Sunbomb: Evil And Divine

0 66

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 14. 5. 2021
Produkcija: Michael Sweet & Tracii Guns
Dolžina albuma: 48.23 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


Sunbomb je glasbeni projekt, v katerem sta združila svoje kreativne sile L.A. Guns kitarist Tracii Guns in šef krščanskih metalcev Stryper Michael Sweet! Možakarja tako predstavljata svoj skupni prvenec, ki se imenuje »Evil And Divine«. Hecna so pota, kot jih obrača kolo usode, a oba glasbenika dobro znanih reputacij in dolge kilometrine, s katero sta se čvrsto vrisala na rock in metal zemljevid sveta, sta se uradno spoznala šele nedavno tega. Poznanstvo torej ne traja dolgo, sta pa hkrati s tem kaj hitro sklenila dogovor, da bi nemara kdaj v prihodnje skušala posneti skupaj nekaj glasbe.

Ob vsej vpetosti v druge projekte in delovanje znotraj matičnih skupin, se je torej našlo dovolj časa in prostora še za en projekt. Tracii Guns je v navezi s Philom Lewisom že pravzaprav zaključil delo na novem L. A. Guns albumu, medtem ko neutrudni deloholik Michael Sweet, ki je v lanskem septembru posnel in izdal album s Stryper, še malo prej pa svoj zadnji studijski album, obenem prav tako ne trati časa, saj ustvarjata z Georgeom Lynchem novi album projekta Sweet & Lynch.

Gremo nazaj k Sunbomb. Že v fazi promocijskih aktivnosti, to je pred izidom albuma, sta Sweet in Guns postregla s štirimi singli, ki so navdajali s kipečim optimizmom. Jasno je, da kar spravi Sweet od sebe, je lahko le dobro, zelo dobro ali perfektno. Tudi Guns – zlasti po združitvi s Philom Lewisom in obnovitvi klasičnih L.A, Guns, ne skopari z veliko kreativno vnemo in svežino, zato je bilo že takoj jasno, da bo Sunbomb v vsakem oziru zelo zanimiv projekt.

Na »Evil And Divine« je vse kot na dlani. Metal. Klasične zasnove. Stara šola. A, da bo izdelek tako izrazito mračen, ob tem da je izveden silovito in nasršeno, vseeno ni šlo pričakovati. Produkcija je surova, navita, mastna, nagovarja živo in premika zidove. Izvedba na moč podoživeta in prevzetna. Nebrzdana. S polnim pristopom. Na vso moč. Traciijeve kitarske fraze, so zavoljo neverjetne elementarne zasnove, obenem tudi izjemno prodorne in hipoma grabežljive. Studijskega poliranja zvoka skoraj ni bilo, ali bore, bore malo. Tudi solaže so odigrane in ujete na »snemalni trak« večinoma v prvem poizkusu. Sweet prepeva kot da je z njim sodni dan, zadnji dan človeštva pred popolno apokalipso, ko postaja nebo svinčeno sivo in je sonce za venomer prenehalo sijati. Vse stoji na molih in nagovarja s teatralno apokaliptično naravo.

Kitarsko fraziranje izkazuje glasbeno privrženost glavnim akterjem časov pionirstva Judas Priest, Led Zeppelin in seveda Black Sabbath. Sledove navdihovanja je moč iskati tudi v zapuščini N.W.O.B.H.M. časov in stare šole ameriškega speed metala. Treba je imeti v uvidu, da je to pot vse fraze spisal Tracii Guns, čeprav je tudi Michael Sweet kitarist! Fraziranje pa je izrazito mračno. Tri skladbe albuma ne skrivajo očitnega pajdašenja z Black Sabbath sedemdesetih. To so Take Me Away, Stronger Than Before in World Gone Wrong, ki dolgujejo zahvalo za navdih Tony Iommiju, ob tem pa ne prikrivajo niti doom metalskega karakterja.

Skratka »Evil And Divine« je prvovrstna granata naostrenega metalskega maševanja, ki nagovarja drugače. Celo znatno drugače od pričakovanega. Zmes pogubnega dotika drama teatralnosti je odlično dopolnjena z izplenom muzikalnosti, ki jo generirajo grabežljivi napevi fascinantno prodornega vokalnega karakterja Michaela Sweeta. Markantni pevec je oddelal svoje vokalne naloge znova na najvišji ravni že dobro znane in prepoznane ekspresije. Narava melanholije, ki stre še tako granitno in zaledenelo srce! Bodisi, da so to izrazito našobljena Live, ki odpre album, ali z voltažo nič manj nabita No Tomorrows, ali pa odlična akustična bombastično dramatična Been Said And Done – vse tri v špici vrhuncev albuma »Evil And Divine«.

Očitno je naveza Sweet/Guns dostavila več od pričakovanega! Izdelek je po svoji nasršeni in izrazito temačni naravi namreč zanimiv tudi za vse tiste, ki se tradicionalno ogibajo na eni strani tako Stryper – zavoljo »večnih obsesij« skupine z bibličnimi pripovedkami, ali na drugi  L.A: Guns zavoljo glam rockerske reputacije iz časov polpretekle zgodovine rocka in rolla. Evil And Divine je manifest nabit s težino melanholije in rušilno ihto srčnega izrazoslovja dveh prekaljenih glasbenih talentov, ki sta se v navezi torej več kot navdušujoče ujela.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Life
2. Take Me Away
3. Better End
4. No Tomorrows
5. Born To Win
6. Evil And Divine
7. Been Said And Done
8. Stronger Than Before
9. Story Of The Blind
10. World Gone Wrong
11. They Fought

Zasedba:
Tracii Guns – kitara
Michael Sweet – vokal
Adam Hamilton – bobni
Mitch Davis – bas kitara
Johnny Martin – bas kitara na skladbi št. 11

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki