40 let Rush albuma “Permanent Waves”

0 321

“Permanent Waves”, sedmi studijski album veličastne kanadske progresivnorockovske utrdbe Rush, je izšel 14.01.1980 pri založbi Mercury Records, torej pred natanko 40. leti.

Na tem albumu so Rush pričeli bolj premišljeno pristopati k aranžiranju. Ti so postali bolj definirani in posledično bolj zapomnljivi, pri čemer so Rush, s krajšo skladbo Free Will, ali buditeljsko The Spirit Of Radio s silno pečatno uvodno kitarsko frazo, ki odpira sam album in v zaključnem koketira z reggae glasbo, pričeli trkati na valove radijskih frekvenc, pa čeprav je prepoznavna oziroma zaščitna progresivnorockovska receptura še vedno jasno zaznavna in vseprisotna, kar poudarjata zlasti sklepna poslastica albuma imenovana Natural Science in pa mračna Jacob’s Ladder.

Kot vselej je tudi to pot z izjemo Different Strings prispeval vsa besedila h skladbam bobnar Neil Peart, medtem ko sta vso glasbo napisala basist in vokalist Geddy Lee ter kitarist Alex Lifeson.

To je tudi prvi album v karieri skupine, na katerem je Geddy Lee povsem opustil frenetično, oziroma večkrat v ekstremne višave uperjeno petje in pristopa do vokala z naravno barvo glasu. Album “Permanent Waves” je glasnik preobrazbe sloga skupine s katerim so Rush pogumno krenili v osemdeseta. Peartova poezija je bolj osebno izpovedna, ta sporočila pa prevzemajo odločno prvič pozornost pred svetom fantazije, katerega so bili polni pretekli albumi. “Permanent Waves” je tudi album, ki se navzema vplivov takratnega New Wave buma, kar pa je skupina odlično vgradila v sebi lastno recepturo artistične samoniklosti.

Rush – Spirit Of Radio (7 inčni vinilni single)

Po turneji v prid podpori albuma “Hemispheres” (1978), na kateri so Rush obiskali odre domače Kanade, nadalje ZDA in Velike Britanije, se je trio zbral v juliju 1979 na kraju Lakewood, blizu večjega mesta Fleshertown (zvezna država Ontario), kjer je skoz naslednjih 14. dni preizkušal nov material. Do prihoda v Lakewood je imel trio ustvarjeno le eno skladbo Entre Nois, vendar pa so Rush brez posebnih naporov že v prvih dneh po prihodu v Lakewood zelo hitro napisali skupaj skladbe The Spirit Of Radio, Free Will in Jacob’s Ladder. Kasneje istega leta so se Rush odpravili v Le Studio, ki je bil lociran v goratih predelih kanadske zvezne države Quebec Morin-Heights in pod producentsko taktirko Terryja Browna posneli novi album. Tam sta nastali še Different Strings, kjer je klavirski solo vložek prispeval Hugh Syme, ki je ustvaril naslovnico albuma, prav tako pa je Neil Peart dokončal najbolj zahtevno kompozicijo novega albuma imenovano Natural Science, za katero je uporabil tudi nekaj materiala, ki je nastal potem, ko je v tem obdobju sprva želel napisati daljšo kompozicijo, navdahnjeno nad srednjeveško romantično zgodbo Sir Gawain And The Green Knight.

Idejo za reggae vložek v skladbi The Spirit Of Radio, je bend prenesel iz navade, da izvaja na takratnih turnejah skladbo Working Man v reggae verziji. Skladba Entre Nois (slovenjeno “Med nami”) je bila mišljena za potencialni hit single, a je prejela malo rotacij na radijskih valovih, skupina pa jo je nasploh prvič izvajala v živo na “Snakes And Arrows” turneji leta 2007.

“Permanent Waves” je v času svoje izdaje obveljal za najbolj uspešen studijski album skupine, ki je ob izidu v rodni Kanadi in v Veliki Britaniji zavzel tretje mesto najbolje prodajanih plošč, v ZDA pa četrto. V ZDA je album prejel platinasto naklado, saj se je prodal v preko milijon kopijah.

V ospredju naslovnice albuma se nahaja kanadski fotomodel Paula Tornbull, mož ki maha v ozadju je Hugh Syme. Ozadje izvira iz fotografije varovalnega zidu v kraju Galvestone (Teksas, ZDA), ki ščiti mesto pred poplavami morja. Fotografijo ozadja je posnel fotograf Flip Schulke, dne 11.09.1961, med hurikanom Carla.

Vse in več lahko preberete tudi v RockLine recenziji albuma “Permanent Waves”, ki se nahaja na spodnji povezavi: https://www.rockline.si/rush-permanent-waves/ .

Rush – Permanent Waves

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki