Slovenski glasbeni albumi, ki so v letu 2019 zapustili poseben pečat!

0 1,290

Pričujoči RockLine prispevek se nanaša na albume slovenskih izvajalcev, ki so izšli v lanskem letu in jih je zavoljo visoke kakovosti, vredno posebej izpostaviti. Torej! RockLine prebira za vas najboljše od najboljšega kar je dala v lanskem letu glasbena Slovenija, albume torej, ki so med vsemi vidnejšimi glasbenimi dosežki, še posebej vredni (vaše) pozornosti in posluha. Razporejeni so po naključnem vrstnem redu.

Bakalina Velika – Prvi Krajec
To kar je nakazoval predhodnik “Španabije” (2017) v sklepni točki Ko se je dielu sviet, je udejanjil »Prvi krajec«. Bakalina Velika so z novim albumom prefrigano razširili svoj artistični domet tako, da so razrahljali in razgibali aranžiranje, prepričljivo posegli po trikih in idejah, ki jih prej niso preizkusili, ter ne le zadržali samonikli značaj, pač pa ga z novim albumom dodatno poglobili in dvignili na še višjo artistično raven. Ko »primeta« poezija in glasba perfektno skupaj in se rodi briljanten dosežek, ki se kar šibi od note eklekticizma in edinstvenosti!
RockLine recenzijo albuma “Prvi krajec” lahko preberete TUKAJ!

Same Babe – Vražji Bend
Same Babe so poslani od hudiča in so v glasbi gotovo slovenski kralji porogljivosti. »Vražji bend« je album brezgrajne satire, zaigran in aranžiran z velikim žarom, ki ga poganja prvinski čut za pronicljiv plasma brezmejnega intelektualnega cinizma, v formatu, ki bolj slovensko ne more vžgati in bi ga zlahka posvojili tudi Buldožer ali NLP. Vražji bend je še en manifest velike briljance artistične poze, ki se jo skozi leta drži skupina in jo neguje.
RockLine recenzijo albuma “Vražji bend” lahko preberete TUKAJ!

Up N’ Downs (U.N.D.) – Vse kar sem pozabil II
Zrel, v vseh detajlih izpiljen rock album, ki odločno artistično nadgrajuje prvenec. Glede na zgodovinski domet in značaj slovenske rockovske izpovednosti lahko rečemo, da postajajo Up N’ Downs z  »Vse kar sem pozabil II« polagoma in neskromno povedano, slovenska hard rock zasedba novega milenija.
RockLine recenzijo albuma “Vse kar sem pozabil II” lahko preberete TUKAJ!

Martin Ramoveš – Rob
Četrti studijski album mladega in neverjetno nadobudnega slovenskega kantavtorja Martina Ramoveša, ki plemeniti svojo glasbeno izpoved z lastnimi ilustriranimi zgodbami, dosega, na njegovem četrtem albumu »Rob« najvišjo stopnjo artistične zrelosti, saj ambiciozna sinteza poezije slovenskega pesnika Ivana Roba in njegove življenjske zgodbe v hudomušno obarvanih stripovskih ilustracijah s čutno subtilno finomehaniko Ramovševega komponiranja, vžiga z visoko stopnjo medsebojne spravljivosti.
RockLine recenzijo albuma “Rob” lahko preberete TUKAJ!

ŠKM Banda – Nouvi Sad
ŠKM Banda dokazujejo z novim albumom »Nouvi sad«, da veljajo v Sloveniji za ene izmed najbolj pretanjenih vrvohodcev spretnega balansiranja med motivsko razrahljanostjo ter otipljivo substanco fraziranja. Ko govorimo o stapljanju elementov post rocka, jazza in alternativne glasbe v eklektični glasbeni akvarel nenehno vzdržnega in čutnega ravnovesja, so ŠKM Banda na slovenskem gotovo prvi paradni konj. 
RockLine recenzijo albuma “Nuovi Sad” lahko preberete TUKAJ!

Mary Rose – Resničen svet
Največji povratniki z rock’n’roll dolgom, ki se je od albuma »Feniks« nabiral krepkih trinajst let ter obenem močno pogrešana slovenska klasična hard rock zasedba, z začetki, ki segajo še v osemdeseta, so gotovo postojnski Mary Rose! Ti so se z vrhunskim novim hard rock albumom  »Resničen svet«, polnim stare dobre slovenske hard rock šole, odkupili vsem svojim ljubiteljem za dolga leta čakanja. Dobrodošli znova doma fantje z albumom, ki zna skozi čas, zavoljo visoke kvalitete, prerasti v slovenski žanrski zimzelen. 
RockLine recenzijo albuma “Resničen svet” lahko preberete TUKAJ!

Dežurni krivci – Narobe svet
Ne glede na to, da je treba po navadi strpno čakati na vsak njihov novi album, ohranjajo strastni prleški zvočni terorist “dežurnih krivic”, s svojo stasito recepturo rudimentarnega rock’n’roll nažiganja, spakljivo doziranega s punk obešenjaštvom, blues retoriko, pa tudi stoner rockom, tudi z odličnim novim albumom »Narobe svet«, še naprej nezlomljivo uporniško držo najvišje stopnje srčnosti in iskrenosti.
RockLine recenzijo albuma “Narobe svet” lahko preberete TUKAJ!

Orlek – Živel Rokenrol
Po desetih letih in ob tridesetletnici delovanja, so legendarni zasavski Orleki udarili z veliko izrazno svežino in zrelostno širino novega albuma »Živel Rokenrol«, ki je natanko to, na kar namiguje njegov naslov, poln  pronicljivih in idejno pečatnih točk, ki nagovarjajo z intenziteto visokega muzikaličnega izplena. Naj se nova okupacija slovenskih birtij in zatohlih beznic, prepojenih z alkoholnimi derivati, pod gromoglasno taktirko knap n’ rolla torej začne!
RockLine recenzijo albuma “Živel Rokenrol” lahko preberete TUKAJ!

Teo Collori in Momento Cigano – Kamerato Muzikante
Slovenski kovači moderne “glasbene proze” v ciganskem svingu Teo Collori in Momento Cigano so s »Kamerato Muzikante«, ne le dosegli, pač pa presegli, sicer izredno smelega in zabavnega predhodnika, s katerim pa so vstopali na sceno le kanček rezervirano in previdneje.
RockLine recenzijo albuma “Kamerato Muzikante” lahko preberete TUKAJ!

John F. Doe – Druga stran
Bend s samosvojim “alter-indie” karakterjem, izdelano vizijo, potentnim kreativnim elanom, ki se ne boji kupčevanja z »drugačnostjo«, preizkušanjem nepreizkušenega, zato ne bo čudilo, v kolikor bo tretji album spet znatno drugačen, tako od prvenca, kot albuma »Druga stran«.
RockLine recenzijo albuma “Druga stran” lahko preberete TUKAJ!

Jernej Zoran – Stik
Neusahljivi Jernej Zoran je s svojim kreativnim zaletom prerasel v vsakoletno stalnico, kar se tiče izdaj novih studijskih plošč in EPjev.  Tudi v letošnjem letu je postregel z novim albumom imenovanim »Stik« na katerem pridno neguje svojo dovršeno glasbeno retoriko kolizije klasičnega rocka, bluesa ter elementov muzikalične grabežljivosti, ki so naklonjeni vrtenju na radijskih valovih.
RockLine recenzijo albuma “Stik” lahko preberete TUKAJ!

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki