Scorpions: Rock Believer

0 267

Založba: Vertigo/Universal Music GmbH
Datum izida: 25. 2. 2022
Produkcija: Scorpions & Hans-Martin Buff
Dolžina albuma: 44.29 min
Zvrst: Hard Rock / Heavy Metal
Ocena: 8.0/10


Piše se leto 2022 in mineva natanko 50. let od izida Scorpions prvenca »Lonesome Crow«, ko dostavljajo ikonski nemški rockerji iz Hannovra, še enega izmed svojih rock evangelijev. Ne da ne bi znali, zmogli, ali smeli. Preprosto si človek kar težko predstavlja da se danes 73-letnima Rudolfu Schenkerju in Klausu Maineju sploh še ljubi občasno zaiti v studio, da bi karkoli posnela. Dokazovanja ne potrebujeta. In četudi zanju ‘rosni mladenič’ – ‘komaj’ 66 letni Mathias Jabbs, prav tako ne pomni več kdaj mu je veter nazadnje mršil lase, veljajo ti trije škorpijoni za ikonsko trojico, ki je zelo verjetno usmerila še zadnjič kompasno iglo proti studiu, da tam ustvari torej še en hard rock album.

In to kakšen? S svežnjem točk, ki bi mirne duše lahko odlično vžigale na albumih klasične ere, ko so izšle nepozabne klasike na čelu z »Lovedrive«, »Blackout« ali/in »Love At First Sting«. To potrjujejo točke: Roots in My Boots, Knock ‘Em Dead, Hot and Cold in Peacemaker. »Rock Believer« se s tem ne zadovolji in gre celo dlje. Še globlje po koreninah. V sedemdeseta. Na albumu najdemo namreč celo trenutka, ki lahko koketirata s katalogom albumov nastalih v času, ko je za prvo kitaro skrbel pri skupini še Uli Jon Roth. V mislih imam sredinski točki albuma Seventh Son ter pred njo Shining Of Your Soul, ki se namerno oddaljujeta od tiste zakoličene forme ‘fraziranja naravnost v fris’, pri čemer Shining Of Your Soul teatralno vpenja tudi nekaj reggae ritmike. To sta ‘odklona albuma’, ki niti ne presenečata, četudi nista bila pričakovana, obenem pa zgolj potrjujeta, da se za Scorpions vije dolga, prašna in vijugava cesta tisočerih in tisočerih kilometrov. Klaus Meine razvija v studiu in letu 2022 še vedno tiste vokalne karakteristike oziroma vokalno figuro, ki postavlja ne le njega pač pa celotne Scorpions, na posebno mesto rock’n’roll piedestala. Svojo nezamenljivo vokalno karizmo krona nepoboljšljivi vokalni šarmer zagotovo v sklepni točki albuma, to je posebej emotivni When You Know (Where You Come From).

Status novega bobnarja, bi bil lahko nekoliko bolje izkoriščen. Vprašanje je kaj bi to lahko pomenilo za podobo novega albuma, vendar bi si ob integraciji takšnega imena kot je Mikkey Dee (Motörhead) lahko Scorpions privoščili kakšen bolj pospešen izlet, tako pa se skladbe na albumu pretežno zadržujejo v srednje hitrem tempu. To še ne pomeni, da je z albumom karkoli narobe. Tu je recimo Hot And Cold, ki jo je vsekakor mogoče všteti v jurišno ligo s hitrejšim ritmičnim zasunom. No, to ni vse. Za njo sledi nekoliko presenetljivo nabrušen rock’n’roller When I Lay My Bones To Rest, pri kateri pa so Scorpions zagotovo upoštevali Mikkey-evo minulo delo. Nad nekoliko robato podobo te točke, bi bil ponosen tudi bobnarjev nekdanji mentor oziroma prejšnji delodajalec – ‘železni kancler’ Lemmy Kilmister.

Obstajata dve verziji albuma. Krajša z regularnim seznamom skladb – to je tista ‘cenejša’, ter razširjena z dodatnimi skladbami, ki je seveda dražja. Dodatne skladbe ne prinašajo glasbene substance, ki bi bila vredna posebne omembe. »Rock Believer« vžiga v svojem pravoverju najintenzivneje v standardnem formatu. Od glave do pete. Privrženci skupine bodo več kot potešeni. Od začetka do konca ponuja »Rock Believer« spoznanje, da so legendarni hard rock dedki tokrat v vsem česar so se lotili, polnokrvno uživali in se zabavali. Album deluje sproščeno, razvija grabežljivo muzikalnost, ki jo spremlja pravoverna doza rock decibelov oziroma intenziteta kitarskega fraziranja dvojca Jabs-Schenker, kompakten in prodoren ritemski recital Deejevih krošejev, globoke bas linije Pawła Mąciwode ter nezamenljivi in edinstveni Klaus Meine na vokalu. Avtentično in iskreno. Brez čudaških izletov. Nikjer ni tudi zaslediti, da bi Scorpions na novem albumu uporabljali stare neuporabljene (arhivske) ideje, kot je to veljalo za predhodnik »Return To Forever« (2015). Prav zato učinkuje »Rock Believer« v ustvarjanju občutka nostalgije do neke mere celo bolj pristno.

Scorpions so torej najboljši, ko so elementarni. Ko ne komplicirajo. Ko igrajo rock! Svoj rock. »Rock Believer« ne dostavlja torej ničesar spektakularnega, ter ne ponuja ‘potresnih izletov’ v artizmu. Prav zato je tako dober. Preprost in neposreden. Iskreno sledi instinktom in čutom. Bend se trenutno nahaja na novi severnoameriški turneji. Zgodbe očitno še ni konec in če jo nameravajo Scorpions še podaljšati, se ob kakovosti, ki jo ponuja »Rock Believer«, zagotovo nad takšno odločitvijo legendarne skupine, nihče ne bo pritoževal.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Gas In The Tank
02. Roots In My Boots
03. Knock ‘Em Dead
04. Rock Believer
05. Shining Of Your Soul
06. Seventh Sun
07. Hot And Cold
08. When I Lay My Bones To Rest
09. Peacemaker
10. Call Of The Wild
11. When You Know (Where You Come From)

Zasedba:
Klaus Meine – vokal
Rudolf Schenker – ritem kitara, spremljevalni vokal, kitarska solaža na skladbi št. 11
Matthias Jabs – glavna in ritem kitara, kitarski aranžmaji
Paweł Mąciwoda – bas kitara
Mikkey Dee – bobni

Sodelujoča ekipa:
Ingo Powitzer – dodatne kitare in bas kitare, kitarska solaža na “When Tomorrow Comes” (de-luxe verzija), spremljevalni vokal, ploski rok, kitarski aranžmaji
Hans-Martin Buff – spremljevalni vokal, ploski rok
Jakob Himmelein – spremljevalni vokal, ploski rok
Alex Malek – spremljevalni vokal, ploski rok
Pitti Hecht – tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki