označiti skupino, da z »Awakening« išče priključek z zgodnjo ero. Preprosto gre za nadaljevanje s točke na kateri so v avtorskem smislu Sacred Reich obstali. Pri tem pa obenem najdemo tudi na novem albumu točke, ki bi brez težav  koketirajo z »The American Way« esenco (Awakening, Divide & Conquer, Manifest Reality, Revolution). V teh skladbah se obenem še vneto kreše po pravi punkrockovski energiji, celo z možnimi HC nastavki (Revolution), pri čemer izmed novih odnese prvo mesto togotna Don’t Do It Donnie, manj kot dve minutna klofuta, ki pa jo najdemo le na split albumu z Iron Reagan. Res, da je občasni »Panterovski«, pa tudi »sludge feeling« albuma »Heal« nezaznaven, je pa bend v iskanju primordialnosti v aranžmajih historično segel v pre-thrash in speed metal ero. V Death Alley, Sacred Reich vpenjajo celo »kravji zvonec« s katerim kontrastirajo ritmično podvozje skladbe, pri čemer se spogleduje komad celo z blues in southern rock retoriko. Seveda v produkciji umazano in zgaražirano, kot se za thrash metal spodobi. Brez olepševalnic in naravnost v zobe.  Se pa ne spominjam, da bi Rind v karieri jemal tako izdelane muzikalične vokalne linije, kot jih na nekaterih točkah novega albuma (mid-eight pasaža v Death Valley, sklepna Something to Believe).

Torej? »Awakening« prinaša hkrati srboritost s konca osemdesetih, pa tudi nekatere trike, ki so bolj muzikalični in thashersko manj, če ne kar neobremenjeni, kar se navezuje, na kasnejšo ero tretjega in četrtega albuma skupine. »Awakening« je ob zapisanem torej beštija svoje sorte in povsem v 100% iztržku prava Sacred Reich beštija. Lepa iztočnica in suvereno temeljenje v, upajmo, da novo ero ustvarjanja in nad vsem, uspela vrnitev legendarne skupine! Upajmo, da naslednji album sledi vsaj v roku treh let.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Awakening
02. Divide & Conquer
03. Salvation
04. Manifest Reality
05. Killing Machine
06. Death Valley
07. Revolution
08. Something To Believe

Zasedba:
Phil Rind – vokal, bas kitara
Wiley Arnett – kitara
Joey Radziwill – kitara
Dave McClain – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki