Soilwork: Verkligheten

0 340

“Skupina se drži preverjenega recepta in ne ponuja kaj bistveno novega, a to kar napravi, napravi z odliko. Mogoče pamočnejši vpliv AORja prinese še kakega novega oboževalca, ki po melodični death metal sceni sicer ne bi posegel.“

Založba: Nuclear Blast
Datum izida: 11.1.2019
Produkcija: Thomas “PLEC” Johansson
Dolžina albuma: 50:17 min
Zvrst: Melodic Death Metal
Ocena: 8.0 / 10


Soilwork posebne predstavitve ne potrebujejo – člani velikih štiri göteborškega melodičnega death metala, poleg At the Gates, In Flames in Dark Tranquility, so s svojo energijo in unikatnim pristopom k tej glasbeni zvrsti zagotovo začrtali svoje poglavje v glasbeni zgodovini. Kvalitetna glasba in izjemni koncertni nastopi pa so jim prinesli horde oboževalcev po vsem svetu – čemur smo bili lahko priča tudi že nekajkrat na festivalu Metaldays pa tudi na koncertih v tujini.

Od njihovega zadnjega, res izjemnega albuma ‘Ride Majestic’, je minilo približno tri leta in pol, najdaljši premor med albumi v njihovi karieri. Vmes se je zgodila tudi ena kadrovska zamenjava; njihov dolgoletni bobnar Dirk Veubeuren je dobil ponudbo igrati v Megadeth, skupina pa ga je zamenjala z Bastianom Thusgaardom, ki je bil vključen tudi v ustvarjalni proces novega albuma.

Album ‘Verkligheten’ (resničnost po švedsko) se prične z istoimenskim inštrumentalom, ki pa kaj hitro preide v udarni Arrival, ki z hitrimi kitarskimi prehodi ter čistimi vokalnimi linijami v refrenu takoj podpiše Soilwork pod zvok, obenem pa dokaže, da izbira Thusgaarda za novega podajalca ritma, ni bila napačna. Album se nato sprehaja po karakterističnem zvočnem polju skupine, z klasičnimi menjavami čistih in grčečih vokalov, izjemne melodike in obenem glave-migajočih melodičnih death metal riffov stare šole, kombinacija, ki jo težko spravimo iz glave, ko jo enkrat slišimo. ‘Full Moon Shoals’ se naprimer prične kot balada a se nekje na dveh tretjinah fantom popustijo zavore in pesem postane vse prej kot počasen sentiš. Se pa albumu močno čuti vpliv stranskega projekta pevca Björna »Speed« Strida in kitarista Davida Anderssona, The Night Flight Orchestra. V skladbah kot so ‘The Nurturing Glance’, ‘Bleder Despoiler’, ‘Stålfågel’ in ‘You Aquiver’ se namreč čuti kar močan prizvok AORja oz. sedaj poimenovanega retro-rocka. A da bi se Soilwork pomehkužili, se ni za bati – ‘Arrival’, When the Universe Spoke’ ter ‘Needles And Kin’ bodo poskrbeli za vaše vratne mišice. Omeniti gre tudi za tri uspešnice tega albuma, pri katerih so sodelovali gostje; ‘Stålfågel’ z Alliso White-Gluz (Arch Enemy) na back vokalih, ter duetu ‘Needles and Kin’ z Tomijem Joutsenom (Amorphis).

‘Verkligheten’ je naravno evolucijsko nadaljevanje cikla, ki so ga leta 2013 pričeli Soilwork z dvojnim albumom ‘The Living Infinite’ ter nadaljevali leta 2015 z ‘Ride Majestic’. Skupina se drži preverjenega recepta in ne ponuja kaj bistveno novega, a to kar napravi, napravi z odliko. Mogoče pa močnejši vpliv AORja prinese še kakega novega oboževalca, ki po melodični death metal sceni sicer ne bi posegel.

avtor: Sebastijan Videc


Seznam skladb:
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Despoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When the Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back in Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles and Kin” (featuring Tomi Joutsen)
12. You Aquiver” (featuring Dave Sheldon)

Zasedba:
Björn “Speed” Strid – vokal
Sylvain Coudret – kitara
David Andersson – kitara, bas kitara, klavir
Sven Karlsson – klaviature
Bastian Thusgaard – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki