Samuel Blues : Alpska psihadelija

0 260

Založba: Samozaložba / Zavod Orbita
Datum izida: 24.09.2018
Produkcija: Samuel Blues
Dolžina albuma: 32.26
Zvrst: Singer / Songwritter (Blues, Alternative Rock)
Nakup albuma! 


Samuel Blues je alter ego jeseniškega glasbenika Sama Pivača. Mladenič je izjemno ambiciozen in zagnan pisec glasbe in poezije in je tako od leta 2013, pa do danes, izdal kar štiri samostojne studijske albume. Aktualni in sveže izdani »Alpska psihadelija«, je med vsemi tako končno dosegel tudi naše uredništvo.

Mož je resničen do obisti, globlje od tega ne gre in to kar vidiš, to dobiš. Skrivalnic ni, kaj še le studijskega »post-krancljanja« posnetega zvoka. Zadeve posname analogno v svoji izbi domači in to kar slišiš, je torej avtentičen zapis vsega kar prihaja skozi mikrofon in ojačevalnike. Nizek proračun, D.I.Y. inteligenca, popolna neodvisnost (»indie«) in tako bolj pristnega odtisa glasbene ekspresije ne dobiš.

Že res, da je Samuel Blues po imenu pravi naslov za vse, ki vas privlači blues, pa vseeno je pri Samuel Blues vsa štorija znova samosvoja in je treba zato oznaki »blues« pripeti še lep niz drugih označb. Če, k besedi Samuel Blues prišteješ ime novega albuma, dobiš že dovolj dober presečni približek, kaj prinaša glasbeni izraz tega glasbenika. Nizkoproračunski psihadelični blues skvašen izpod sončne strani Alp. Zabeljen s silno pronicljivo alegorijo na gorenjske dnevne peripetije. Samo Pivač je namreč silno domiseln in iskriv pisec poezije, ki mu pri tem uspeva ta besedila v interpretaciji tudi silno spretno oživeti.  Ta pristop je, ob blues moju, trkanju z nogo ob tla, občasnem dodatku silno spretno umeščenih orglic, v izraznih instrumentalnih minimalizmih sicer omejen, pa vendar je Samuel Blues prav v tem, skorajda bizarnem kleščenju zvočno izraznih elementov, izredno spreten žongler, ki rešuje glavnino stvari tudi s silno dopadljivo zbadljivim, niže intoniranim vokalom. Ta je zmes črnega vokalnega maševanja, ki v pridigi jedko mrmra in brunda, to pa silno godi, saj dostavlja na album  s tem črnim sarkazmom nenehnega »pritoževanja«, pravo tragikomedijo. In to je bistvo, ki ga mora dostaviti vsak pošteni rock’n’roll. Zvrhano mero zabave. Vokalni pristop je prepoznaven in prav to dela Sama Pivača, kot kantavtorja, ob vsej trivialnosti aranžiranja pesmic, tako privlačnega in posebnega. Samuel Blues je lahko silno porogljiv, hudomušen je že skoraj prelepa oznaka, a prav v tem vokalnem značaju, se njegova poezija silno spretno zliva z realnostjo našega vsakdana.   

Samuel Blues je v svojem burkaškem sarkazmu sicer dramatičen, prej blagi pesimist, ki tavanja v višavjih brezbrižnega vsakdana ne pozna. Zanj velja kruta prizemljenost, je realist, ki te strese. Čeprav je vselej pripravljen za dobro šalo, je v tej šali hkrati tudi mnogokrat vtkano spoznanje grenke bridkosti bivanja v sedanjosti, bivanja med gričevji Alp. V tej tragikomičnosti se skriva odtis jedre kaotičnosti te, v glavah toge in nazadnjaške  družbe sivih miši, ki ji je že davno tega potekel rok trajanja.

»Alpska psihadelija« je pogumno krik malega človeka, ki te spravlja v dobro voljo, a obenem opominja, da je v tej šali spoznanje bridke resnice. Samuel Blues si z novim albumom utrjuje karakter obče prepoznavnosti v slovenskem glasbenem okolju. Raste in zori kot kantavtor, ki mu pronicljivosti in pravega naboja za aranžerski teater nikdar ne zmanjka. S takšnim navdihom, bo mož kmalu spesnil dovolj materiala za novi niz zabavnih podalpskih zadušnic črnega bluesa, s pravo konotacijo alternativnorockovskega odzvena. En mož, en karakter, ena glasbena povest torej. V odlični kondiciji. Povest o podalpskem »Ej’ga« bluesu, ki je že davno tega zamenjal brezbrižno vedrino narodnega junaka in njegove znamenite (Kekčeve) pesmi.  

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
1. G.B.T.O. (03:40)
2. Stara Mama (03:07) 
3. Kruh Pašteta (02:51)
4. Slovani (03:13)
5. Zelen Tobak (02:58)
6. Nož (02:57)
7. Dolar Kramp (02:22)
8. Pralnca (02:56)
9. Lepo se mej (02:33)
10. Ventilator (02:57)
11. Prašičev vampe (00:20)
12. Hribi (02:25)

Zasedba:
Samuel Blues – vokal, kitara, orglice, tolkala

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki