Sintropija predstavlja single in video za skladbo “Jezdec”

foto: Janez Skobe
0 54

Dvojec Luka Kuhar in Marko Petriček se je pri ustvarjanju avtorske glasbe prvič združil v letošnjem letu pri pripravi skladbe Jezdec. Oba sta poznavalcem glasbe že dolgo znana. Luka Kuhar je kot bobnar, tolkalist, so-/avtor in aranžer glasbe sodeloval v mnogih zasedbah različnih glasbenih zvrsti in tudi pri več izdanih ploščah, Marko Petriček pa predvsem pod psevdonimom Nomad pri različnih projektih.

S prvim skupnim singlom Jezdec sta želela preseči običajne žanrske omejitve. Težita k “organski” glasbi, ki ne sledi brezpogojno vsem novodobnim popularnim smernicam, kar ustreza tudi vsebini prve pesmi. Angažirana pesem namreč kliče k človečnosti v današnjih nestabilnih, razdružujočih časih, govori pa o samotnem jezdecu, borcu za človekove pravice, ki se počuti izgnanega iz družbe. Čeprav njegove resnice mnogi ne razumejo in je ne sprejmejo, ne obupa. Svoje sporočilo, s katerim bi rad presegel vsakršne delitve, želi predati naprej in s tem povzročiti “revolucijo zavesti, ne (le) mesa”:

“Hočemo živet mal’ bolj človeško, ljubezen vračamo nazaj na prvo mesto!”

Pesem Jezdec je prvi singel obsežnejšega glasbenega projekta, ki sta ga njegova avtorja poimenovala Sintropija. Njene zakonitosti je med prvimi na svetu raziskoval dr. Andrej Detela, slovenski fizik, izumitelj in filozof. Sintropijo je označil kot naravno težnjo sistemov, tudi družbenih, po večji urejenosti, sozvočju in harmoniji. Sintropijski zakon je nasproten entropiji in spreminja pogled znanosti na usodo vesolja. Vesolje ne drsi v vedno večji kaos in propad, saj je sintropija princip, ki drži ravnotežje med redom in neredom v naravi in družbi. Narava je čudežna, sproščujoča in sodelovalna, ne pa tekmovalna in izključujoča, ljudje samostojni, odgovorni iskalci resnice, ki gojijo solidarnost, srčnost, notranji pogum. Več ko bo tako razmišljujočih in delujočih ljudi na svetu, prej bo prišlo do radikalnih sprememb v kolektivni zavesti in s tem do boljšega, duhovno bogatejšega sveta.

Glasbeni dvojec je skupaj s soustvarjalci skladbo ustvaril tako: Luka Kuhar je avtor glasbe in aranžmaja, posnel je tudi vse glasbene inštrumente razen solo kitare, ki jo igra Vojko Aleksič, Marko Petriček pa je avtor besedila in glavni vokal; kot spremljevalni vokal se mu je pridružila Laura Krajnc. Za snemanje, produkcijo in miks sta poskrbela Igor Ilič in Luka Kuhar, za mastering pa Gregor Zemljič.

Avtorji:
Luka Kuhar – glasba, aranžma, vsi inštrumenti razen solo kitare
Marko Petriček – besedilo, glavni vokal
Vojko Aleksič – solo kitara
Laura Krajnc – spremljevalni vokal
Igor Ilič, Luka Kuhar – snemanje, produkcija, miks
Gregor Zemljič – mastering

Video:
Miha Renčelj – kamera
Marko Petriček – edit in animacija besedila


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki