Dežurni krivci: Narobe svet

0 345

Založba: God Bless This Mess Records
Datum izida: 29.11.2019
Dolžina albuma: 37.50 min
Producent: Hannes Jaeckl
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 9.5 / 10


Gredo jim počasi od rok, a ko pridejo, zgrabijo toliko bolj silovito in stasito. Novi album slovenske alternativno rockovske zasedbe iz Sv. Jurija ob Ščavnici Dežurni krivci z nazivom “Narobe svet”. Gre za zasedbo s sebi lastnim, samoniklo izdelanim in prepoznavnim slogom, ki je jasno sledljiv še od prvega albuma “Nikogaršnje mesto” (2001) in to glasbeno doktrino samorasle glasbene recepture gojijo in negujejo Dežurni krivci skozi leta pridno dalje, pri čemer je jasno zaznano artistično zorenje, česar ne skriva tudi novi album “Narobe svet”.

Za novi album, ki je prvi pravi dolgometražni dosežek skupine po šestih letih od izida predhodnika “Fakti” (2013), so Dežurni krivci znova izbrali preverjeno ime kar se tiče produkcije. To je avstrijski tonski mojster in producent Hannes Jaeckl, ki je oblikoval zvok tudi albumoma “Fakti” in “Strup” (2007). “Narobe svet” preliva v ujetem zvoku na zvočni nosilec kar se da pristno in iskreno vso karizmo ekipnega duha, ki ga tkejo kemične vezi kvarteta. Udarja frontalno, nagovarja nepopustljivo in ne skopari z vso blasfemijo bljuvanja nazobčane visoko oktanske energetske preže punkrockovske herezije, urezane po prleško.

Tudi na novem albumu ohranjajo Dežurni krivci tisto nebrzdano neposredno držo polnokrvno otipljive porogljivosti, ki jo generira zajedljiva poezija obešenjaškega pritoževanja nad nepravicami malega človeka, ki jo kot mašinsko olje žene in poganja dalje besnilo gorkega okušanja in izkušanja biti del krasnega novega sveta in sužnjenja le temu. Upor!!!!

Kvartet sestavljajo štirje odlični glasbeniki. Leon Štrakl in njegov jeznoriti vokal je ena od elementarnih in integralnih sestavin na kateri bazira artistična izpoved skupine, obkrožajo pa ga še trije izredno dobri instrumentalisti in so-kreatorji te izpovedi, med kvartetom pa vlada izredno jasno zaznavna karizma velike kemične povezanosti. Zato je teh slabih 38. minut glasbe neverjetno prodornih in zgrabi poslušalca s takšno intenziteto, da ga ta ponese do napetosti, ki ne popusti vse do zadnjega takta plošče. Svojo instrumentalno izpiljenost potrjujejo Dežurni krivci znotraj detajliranih kompozicij, kjer skrbijo tudi za pretkane obrate vzdušij znotraj domiselno ubranih modulacij fraziranja, ki se največkrat nahajajo v kratkih mid-eight pasažah. Enega tovrstnih vrhuncev v rešitvah aranžiranja dostavlja na album skladba Svoboda.

Fraze, ki vodijo skladbe, so znova jedro definirane in v karizmatičnosti polno dorečene, bend pa kreira izredno konrastnost med plazovitimi strukturami nepopustljivega kitarskega fraziranja, ter prodorno globino izredne ritmične našobljenosti strupenih snare udarcev ter voluminoznih, a melodičnih bas linij, ki se kot sveder skozi armirano betonsko jeklo, zajedajo v ogrodje zvočne slike albuma oziroma skladb. Tudi na novem albumu ohranjajo Dežurni krivici, kot povedano svoj artistični unikat, ki je v rudimentih zmes zasnov rock ’n’ rolla, v katerega se vpenjajo elementi bluesa, stoner rocka ter seveda punkovske nasršenosti, kar kulminira seveda v edinstvenosti njihove na moč pečatne alternativnotockovske drže, kakršne ni najti na planetu. Energija je tako prodorna, da na hipce vzbuja celo vzporednice s tovrstno karizmo pankrtskih in prezgodaj pokopanih dušnih pobratimov Motörhead.

Album je izdan v dveh verzijah, vinilni in v digitalni različici. Vinilna poseduje tri komade manj, vsekakor pa lahko pričakujete na njej večjo organsko zvočno naravo, digitalna verzija vsebuje tri komade več (Lačni psi, Pada noč, Zadnji vlak) in ti trije niso nič manj esencialni gradniki Dežurnih krivcev za nove čase. Mene vprašate? Nabavil bi obe verziji, če pa sem obsojen na izbiro ene, bi se vseeno prej odločil za digitalno verzijo, saj prejmete dobrih deset minut glasbe več, ki ohranja vso odličnost na katero so nas Dežurni krivci skozi krepki dve dekadi delovanja pač razvadili. Na obeh verzijah albuma je tudi konkretno prirejen vrstni red skladb.

Album je bi posnet po vzoru koncertnega nastopa v studiu in kar se da “in one take”. To dodaja izdelku še višjo vrednosti in dodatne elemente visoke kakovosti. Abrazivni rock’n’ roll vihar iz Prlekije, ujet za nove čase na peti dosežek te briljantne skupine širnega slovenskega rockovskega podtalja, je nov jedek in skrajno piker manifest iskrene uporniške drže pronicljivega intelektualizma, kakršni zlepa ne najdeš para. Ne na slovenskem, kaj šele v drugih delih “sončne galaksije”, zato sodi v sleherno gospodinjstvo, čigar prebivalci, še razmišljajo s svojo glavo.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Čas je
2. Gastarbajter
3. Hej
4. Lačni psi
5. Mogoče danes
6. Pada noč
7. Prazni padamo
8. Rojeni brez imena
9. Svoboda
10. Veliki mislec
11. Zadnji vlak

Zasedba:
Leon Štrakl – vokal, kitara
Marko Čuš – kitara
Tomas Tibaut – bas kitara
Igor Ketiš – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki