Tesla : Forever More

0 48

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 07.10.2008
Dolžina albuma: 50.56 min.
Produkcija: Terry Thomas
Zvrst: Hard Rock


Tesla s “Forever More” nadaljujejo pot, ki jo ne napovedal predhodnik “Into the Now” (2004). Ta album je predstavil ponovno prebujeno skupino s slečenim, “downtune” strunskim zvokom, ki je služil za učinkovito doseganje umazanega hrupa v katerega so ovite skladbe. Tesla torej lovijo zadnji krik mode. Zato ta trend na novi plošči dodatno poudarjajo. Zvok je postal še bolj hreščeč, zanimivo je kombiniranje izpostavljenih chorus efekta in vah vahanja v riffih, kar gradi srčiko nove Tesla zvočne kulise!

“Forever More” je zelo temačen album! Tako ustvarjenemu ambientu se ima skupina za zahvaliti ravno zaradi želenega zvoka, s katerim so oblekli nove skladbe. Jeff Keith, kateremu se je barva glasu v letih po “Bust A Nut” (1994) znižala in stanjšala, je največ profitiral ob tem, saj mu nižja uglašenost izredno godi. Nekoliko spremenjen način petja, ki je potreben za spremljavo “alternativno” modno zveneče koprene, ki prekriva Tesla hard rock, mu zelo ustreza, ravno zaradi spremenjenih karakteristik njegove barve glasu. Ob vsem tem, je njegov skrokani nosljato počeni in šmirkavo ostri vokal na miljo prepoznaven in takoj, ko možakar odpre usta, ga ni več nevernega Tomaža, ki bi se upal pomisliti, da se v CD predvajalniku ne vrti novi Tesla album.

Tesla so jo ob današnjem (ne nujnem) kameleonstvu skupin, ki so briljirale v melodičnem hard rocku konec osemdesetih in v začetku devetdesetih in se po daljši abstinenci vrnile z zvočno (in deloma slogovno) spremenjenim izrazom novih albumov (Europe, Skid Row), še najbolje odnesli. Spremembe torej niso drastične in to je razvidno iz (še vedno) preklemano dobro izpostavljenega (naravno podedovanega in zdravo ohranjenega) občutka za tvorbo perfektnih melodij, ki so skupino Tesla postavljale na posebno mesto tudi v obdobju največje popularnosti melodičnega hard rocka. Glede na to, da so Američani, na toliko bolj posebno mesto, saj so bili Evropskim ušesom toliko bližje s svojim mojstrskim kombiniranjem melodičnosti, pod katerim ždi čvrsti temelj odraščanja na blues rocku, kar daje Tesla, ob prefinjenem čutu za oživljanje drame in emocij, nesramno potenco in erotično zapeljivost. Občutek “evropskosti” pa je bil toliko bližji tudi zato, ker se Tesla fantje nikoli niso oblačili v punce!

Komade lahko razdelimo v dve kategoriji. Prva je tista, kjer očitno veje na plano tradicionalno izpod novodobnega. Druga kategorija pesmi, pa je tista, kjer je modno (novodobno) toliko poudarjeno, da sta pristopa uravnovešeno združena.

Pomudimo se najprej pri prvi izmed obeh kategorij, ki zajema glavnino plošče. Otvoritvena naslovna pesem pove o tem bistvo vsega na novi plošči. Za njo se pridruži I Wanna Live, ki držanju vajeti na tej frekvenci tvorbe ambienta ne popušča, z mnogotero ponovitvijo “I Wanna Live” verza, pa Tesla opozarjajo, da so v zlatem obdobju krize srednjih let. One Day At A Time je skladba, v kateri izpod nove produkcije še konkretneje zadiši po tradicionalnih “Bust A Nut” časih. Temu se fantje ne odrečejo tudi v udarno polbaladno urezanih Just In Case ter Pvt. Ledbetter, kot tudi ne v baladni Fallin’ Apart. The First Time, je skladba, ki pa v celoti spominja na stare čase in njena hipotetična vključitev na plošče pre “Into the Now” ere, le teh v ničemer ne bi skazila. Tudi v zaključku je preko skladb In A Hole Again in (še bolj modno slečeni in odrezavi, a obenem zelo bluesy) The Game značilno to, nadvse učinkovito kombiniranje! Torej tu je dokaz, da se nimate prav česa bati glede Tesla v novem tisočletju!

Skladbe druge kategorije, so skladbe še bolj poudrjenega temačnega vzdušja, a z zmagovito melodično popadljivimi “groovy” refreni! Te so So What, All Of Me, ali Breakin’ Free. Sploh slednji dve izmed naštetih, imata v tem prefinjenem združevanju novega s starim, izreden hit potencial.

“Forever More” zveni “groovy” popadljivo modno! Tesla so ob tem ohranili svoj unikatni pečat. Kombinatorika novorojenega “groove” hreščanja in melodije ostaja v rokah Tesla še naprej zmagovita, na vas, pa je, kako blizu ste pripravljeni k sebi pustiti te novosti v Tesla. Ta album zahteva namreč več poslušanja, da se uleže pod kožo! Čeprav delujejo skladbe zelo preprosto, je skreirana atmosfera albuma povsem specifična, kar je bil tudi osnovni namen skupine. Ponuditi novo, a hkrati drugačno. Časi se spreminjajo in Tesla tudi. K sreči z izrazno razvojno rastjo navzgor!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Tesla – Breakin’ Free (uradni video)

Seznam skladb:
1. Forever More (5:02)
2. I Wanna Live (3:35) 
3. One Day At A Time (3:11) 
4. So What! (3:39) 
5. Just In Case (4:38) 
6. Fallin’ Apart (4:22) 
7. Breakin’ Free (5:02) 
8. All Of Me (3:27) 
9. The First Time (4:10) 
10. Pvt. Ledbetter (3:24) 
11. In A Hole Again (5:25) 
12. The Game (4:55) 

Zasedba:
Jeff Keith – vokal
Frank Hannon – kitara 
Dave Rude – kitara 
Brain Wheat – bas kitara 
Troy Luccketta – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki