Ivansson: Gotscha! (EP)

0 102

Založba: Menart Records
Datum izida: 22.12.2017
Produkcija: Ivansson
Dolžina EPja: 27.05 min
Zvrst: Hard Rock / Art Rock


EP »Gotcha!« je uvodni karierni korak Ivanssona na mednarodna glasbena obzorja rocka in rolla. Ivansson ni nihče drug, kot Jernej Zoran, sicer slovenske gore list, ki se že lep čas predaja utiranju samostojne glasbene poti. Pretanjeni dolenjski kitarist, aranžer, producent in komponist, nekdanji član zasedbe DMP, je v zadnjih letih vpisal v svoj diskografski opus tri izjemno lepe in imenitne samostojne studijske izdaje, oziroma albume, ki so izšli  časovnem obdobju med letoma 2012 – 2017. Kdor jih pozna, ve da gre sicer za pretežno vokalne albume, vendar pa se ob tem na njih pojavljajo tudi instrumentalne skladbe, kjer stopa v absolutno središče pozornosti Zoranov kitarski jezik in značaj njegove kitarske igre.

Z EPjem »Gotcha!« stopa pod vzdevkom Ivansson po novem Jernej na mednarodno glasbeno prizorišče, na EPju pa je izbral šest instrumentalnih skladb, jim nekoliko prilagodil naslove ter spretno »zapakiral« ter ponudil glasbeni srenji, pri čemer prejema EP že povratne reakcije navdušenja s strani tujih glasbenih kritikov.  

To kar je storil Ivansson s tem EPjem, se je v obliki vprašanja podilo tudi lep čas po glavi avtorja te recenzije: »Zakaj vendar ne izda vrli mož povsem instrumentalnega rock album,  na katerem bo zasijala njegova kitarska »bibliografija šeststrunske teorije« polno zasijala?«  In res. Natanko to prinaša prav EP »Gotcha!«. Jernej je nanj postavil torej instrumentalne skladbe, ki pa jih okarakterizira plastovita ter razgibana komponistična osedlanost, kar zgolj potrjuje kako idejno visoko je profiliran Zoranov glasbeni artizem in izbrušeno njegovo glasbeno vizionarstvo.

Da je Jernej velik ljubitelj rocka in bluesa, ni nobena novost. Tudi na albumu »Gotcha!« so zaznavni vplivi kitarskih mojstrov iz velikih časov rockovskega pionirstva in v Jernejevi igri ne gre preslišati vplivov Davida Gilmourja in Jeffa Becka, če se ustavimo le pri dveh lastnikih elementarne mehkobe, kot jih lahko da finomehanika kitarskih ročnih spretnosti, s katerimi sta za vedno spremenila glasbeni svet. In Jernej ima ta prijem. Ima svoj kitarski prijem, njegov Telecaster ječi strastno, čutno, z gorečim žarom. Srčno in stvarno! Torej ni vse »gear«, pač pa je bistven dotik, prijem, ki oddaja vibracijo, s katero glasbenik drami in budi poslušalčeve emocije. In Jernej ta bistven element ima ter z njim nadvse vešče rokuje.

Naslovnica okarakterizira Ivanssona in enega izmed njegovih življenjskih nazorov. Gre za etiko popolne svobode v rock n’rollu! Na naslovnici se namreč nahajata dve ptici (simbol: svoboda, iskrenost, resnicoljubje), ki ždita na daljnovodni  napeljavi (simbolizira električna glasba – rock)! Kreirati svobodno torej! Kar okarakterizira Jernejevo glasbeno ekspresijo je njegov elementaren, prirojen čut za neverjetno estetiko razmeščanja not  bodisi v solističnih izletih, ali formatiranju kitarskih okraskov, ki jih s skrbno preudarjenostjo nadvse senzitivno kompatibilno polaga nad fraze in v pasaže. V tem svojem glasbenem svetu uspe biti Ivansson skorajda rudimentarno rockovsko abraziven, pri čeme hipoma pritegne pozornost poslušalca z uvodno naslovno skladbo EPja, ali pa mističen, kot to slikovito pričara Special Swedish Steel, kjer je Jernej postavil za svojo izjemno kitarsko solažo aranžma vokalnih harmonij, ki po melosu, intonaciji in barvi, neverjetno spominjajo na jurizdikcijo Pink Floyd aranžmajev.  Jerneju ne zmanjka dinamita v prstih in skladbe druga za drugo za drugo navdušujejo v sebi lastnem značaju. Se pravi gre za šest zaključenih zgodb, ki so se kalile in pilile dalj časa in so zato optimalno »obtesane« in »obrušene«. Opasane z glasbenim dosjejem, ki se pne od klasičnega hard rocka, elementov bluesovske estetike ter dušnih izletov v svet onkraj realnega, kjer kreira glasbenik razpoloženjska stanja sanjave mistike, kar dosega z izjemno rahločutno mehkobo in senzibilnostjo polaganja tonov.

To je to. Pustite se zapeljati temu izvrstnemu vseinstrumentalnemu EPju, polnokrvne kitarske rock briljance in perfekcije komponiranja. Upajmo, da odpre vrata Ivanssonu do pohoda na širne evropske odre. 

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10

Seznam skladb:
1. Gotcha!
2. Special Swedis hSteel
3. Chemtrailin’ (Thngs Are Not What They Seem)
4. Monsanto Baby Blues
5. Brave New World?
6. Thingamabob

Zasedba:
Jernej Zoran – kitara, bas kitara
Miha Recelj – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki