Teo Collori in Momento Cigano : Hot Club Piran

0 286

Založba: Celinka
Datum izida; 18.09.2015
Produkcija: Sašo Fajon
Dolžina albuma: 38.17
Zvrst: Gypsy Swing


Album »Hot Club Piran« odpira novo poglavje v karieri cenjenega in jazzovsko urjenega primorskega kitarista Tea Collorija. O glasbeni nadarjenosti in večplastnemu zaznavanju glasbe tega glasbenika ne gre dvomiti. Prekaljeni glasbenik si je skozi dekado nabiranja izkušnje v različnih skupinah prislužil mesto v spremljevalni zasedbi  Magnifica,  sodeluje z alter-rockerji Eskobars, nedolgo tega je izdal z Metodom Bankom nadvse zanimivo ploščo »Pesem o morju«. No z novim projektom, kjer se mu pridružuje izvrstna glasbena ekipa, pa mož naposled kupčuje s svojimi jazzovskimi veščinami in se podaja v nedrja »gypsy swinga«.

Album »Hot Club Piran« je, kot omenjeno, v celoti posvečen ježi po izročilu »gypsy swinga«, Collori pa z ekipo pristopa do devetih, v celoti avtorskih točk tako, da ostaja raje v premisi aksioma »manj je več«, se pravi podaja substanco raje racionalno, kot ekshibicionistično. Torej, na albumu ni prostora za trpanje solističnih eskapad v aranžmaje, kar bi lahko posledično vodilo k ustvarjanju muzikalične kaotičnosti. Ne. Bend je v potezah koncizen, premišljen. Raje skop v dostavljanju solističnih momentov, kot da bi se v improvizacijah brezmejno razmahnil. Navržba imena Jean “Django” Reinhardt se slehernemu trenutku albuma smiselno pridoda, čeprav je Colloriju treba čestitati, da je uspel ustvariti album brez ene same samcate priredbe, kar je danes pri podobnih albumih, ki se pečajo z gypsy swingom prej izjema, kot pravilo.

Album »Hot Club Piran« je silno poslušljiv izdelek, kar je bil tudi osnovni namen Tea Collorija. Da dostavi vrste glasbeni dokument, ki bo blizu vsem. Tako laični javnosti, kot zahtevnejšim glasbenim poznavalcem. Preplet violin, kitare, klarineta, saksofona je složen, prožen, umerjen v ravnovesju improvizacij, obenem živahno dinamičen in lagodno lahkotnega značaja. Skladbe so pretežno zaigrane v srednji hitrostni prestavi, prostor pa se najde tudi za baladno subtilnejše trenutke, kot tudi valcerje.  Nihče med glasbeniki se ne »razstreli« na instrumentih, kar bi bila recimo obvezan značilnost pristopanja kakšnega Vaska Atanasovskega, saj je to tokrat »prepovedano«. Točke so namreč zastavljene tako, da solističnega divjaštva ne prenašajo. Dirkaški šov ekshibicionizem je torej na tem albumu definitivno šel v stečaj.

»Hot Club Piran« nosi historičen prizven, ujet v igrivi piš in sapice piranskega vetriča sedanjosti. Nosi prepoznaven šarm, karakter, svoj glasbeni dosje. Produkcija je topla, nepretenciozna, prijetna, naravno milozvočna. Bend je album posnel v enem šusu, po vzoru koncertnega nastopa v studiu,k ar dodaja tako ujetemu zvoku pravo fineso in zabelo popolne pristnosti. Skladbe nosijo melanholičen sentiment, obenem pa dozo solistične vedrine polne šegavih trenutkov, ki vzdržujejo ujeta razpoloženja albuma v všečnem ravnovesju. Silno lep in neobremenjen dosežek, ki si ga lahko zavrtiš kadarkoli, ob slehernem dnevnem opravilu!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10

Seznam skladb:
1. Chase
2. Tony Mitraglia
3. Earnie
4. One moon no sun
5. Luna
6. Cara negri theme
7. Pierrot
8. Zheton
9. Leonardo Molto Cigano

Zasedba:
Matej Kužel – klarinet
Matija Krečič – violina
Mauro Freschi – kitara
Nicola Burbon – kontrabas
Teo Collori – kitara

SODELUJOČI GLASBENIKI:
Lenart Krečič – soprano saksofon na skladbah št. 4. in 9.
Klemen Bračko – viola na skladbi št. 6.
Tilen Artač – violončelo na skladbi št. 6.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki