Sonic Haven: Vagabond

0 46

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 7. 5. 2021
Produkcija: Herbie Langhans
Dolžina albuma: 54.27 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.0/10


Sonic Haven je nov nemški heavy metal in power metalski kvartet, ki ga je spravil eden najbolj nadarjenih nemških vokalistov, kar jih je zadnja leta »naplavil« na površje evropski domet power metala. To je Herbie Langhans, sicer poznan po sodelovanju v skupinah Firewind, Sinbreed, Voodoo Circle, Beyond the Bridge in projektu Avantasia. Ob sebi je Langhans zbral odlično ekipo, ki jo zastopajo bobnar André Hilgers (Bonfire, Rage, Silent Force), kitarist Carsten Stepanowicz (Radiant) in basist Dominik Stotzem (Beyond the Bridge).

Gre torej za zelo izkušeno in lahko rečemo – že v samem začetku zagona skupine -, zrelo glasbeno ekipo, ki je že za prvenec prišla v studio z zelo jasno izdelano vizijo in ciljem. Ustvariti zelo klasičen nemški power metalski album, ki je dejansko vrsta mešanica skupin zgoraj naštetih skupin. Prvi magnet albuma je vsekakor izjemen vokalni domet Langhansa, ki razkaže kar nekaj kameleonstva, saj lahko združuje več različnih karakterjev, ki razkažejo tudi različen temperament. Njegova predstava je enakovredno prodorna, kadar pristopa s čistim avtoritativnim poveljevanjem, ali kadar zapira glasilke in pristopa grleno. Langhans tolče brez slehernih težav tudi po izjemno visokih vokalnih linijah. Ne čudi, da je dobil delo pri Avantasia.

Skupina sicer ne postreže ničesar še ne slišanega, vendar pa sam nov format tih štirih glasbenikov soustvarja svojo različico pogrevanja že preverjene glasbene recepture, ki – in to boste znali sami napovedati v naprej-, vžge enkrat več učinkovito in prepričljivo. Čeprav jezdijo točke v točno začrtani žanrski šabloni, razvijajo zaželeno komponistično raznolikost, kitarske fraze so prodorno vnetljive, hipoma prevzetne, takšna pa je tudi obča muzikalnost albuma. Komadi lezejo drug za drugim takoj pod kožo. Soliranje in »izmuzljiva pronicljivost« okraševanja fraz (tudi s tercetnimi harmonijami) je na standardnem nivoju, kot to zahteva že vrsto let sleherni, visoko kakovosten power metal album.

Za produkcijo prvenca je poskrbel Herbie Langhans, miks in masterizacijo pa je prevzel njegov Avantasia tovariš, sicer priznani nemški producent in zvočni inženir kadar govorimo o albumih power metala, to je Sascha Paeth. Orkestracije je prispeval za album Miro. To je zaznavno v porastu epske bombastike na posameznih delih albuma, kot je to jasno zaznavno v Keep the Flame Alive, pri čemer ni bojazni, da bi Miro Sonic Haven »spremenil« v Rhapsody of Fire.

Skupina zna pokazati tudi znatno mero temačne namrščenosti in momentov popolne pogube, kot prinaša to vibracija in samo razpoloženje točke The Darker Side, a občutka za visoko nalezljivo muzikalnost tudi v takšnih trenutkih ne taji. Treba je izpostaviti odlično izvedbo, pa tudi detajliranje same glasbene embalaže. Aranžmaji so bombastično zapakirani in nagovarjajo z grabežljivo mero drama teatra. Ekipa razkazuje bogato kilometrino in izkušnje. Nemara bi vsi preživeli brez preveč predvidljive balade Save The Best For Last, ki v siju »metalsko-evrovizijske šansone« jemlje izdelku v njegovi drugi polovici nekaj zaleta. Striking Back – sklepna točka albuma-, pa se po lovu za himničnostjo zgleduje po sodobnih prijemih kakšnih Sabaton, Bloodbound, ali celo Powewolf. Odpre se kar z refrenom in za malo prej opisano maniro z zelo značilnim komponističnim manevrom.

Pred vami je torej skorja 55 minut popotovanja po glasbeni zapuščini tradicije nemškega ali recimo kar evropskega power metala. Sonic Haven bodo vsekakor zanimivi prav za slehernega power metalca, saj se zvokovno pa tudi stilsko v ščepcih bratijo tudi z bendi med katerimi vladajo zaznavni ekspresivni odkloni, kot so Primal Fear, Dream Evil in celo kasnejšimi Helloween. Kleni in zagrizeni ljubitelj muizikalno hiper-senzitivnega, a všečno nasršenega in brezkompromisnega rožljanja, ne bo mnogo premišljeval nad tem izdelkom, pač pa ga kaj hitro posvojil.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1.  Vagabond
2.  Back To Mad
3.  Nightmares
4.  Keep The Flame Alive
5.  End Of The World
6.  The Darker Side
7.  I Believe
8.  Save The Best For Last
9.  Blind The Enemy
10. From White To Black
11. Striking Back

Zasedba:
Herbie Langhans – vokal, spremljevalni vokal
Carsten Stepanowicz – kitara
Dominik Stotzem – bas kitara
André Hilgers – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki