Starbreaker : Starbreaker

0 86

Založba: Frontiers Music Srl.
Leto izida: 2005
Produkcija: Fabrizio Grossi
Dolžina albuma: 52.27 min.
Zvrst: AOR / Melodic Rock


Starbreaker je mednarodni projekt, sestavljen iz odličnih glasbenikov. Takoj vam bom navrgel, da gre ob istoimenskem prvencu za presežek na polju hard rocka danes, ko je tržišče obremenjeno s točo albumov, kateri so brezizrazni povprečni kloni najboljšega.

V centru dogajanja je nameščen vokal Tonyja Harnella (ex-TNT) in že prva opazka ob tem je zanimiva. Ne gre za tipični izdelek, ki bi ga pričakovali od pevca TNT. Glede na zvok produkcije TNT albumov s Harnellom na vokalu je zvok Starbreaker mnogo agresivnejši, produkcijsko bolj surov, torej zvokovno produkcijsko orientiran na širše občinstvo. Vzrok v tem leži na plečih producenta albuma in basista Starbreaker Fabrizia Grossija, ki je v preteklosti sodeloval z velikimi imeni, kot so Glenn Hughes, Dave Navarro in House Of Lords. Odlično je ujel na snemalni trak tudi utrip Starbreaker! Ob tem Starbreaker zvesto sledijo vnosu melodičnosti.

Zelo pomemben člen v skupini je kitarist Magnus Karlsson (Last Tribe, Allen/Lande), za katerega lahko znova le ponovim, da je rojen za komponiranje in igranje v kompaniji, ki ga obdaja. Skandinavec poseduje ostri rifovski zvok, surova produkcija ga prefinjeno povsem bežno razmaže, da vsa rifovska materija zveni blago bolj moderno, s kančkom vznemirljivega “groova”, ob tem pa nikakor ne izostane superiorni občutek tega kitarista, da položi impresivno izdelano ultra melodično solažo, ki se kompaktno skladno uleže v vsebino sleherne skladbe.

Glavni element, ki oddaljuje album od hard rock klišejev, pa je v tem primeru John Macaluso. Ta odlični bobnar je vrhunski instrumentalist, ki je igral z Y.J. Malmsteenom, legendarnimi Riot, nadalje se lahko pohvali z odličnima dvema albumoma, ki sta izšla pod okriljem nepozabnega projekta Ark. Macaluso in Harnell sta stara kolega iz časov izdaje TNT albuma “Realised Fantasies” (1992), za katerega je Macaluso prispeval bobne. Macaluso je faktor, ki vnaša atribut progresivnega, kar pomeni, da so riffi bravurozno nadgrajeni v prehodih z barvito duhovitostjo rollingov, implementacija raznobarvnosti dela na bobnih, pa vnaša element nepredvidljivosti na album, kar je za polje hard rocka prava redkost, kot bi iskal iglo v senu, a ta reč, v kolikor obstaja, prinaša samoumevno takojšen kvalitativni odklon od povprečja navzgor! Ravno edina instrumentalna skladba albuma Dragonfly opomni na to kaj je pomenil npr. Macaluso tudi za žal prehitro razpadlo zasedbo Ark. Bežno se ošvrkne ob tisto kar je Macaluso počel z Ark. Komad sodi žanrsko v progresivni metal in je po tej plati čist kot solza. Trenutek sunkovitega jama, ki odkatapultira dinamiko celotnega albuma na še višji nivo! Neverjetno pa je to, da predrefren zaključne Save Yourself ujeme še enkrat več čar progresivnega, ki je bohotno krasil Ark.

Album je definitivni presežek hard rock scene za leto 2005 in brez težav širi to časovno omejitev, preko zgornjega in spodnjega intervala, morda celo desetletja. Gre za sila kompaktno, kvalitetno konsistentno zgoščenko od prve do zadnje sekunde minutaže. To pomeni da na albumu ni niti enega “fillerja”, ki bi mu požiral minute ter ob tem nažiral ušesa in asociacijski korteks možganov, ne slabe pesmi, ki bi človeka lahko čustveno ohladile do tega albuma. Die For You, ki odpre album se prične preko motiva hindujskega praznovanja, ki ga naenkrat prestreli udarni riff in album steče z visoko voltažo, ki ne pojenja, do njegovega konca! Raznobarvnost skladb je garant visoke dinamičnosti albuma, osebna izpoved v “molovski” preobleki melodij garant vnosa dramatičnosti in posledično visoke atmosferičnosti albuma. Sicer klasično grajeni hard rock album, ki pa se lahko pohvali s presežki zlasti zaradi imenitnega ščepca eksperimentiranja, duhovitih idej, žive “groovy” produkcije, ki nadgrajuje celokupno sliko, v kateri se beseda kliše popolnoma razgubi. Človek ne more izpostaviti vrhuncev albuma. Skladbe so enakovredne, album je v celoti po tej plati resnično brezhiben. Glede na izredno siceršnjo zaposlenost glasbenikov, ki sodelujejo na njem, se poraja le vprašanje, o nasledniku tega rock dragulja. Album, ki kar kipi in vsevprek vre od sproščanja kreativne energije!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1. Die For You
2. Lies
3. Break My Bones
4. Crushed
5. Days Of Confusion
6. Transparent
7. Light At The End Of The World
8. Cradle To The Grave
9. Underneath A Falling Sky
10. Turn It Off
11. Dragonfly (instrumental)
12. Save Yourself

Zasedba:
Tony Harnell – vokal
Magnus Karlsson – kitara, klaviature
Fabrizio Grossi – bas kitara, sampler
John Macaluso – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki