Tesla : Comin’ Atcha Live! 2008 (DVD)

0 38

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 05.12.2008
Dolžina DVD-ja: 150 min
Zvrst: Hard Rock


To je spomin na datum, 22.02.2008 in koncert novo prebujenih hard rockerjev Tesla v ameriški Minnesoti! Gre za DVD, ki se lahko pohvali z izjemno sliko kot tudi zvokom. Posnet je bil z najmanj 5. kamerami. Dve izpod odra (prva z leve, druga z desne strani), ena zadaj za bobni, potem pa glavna na premičnem dvigalu ter še ena povsem na nasprotnem koncu dvorane, to je zadaj – izza publike. Brez mimostrela. Sploh za vse glasbenike, ki vas zanima kaj se plete pod prsti Franka Hannona in novinca Davea Rudea. Odličen je vpogled v “gear” posameznih glasbenikov že na odru, nadvse pa boste potešeni kitarski virtuozi, ko boste našli posebno sekcijo DVD-ja, kjer vsak posameznik skupine podrobno predstavi svoj “gear”, celo razloži katere efekte in kitare uporablja za posamezne Tesla komade. Bi radi imeli tribute to Tesla bend? Potem takoj nabavite ta DVD!

Torej scensko se vseskozi premikamo iz podrobnih posnetkov, do tistih, ki zaobjemajo več odra in se obračajo k publiki ter na dinamičen način učinkovito predstavljajo tudi interakcijo skupine na odru med člani, kot tudi med skupino in oboževalci. Dvorana je nabito polna in Američani tudi v letu 2008 niso pozabili na to kdo so Tesla! Glave so zelo razgrete.

Izvedba je neverjetna. Človek se sprašuje, ali je mogoče tako perfektno odigrati koncert in obenem doseči tako popoln – z žmohtom prežet zvok. Ko zamižiš in le poslušaš, čutiš kako se Tesla potijo na odru! In glede popolnega koncertnega zvoka? Gotovo so bili potrebni “over-dub-i” v studiu, a zlomka! Tega ne morem dokazati! Vsa reč je na moč prepričljiva po zaslugi izredno toplega, da ne rečem, prav vroče erogenega zvoka, ki je grajen na klasičnem Gibson zvoku Tesla riffa, dinamičnosti in barvite trodimenzionalnosti, ki jo zagotavljata pulzivna in voluminozna, jasno ločena Wheatova bas linija, kot tudi avtoritativno narekovanje vodilnih tempov Luccrettinih bobnov.

Ta skupina deluje na tem DVD posnetku mladostno, skrajno naoljeno, vroče in željno igranja, kot da je bil prelom osemdesetih v devetdeseta še včeraj pred durmi. Tesla komaj čakajo, da jih raznese po odru. Tako otvoritvena Comin’ Atcha Live postavi v centralni fokus oba kitarista, ki si divje izmenjujeta plejado sapojemajočih solaž. Vskoči Jeff Keith! Preprosto napravljen, brez kančka napuha, dostopen, prešernega nasmeha! A v refrenu se pozna, da so leta odnesla nekaj moči glasilkam. Vsekakor je tu njegov na miljo prepoznaven grleno šmirkav vokal, ki prebada ušesa in ostaja pomembna zaščitna Tesla znamka, a ko kmalu pride v nadaljevanju Modern Day Cowboy, preraste domneva o delni izgubi moči v dejstvo. Vseeno Jeff Keith dostojno lovi vse lege skozi koncert, skladbe z “Into The Now” (2004), kot tudi nova skladba Pvt. Ledbetter, ki je proti koncu istega leta izšla na albumu “Forever More” (2008), pa mu služijo predvsem za to, da sprosti in ohladi glasilke.

Uigranost med Rude-om in Hannonom je neverjetna! Glede na to, da je Rude novinec v skupini, je to toliko bolj impresivno, saj je tako več kot očitno, da je bila njegova integracija povsem naravna za skupino in da je Rude ustvarjen za skupino Tesla. Hannon je skrajno nabrušen in oder ga je poln med koncertom. Včasih si vzame toliko prostora na odru, da preusmerja vso pozornost nase. Celo Jeffu Keithu. Hannon se izkaže kot odličen vokalist, ki polni “luknje” v komadih, kjer je to pač potrebno na izredno suveren način.

Pravi kitarist prioritetno obvladuje v piko akustiko in neo klasični intro duet pred Love Song, ki zadiši po vročem latino temperamentu dokazuje, kako se oba kitarista odlično sporazumevata. Rude naj bi se pridružil k Tesla ravno z namenom, da zapolni praznino po odhodu Tommyja Skeocha, ko je skupina hotela odriniti na akustično turnejo, a je bila brez kitarista. Prioritetno je torej iskala nekoga, ki je na akustični kitari zelo močan!

Tesla so izredni glasbeniki in kot enota so na odru težko premagljivi! Izredna je čut oziroma dotik za dramo v njihovih skladbah! Ni težko začutiti pristno kemijo skupine, ki je plod dolgega igranja skupaj. Esenca skupine oziroma njen duh je prekleto živ in ustvarja posebno razpoloženjsko stanje, ki ga lahko pričarajo le Tesla!

Zlasti izstopa omenjeni dotik tragičnosti v skladbah kot so Paradise, z izrednim delom obeh kitaristov in perfektno ubrano uvodno “twin guitar” harmonijo, pa v nadaljevanju Song And Emotion (posvečen preminulemu Steveu Clarke-u, članu Def Leppard), kot tudi Freedom Slaves, kjer izstopa Luccretta z narekovanjem vojaškega marša na bobnih.  Skupina vrže ob koncu koncerta streho z dvorane ob vživeti izvedbi klasike Edison’s Medicine. In tako se prebijemo do konca posnetka, ki se ga nikakor ne moreš naveličati. Rad bi omenil še izjemno priredbo Rock Bottom – klasike zasedbe UFO, kjer se Wheat s Thunderbird Gibson bas kitaro uleže na stopnice odra na katerem stojijo bobni, kar je trik starega dobrega Petea Waya (UFO), seveda brez Spandexa, katerega legendarni Way še danes brez sramu stlači nase, ko se pojavi z UFO na odru!

Dodatni material je izreden. Prikaže nekaj utripov iz zakulisja, ki spravljajo v solze smeha. Sprehod skozi Seattle, Hannov in Rudeov blues jamm, ciljanje jabolk Franka Hannona z lokom, zgodbo o tem kako je J.K. kupil Rudeu povsem novo Gibson Explorer kitaro. Jeff je Davea po nesreči krepko sunil v obraz po koncertu potem, ko je odvrgel šop Hannonovih trzalic med ljudi in Rude je tako dobil lepo nabreklo buško na čelu. Sanjska J.K.-jeva odkupnina, ni kaj! Kot že omenjeno, pa je zadetek v polno tega DVD-ja sekcija, v kateri vsi člani razkazujejo svoj “gear”! To je čisto zlato!

“Comin’ Atcha Live 2008” je torej dokument, ki prikazuje skupino Tesla, ki je ohranila vse svoje moči, deluje sveže, kompaktno, v odlično ohranjenem stanju, na odru brez kompromisov. Toplo priporočam tale posnetek vsem ljubiteljem skupine, kot tudi vsem vam, ki ste člani skupin, saj vam bo ta DVD približal pravo igro profesionalnega odnosa do dela v glasbenem biznisu.! Včasih deluje vsa ta odrska perfekcija skupine, ki jo ponuja ta live DVD neverjetna! Vzeta je kot iz škatlice! Zvok je filigranski. Še vedno ne morem verjeti, da ni šlo brez naknadnih studijskih popravkov (olepšav z overdub-i). Tesla torej še vedno polno brcajo v živo in upajmo , da se v takšni formi čim prej prikažejo na turneji v Evropi!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1. Comin’ Atcha Live
2. What a Shame 
3. Modern Day Cowboy 
4. Miles Away 
5. Heaven’s Trail 
6. Mama’s Fool 
7. Hang Tough 
8. Dear PVT. Ledbetter 
9. Paradise 
10. Love Song 
11. What U Give 
12. Song and Emotion 
13. Heaven 911 
14. Freedom Slaves 
15. Rock Bottom 
16. Into the Now 
17. Signs 
18. Lil’ Suzi 
19. Edison’s Medicine

Zasedba:
Jeff Keith – vokal
Frank Hannon – kitara, klaviature, teremin spremljevalni vokal 
Dave Rude – kitara, spremljevalni vokal 
Brian Wheat – bas kitara, spremljevalni vokal, klaviature 
Troy Luccketta – bobni 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki