Taja & The Kirkwaalds: Divji svet (EP)

0 277

Založba: Celinka Records
Leto izdaje: 2018
Dolžina albuma: 13:35
Ocena: 8.0 / 10

Taja Božič je slovenska glasbenica, komponistka in aranžerka, ki je s svojo spremljevalno zasedbo The Kirkwaalds izdala v letošnjem maju »extended play« (EP) z naslovom »Divji svet«. Dolg je malo preko 13. minut, poleg naslovne skladbe, pa zastopajo kantavtorski dosežek še tri druge avtorske skladbe.

V središču zgodbe se giblje Tajin vokal. Absolutno. Ta nosi izdelan in podoživet soulovski lesk, saj mu izdelane tehnike, velike in barvite razgibanosti ter podane podoživeto čuteče strastnosti nikakor ne primanjkuje. Pravzaprav so vse te bistvene vokalne karakteristike, po katerih razglasiš vokal določenega izvajalca za več, kot izvrsten, pečaten in skrajno zapeljiv, na tem EPju dobile državljanstvo.

Bend razvija svojo pop zgodbo, ki je premetena mešanica kabareta, jazz soulovske vokalne improvizacije, funky ritmičnih premetenk, občasnih instrumentalnih vskokov v svet jazz glabe in R&Bja. Štiri krepostne in izdelane glasbene točke definirajo ta EP, Vsaka med njimi poseduje prepoznano in otipljivo karizmo izpovedne širine, predvsem pa kot povedano. Osnovi in prvi magnet zgodbe je Tajin izjemno izdelani in dovršeni vokal, ki se briljantno znajde v glasbenem okolju pretežno klavirskega in sintetizorskega šelestenja. To okolje je grajeno skozi brhek, nežen in povsem nepretenciozno sofisticiran preplet instrumentalne igre spremljevalne ekipe. Kot je vseskozi tudi Tajino vokalno nagovarjanje. Za izredno dobrodošlo kontrastno barvanje samih aranžmajev in dvig dinamike v točkah, skrbi ekipa tudi z dodajanjem ženskega in moškega spremljevalnega vokala, ki v nekem oddaljenem kontekstu, vdahneta v skladbe tisti oddaljeni pradavni, a ponarodeli sentiment slovenske popevke sedemdesetih in ga Slovenci ponotranjeno nosimo v sebi in seveda čutimo.

Besedila, ki jih je prispeval za vse štiri skladbe Rock Vilčnik, oživlja Taja z izredno podoživetostjo in jim, kot povedano vgrajuje, poseben izpovedni karakter. Sicer je Taja izredno prekaljena stalnica na slovenskem glasbenem prizorišču, njena naveza z Vilčnikom pa je »starodavna«. Taja je denimo med drugim tudi avtorica skladbe Nezemljan zasedbe Patetico, sicer pa slovi, kot izvrstna pianistka, deluje tudi v vseženskem vokalnem kombu Jazz Ladies, znana pa je tudi po aktivnostih v skupini 90’s Orgy, ki je bil znan po pretežnem preigravanju priredb. EP »Divji svet« je izredno smela in ambiciozna napoved albuma, ki se zelo verjetno tudi poraja.

avtor: Aleš Podbrežnik


Skladbe:
1. Zapuščam poletje
2. Dnevnik
3. Divji svet
4. Tvoje novo ime

Zasedba: 
Taja Božič – klaviature, vokal

The Kirkwaalds:
Nina Korošak Serčič – bobni, činele
Hrvoje Kralj – električni bas
Sara Ester Gredler – sintetizator, spremljevalni vokal
Miha Novak – spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki