Steve Priest (The Sweet) 23. 2. 1948 – 4. 6. 2020

0 458

V 73. letu starosti je umrl Steve Priest, ustanovni član in basist glam rock legend The Sweet. Novico je potrdil njegov The Sweet tovariš in kitarist Andy Scott.

Slednji je na Facebook profilu skupine ob tem zapisal:

“Ostal je samo še eden!

V tem trenutku sem čisto na tleh. Umrl je Steve Priest. Z njegovo ženo Maureen sva bila v stikih, in četudi je njegovo zdravje zadnje čase pešalo, si niti v sanjah nisem mislil, da bom dočakal ta trenutek. Nikoli. Moje misli so z njegovo družino.

Bil je najboljši basist, s katerim sem igral. Kot skupina smo ustvarjali zvok, ki je bil izredno udaren. Ko smo se poleti  1970 skupaj podali na našo glasbeno odisejado, se je pred našimi očmi odprl cel svet in začelo se je naše divje popotovanje. Kasneje je sledil svojemu srcu in se preselil v ZDA. Najprej v New York, nato pa v Los Angeles.

Počivaj v miru, brat.”

Steve Priest se je rodil v angleškem kraju Hayes in kot mnogi glasbeniki v tistem obdobju odraščal ob poslušanju skupine The Shadows, kmalu zatem pa so ga obsedli The Rolling Stones ter The Who.

V januarju 1968 je z bobnarjem Mickom Tuckerjem in pevcem Brianom Connollyjem, nekdanjima članoma skupine Wainwright’s Gentlemen, ter kitaristom Frankom Torpeyem ustanovil kvartet, ki se je sprva imenoval Sweetshop. Ker pa je bilo ime že zasedeno, so ga skrajšali v The Sweet.

Še preden se je postava konsolidirala, je Torpeya za kratek čas zamenjal  Mick Stewart, za njim pa se je iz skupine Elastic Band k The Sweet preselil Andy Scott. The Sweet so podpisali za založbo RCA, pričeli sodelovati s producentom Philom Wainmanom ter piscema glasbe Nickyjem Chinnom in Mikom Chapmanom. Le nekaj mesecev kasneje so s singlom Funny Funny za las zgrešili uvrstitev na britansko lestvico desetih najbolj vročih hitov.

Skupina je v slikoviti in uspešni karieri nanizala kopico hit singlov, med njimi Wig-Wam Bam, Block Buster!, The Ballroom Blitz, Fox on the Run, Action in Love Is Like Oxygen.

Na začetku kariere sta skladbe za The Sweet ekskluzivno skladala Nicky Chinn in Mike Chapman, ki sta vztrajala tudi pri tem, da morajo pevca  Briana Connollyja podpreti z dodatnimi vokalnimi harmonijami, ki so jih prispevali studijski glasbeniki. Še več. Wigwam Bam je bil šele prvi single, ki so ga The Sweet lahko sploh odigrali, čeprav so bili že od samega začetka kariere aktivno vključeni v svoj lasten prispevek pri snemanju skladb, ki so se nahajale na B-straneh izdanih singlov.

Te omejitve so povzročale izredno nezadovoljstvo med člani skupine. Pri tem so si The Sweet dodatno zvezali roke s pristankom na to, da jih prav Chinn in Chapman vzameta pod menedžersko okrilje.

“Bila je velika neumnost, da smo jima to dovolili,” je nekoč komentiral Steve Priest. “Kontrolirala sta nas dva popolna amaterja. Mike Chapman je lahko napisal skladbo, ki je zvenela kot možen hit, na drugi strani pa je Nicky vlačil v studio svoje fante iz ‘privatnih’ glasbenih šol, ki niso ločili kolen od riti.”

Potem ko je Connolly leta 1979 zapustil The Sweet, je vlogo vokalista prevzel Steve Priest. The Sweet so v formaciji originalne zasedbe zdržali do leta 1982, ko so razpadli.

Leta 1988 so potekali poizkusi obuditve originalnih The Sweet, vendar pa  to ni obrodilo sadov. Brian Connolly je preminil leta 1997, Mick Tucker pa mu je sledil pet let kasneje.

Vzrok Priestove smrti ni znan.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki