Jernej Zoran: Stik

0 420

Samozaložba
Datum izida: 17.05.2019
Produkcija: Jernej Zoran & Igor Ilič (skladba št. 8)
Zvrst: Rock / Pop


Jernej Zoran je na slovenskem vrsta glasbene legende. Pravzaprav je Jernej Zoran fenomen, ki je s svojo aktivnostjo zanimiv vezni člen med klasičnim rock’n’roll zvokom in zvokom bluesa s konca sedemdesetih ter muzikalično privlačnostjo komponiranja, ki je bila značilna za oblikovanje popa osemdesetih. V tem oziru velja za unikatno figuro v tem kar počne in ustvarja.

Jernej Zoran sodi med aktivnejše slovenske glasbene izvajalce. Pred dvema letoma je pod vzdevkom Ivansson izdal vseinstrumentalni EP z naslovom »Gotscha!«, kjer lahko posebej uživamo v njegovih kitarskih vragolijah, sicer pa je nanizal, kot Jernej Zoran, že štiri samostojne studijske albume, sedaj pa prihaja še peti, to je »Stik«. Da je Jernej v prvi vrsti komponist in kitarist, potrdi uvodni instrumental Deuce, ki je znova posebnež v seriji njegovih ustvarjenih instrumentalov, kjer ob izdelanem karakterju Zoranove kitarske igre, prevzemajo pobude orkestracije s katero je atmosferično »globinsko« podprta (globinsko kontrastirana) vodilna fraza skladbe. Da ti instrumental odpira album, to je pravi klasično zapeljani rock’n’roll instrumental, mora biti to zelo dobra zgodba o aranžiranju in Duece prinaša vse Jernejeve kvalitete ter tako, s svečano in blago mistično zagledanostjo srednje hitrega tempa in bogate zvočne zgoščine ter nad vsem bravuroznimi solizmi, popolnoma opraviči uvodno ogrevanje. Variabilnost soliranja v tej točki opominja na to, da slišiš v Jerneju vplive vse od Satrianija, pa tja do pretanjenih blueserjev stare šole, kot sta seveda Eric Clapton in Jeff Beck.  

Tudi na novem albumu vztraja Jernej v glasbenem okolju, ki mi  je še kako domačno, dobro poznano in katerega obrt v komponističnem oziru, seveda tudi najbolje obvladuje. Skozi čas je v svojem glasbenem vizionarstvu postal že pravi izkušeni veteran, kar se odraža v vse večji pretanjenosti in prefinjenosti aranžerskih in komponističnih potezah, zato je album »Stik« prvovrstni izkaz glasbenikovega artističnega zorenja in izpopolnjevanja. Po naravni poti samoevolucije. To kar šteje. »Stik« je aranžersko in komponistično zelo dobro zabeljen in idejno razgiban izdelek, kjer ni vse v jeziku kitare in vokalu, pač pa se Zoran vse bolj in bolj osredotoča tudi na estetiko okraševanja kompozicij s klaviaturami, orkestracijami, dodatnimi tolkali, itn… To je v zorenju tega glasbenika zaznavno bolj, kot kdajkoli prej.

 Vokalne naloge prepušča Jernej tokrat v celoti ženskemu vokalu, saj je očitno da se njegova glasba, s poezijo tokrat posebej smelo veže na eksekucijo vokalne brhkosti, voljnosti, miline in lahkotnosti, ki jo prinaša ženstvenost oziroma ženski vokalni teni. Na prejšnjem izdelku »V svojem filmu« se je namreč tudi sam povsem kredibilno in smelo preizkušal v vlogi vodilnega vokalista, za novi album »Stik«, pa prepušča Jernej vokalne dolžnosti v celoti Nini Radkovič. Torej, po Urški Bakovič, Lari Poreber in Tini Gerbec Radakovič, nov ženski vokalni karakter.

Sicer je Jernej tipski primer muzikalične simbolike dolenjskega geografskega porekla. To se čuti zlasti v poudarjenem elementu popa, nalezljivem sladko-melanholičnem melosu ter jasno izdelanem karakterju, kjer v producentskem oziru sledi Zoran v vsej svoji perfekcionistični zagrizenosti, absolutni organski zvočni estetiki. Sladko otožnost v melosu vzdržuje Zoran vseskozi, tudi s svojo kitarsko izpovedjo na dolgih in krepostno odzvanjajočih pull off zavojih soliranja, kjer si največkrat podajajo roke blues retorika, »Gilmoureske« in celo ščepec southern rocka (instrumental Eleutheria II).  

Med vokalnimi točkami, ki se seveda odkritosrčno pajdašijo z izročilom slovenske popevke, znova težko najdeš favorite, saj so Bodi tu in zdaj (na rep albuma je dodana še silno spretno »prepakirana« instrumentalna verzija, kjer rešuje vokalni element Jernejeva kitarska prodornost), Igra, Stik in Oda, zares do potankosti aranžersko in komponistično izpiljene. V Oda zaznamo buditeljsko, pozitivno naravnano hvalnico življenju, točneje daru življenja, kjer prevzemajo pobudo akustični aranžmaji in kjer prevzema pozornost vodilna kitarska fraza (Oda) ter prodorni in pečatni vokal Nine Radkovič, ki še posebej zažari z vsemi svojimi čari velike čutnosti in predanosti. To je skladba, ki se, poleg vihrave Igra, v prvem delu albuma, lahko kadarkoli prosto suče po najbolj obleganih frekvencah slovenskih radijskih valov in še en dokaz o izrednem Zoranovem čutu za združevanje nalezljive muzikalične pop estetike, z njegovim obče ponotranjenim rock in blues žarom. Skrivnostna Galaksije strtih src nosi tudi spretno ujeti ščepec mistike.

»Stik«, kot peti damostojni studijski album Jerneja Zorana, utrjuje status tega glasbenika na slovenskem glasbenem prizorišču. Je prelep dokaz, da postaja Jernej Zoran velik artistični estet v tem kar počenja in še eno potrdilo o njegovi prožni ekspresivni moči združevanja lahkotnosti popa, z drzno, šegavo, tudi lucidno, a vselej polnokrvno vžigajočo rock in blues romantiko.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb:
1. Deuce
2. Bodi tu in zdaj
3. Igra
4. Eleutheria II
5. Stik
6. Galaksije strtih src
7. Druga polovica neba
8. Oda
9. Bodi tu in zdaj (instrumentalna verzija)

Glasbeniki:
Jernej Zoran – kitara, bas kitara, tolkala
Nina Radkovič – vokal
Peter Urek – klaviature
Miha Recelj – bobni
Miro Tomšič – bobni na skladbah št. 7 in 8
Jani Hace – bas kitara na skladbi št. 8
Leonardo Zorzi – orkestracije
Anja Pavlin – spremljevalni vokal


Jernej Zoran – Stik (uradni video)
Jernej Zoran – Igra (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki