Tesla : Alive In Europe

0 37

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 28.04.2010
Dolžina albuma: 78,32 min.
Zvrst: Hard Rock


Tole je definitivno koncertni album namenjen pravim Tesla oboževalcem. Tesla so izdali leta 2008 DVD “Comin’ Atcha Live!” Z njim so potrdili povratek na prizorišče. Bil je odličen DVD oziroma je odličen DVD, visoko priporočljiv, kajti kvaliteta te skupine ostaja tudi po povratku na sceno neizpodbitna ter neomadeževana, ko govorimo o njenih živih nastopih. Novi kitarist Dave Rude se je odlično ujel v obuvalu davno pobeglega Tommyja Skeotcha. Kitarsko delo Hannona znova osupne na celi črti. Skupina deluje kompaktno kar se da.

Zakaj bi torej bil potemtakem “Alive In Europe” namenjen striktno oboževalcem skupine? Preprosto. Je enojni CD s “pomanjkljivo” set listo, kjer je vsega 15. skladb. Glede na to, da so Tesla precej spreminjali repertoar na zadnjih Evropskih nastopih “Forever More” turneje, bi bilo uporabnega materiala za CD lahko še več. Torej “Alive In Europe” ni ravno album s katerim bi lahko kupili nove fane, sploh Evropske! A to v današnjem času niti ni bil namen skupine, čeprav človek takoj razmišlja o profitu, ki ti jih prinese takšna poteza.

Če sem pošten, je album po drugi plati prinesel nekaj res zanimivih koncertnih cvetk. Med njimi gotovo izstopa ena najmočnejših točk albuma “Bust A Nut” (1994), to je mračna Shine Away! Zanimiva je tudi odločitev skupine, da vključi na ta živi album svoj “Five Men Acustical Jam” hit oziroma priredbo skupine Five Men Electrical Band z naslovom Signs V starejših skladbah se izkaže, da se je Jeffu Keithu dejansko stanjšal vokal, kar smo lahko opažali že na DVDju “Comin’ Atcha Live”, čeprav se moram postaviti Jeffu v bran, saj je na DVDju pel z vnetim grlom. Opazke o žlahtnejši barvi pevčevega vokala potrdi takoj Modern Day Cowboy, kjer postaja nadvse krhek v zahtevnejših (višjih) sekvencah. Sicer ohranja Keith prepoznavno rezko – strupeno barvo, ki je njegov unikat in ena pomembnih zaščitnih znamk Tesla glasbe.

Dejstvo je da publika ni tako razgreta, kot lahko opazujemo DVDju “Comin’ Atcha Live!” Očitno smo v Evropi le rahlo ohladili srca do skupine, krivdo za to pa seveda nosi povsem sama. Odsotnost z evropskih odrov je bila namreč predolga. Vsekakor pa ljubitelji te skupine niso pozabili na skladbe, kot so najbolj prepoznavne klasike Love Song, Modern Day Cowboy, Lill Suzie, kjer se tudi konkretno prebudijo. Tesla igrajo fantastično! Delo obeh kitar je enkrat več izklesano iz najbolj žlahtnega porekla prave erogene vibracije, Luccketta je neustavljiv v svojem mišičavem bobnarskem tolovajstvu, Weath drži čvrsto debelo bas nogo skozi material!

Nove skladbe iz albumov “Into The Now” (2004) ter “Forever More” (2008), nosijo posebno mesto na albumu. Skupno jih je šest. Jeff Keith pa deluje precej bolj prepričljivo v vokalni izvedbi, ko jih primerjaš s starejšimi skladbami. Izzivalna je tudi poteza zaključka tega CDja! Konča se namreč s skladbo Into The Now. Fantastičen rušilen riff te skladbe vzet iz istoimenske plošče, pa kljub temu težko nadomešča normalni potek razvoja dogodkov, ki bi ga pričakovali na takšni koncertni izdaji. To potrjuje, da gre to pot v primeru “Alive in Europe” za koncertno kompilacijo materiala posnetega na evropskem delu turneje. Tako lahko pogrešamo Comin’ Atcha Live, pa Rock You To The Top (obe igrani na zadnji evropski turneji) ali nadalje EZ Comes EZ Goes, Edison’s Medicine, Freedom Slaves. Paradise (prav tako igrana na zadnji evropski turneji) nadomešča z albuma “The Great Radio Controversy” tokrat skladba The Way It Is, kjer še posebej izstopa Keithov značilni slog petja.. Sicer pa se bo vsakdo “raznežil”, ko ga bo tresla prevodna energija Tesla treskanja skozi klasike Hang Tough, What You Give in Heaven’s Trail, ki razširjajo nabor klasičnega repertoarja v družbi “nadobveznih” Love Song, Modern Day Cowboy, Lill Suzie.

“Alive In Europe” je v oziru kompilacijskega koncertnega albuma povsem spodobna izdaja. Krasi ga odlična odrska eksekucija Tesla materiala v kar seveda nihče ni dvomil. Ker gre za prebran material, se album ne more pohvaliti s pravo Tesla reprezentativnostjo. Za kaj takega bi moral biti obvezno izdan, kot dvojni CD. Je pa nekaj. Ohranja visoko kvaliteto, visok nivo! Nekaj kar od tako odlične skupine zahtevamo! Zato seveda sodi obvezno (najmanj) v zbirko zgoščenk slehernega pravega oboževalca te skupine!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.0 / 10


Seznam skladb:
1.Forever More
2.I Wanna Live 
3.Modern Day Cowboy 
4.Heaven’s Trail
5.What A Shame 
6.Shine Away 
7.Love Song 
8.What You Give 
9.The Way It Is 
10.Breakin’ Free 
11.Hang Tough 
12.So What! 
13.Signs 
14.Lill’ Suzie
15.Into The Now

Zasedba:
Jeff Keith – vokal
Frank Hannon – kitara 
Dave Rude – kitara 
Brian Wheat – bas kitara 
Troy Luccketta – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki