Satan : Cruel Magic

0 172

datum izida: 07.09.2018
založba: Metal Blade Records
produkcija: Satan, Dave Curle & Dario Mollo
trajanje albuma: 49:46
ocena: 10/10


Če stoji kdo za svojimi dejanji po več kot 30. letih delovanja, potem to s peresno lahkoto trdimo za kultne britanske N.W.O.B.H.M. težkokategornike Satan! S »Cruel Magic« so znova uspešno položili vse preizkuse časa avtorske kreativnosti. Brez dlake na jeziku in naravnost povedano: »Z največjimi odlikami«.

Satan so Iron Maiden sodobniki, od katerih pa se lahko zadnja leta (od vsega komercialnega gigantstva opiti) Iron Maiden, le učijo. Satan ostajajo tudi v zrelih letih namreč izredni starošolski metal porogljivci, ki ne priznajo pokorščine, ne prisegajo niti na ščepec produkcijskega kiča in razvoja snemalnih tehnik ter zvenijo tudi na novih albumih, kot bi se pisalo leta 1981 in ne 2018! Kolikor gre analogno.

Satan ostajajo popolni uporniki. Najbolj pristna refleksija starošolske oblike britanske heavy metal izpovedi, prenesene iz leta 1977, naravnost v sedanjost!  Tudi »Cruel Magic« poseduje strup, gnev, zlo! Kup postapokaliptičnih vizij ter besedil prežetih z okultom, čarovništvom, osebnim propadom posameznika. Čutna in podoživeta interpretacija verzov Briana Rossa, se neverjetno posrečeno veže in ujema s kataklizmično podobo vodilnih struktur fraziranja  ter prehodnih ornamentov, skratka s samo strukturo kompozicij. Brian Ross ohranja izredno vokalno eksplozivnost, neverjetno moč in vokalni rang! Ko se loti izpeljave najvišjih registrov in krikov, jih oddela s presunljivo prepričljivostjo.  Prodoren, karizmatičen in na miljo prepoznavni vokalni izplen tega legendarnega pevca,  ki ga zelo dobro poznajo tudi ljubitelji Blitzkrieg, ostaja ena najbolj markantnih zaščitnih znamk glasbe Satan.

»Cruel Magic« sledi izpovedni karizmi izjemnega predhodnika »Atom By Atom«, za katerega je veljalo da ga bo, če kdaj izide, zelo težko nadgradil še kak novi Satan album. Satan potrjujejo tudi v novi eri s serijo koncertov, da gre za zasedbo, ki je neverjetno izkušena, fokusirana ter skupina v kateri energetske silnice med člani delujejo fenomenalno. To smo izkusili na srečanjih s skupino, ko so Satan nastopali leta 2016 na Bang Your Head festivalu, kot tudi na festivalu Metaldays (istega leta). To silno dobro razpoloženje, odlično odrsko formo ter visoko navdahnjeno kreativnost, so fantje torej na moč učinkovito prenesli z albuma »Atom By Atom« tudi na novi album »Cruel Magic«.

Ta je v kompozicijskih strukturah še nekoliko bolj zakompliciran, lahko rečemo bolj variabilno strukturiran, deluje celo blago bolj pompozno, čeprav ga vseskozi prežema izrzaito mračna in postapokaliptična atmosfera (Ophidian).  Satan ohranjajo v letu 2018 tipsko otoško produkcijo časov punka s konca sedemdesetih. Bobni zvenijo namerno škatlasto (snare), dvojne bas bobne bule Satan nikakor ne priznavajo, rifi so umazano stekli in grizejo kot pobesneli pit buli. Polni izjemne ostrine ter nezloščenosti. Obe kitarista si delita izjemne solistične duele, večkrat se spretno dopolnjujeta skozi okrasne pasaže speljane v tercetnih harmonijah, mnogo fraz pa največkrat kar pretrzata (s peklensko hitrostjo). Klasika. Popolna N.W.O.B.H.M. klasika.

Ko primerjaš danes glasbo Satan s še delujočimi generacijskimi sodobniki, kot so Tygers of Pan Tang, C loven Hoof, Overdrive, Blitzkrieg, Weapon UK, Diamond Head, ni nobeno pretiravanje, ko potegneš ob primerjalnem poslušanju najnovejših izdelkov teh skupin sklepno ugotovitev, da so Satan izmed vseh naštetih, prenesli tudi na najnovejše izdelke na najbolj pristen in neomadeževan način, primordialni gnev N.W.O.B.H.M. uporništva! Že uvodna Into the Mouth of Eternity vam takoj lahko približa izvorno kodo metal pionirstva klasične N.W.O.B.H.M. rifaže od katere so se kreativno hranili ter navdihovali npr. Metallica, ko so odmerjali prve korake v svet metala ter pričeli spravljati skupaj svoje prve rife.

»Cruel Magic« je album, ki se ga ne moreš naveličati, tako iskren in resničen je. V vsem kar dostavlja. Poln velike pronicljivosti kitarskega fraziranja, ki dosega veliko variabilnost znotraj kompozicij. Tu je kup duhovitih pasaž, ki potrjujejo izredno izvedbeno in aranžersko prožnost ter složnost med vsemi gradniki zvoka skupine.  »Cruel Magic« je album ki se mu lahko le pokloniš s sledečo »zabeležko«: »Poslušaj in se uči!« Dinamita skupini ne zmanjka in upajmo, da bo takšna, v vsej svoji sveti krutosti maševanja naravnost čudovita magija, še naprej držala ta legendarni bend po konci in v pogonu!

avtor: Aleš Podbrežnik


seznam skladb:
01. Into The Mouth Of Eternity
02. Cruel Magic
03. The Doomsday Clock
04. Legions Hellbound
05. Ophidian
06. My Prophetic Soul
07. Death Knell For A King
08. Who Among Us
09. Ghosts Of Monongah
10. Mortality

zasedba:
Brian Ross – vokal
Russ Tippins – kitara
Steve Ramsey – kitara
Graeme English – bas kitara
Sean Taylor – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki