Tesla : Twisted Wires & The Acoustic Sessions

0 36

Založba: Scarlet Records
Datum izida: 12.07.2011
Produkcija: Tesla
Dolžina albuma: 65.21 min.
Zvrst: Hard Rock


“Twisted Wires And The Acoustic Sessions” je fantastična stvar, ki jo morajo vsi fani skupne Tesla hipoma obvezno uvrstiti v svojo zbirko Tesla izdaj. Gre za neko vrsto obeležja izpred dveh dekad izdanega koncertnega “unplugged” albuma “Five Man Acoustical Jam”, ki je zanetil po planetu vse polno ihtavega zgledovanja. Če se še kdo spominja, so v prvi polovici devetdesetih prenosi “unplugged” koncertov na MTVju kar deževali.

Tesla so vselej sloveli po mojstrskem kombiniranju naravnih zvočnih kolažev z vražjo rockovsko potenco, ki jo proizvaja električni tok. Skupina se je znašla v nekoliko zoprnem položaju v novi dobi, saj jim je pred letom dni do tal pogorel njihov studiu v San Franciscu in kanček paraliziral delavne gibe skupine. Vseeno pa so Tesla preveč čvrsti in izkušeni možje, da bi jih kaj takšnega povem omrtvičilo in jim zbilo voljo do ustvarjanja in do tistega kar pač počnejo najraje. Do igranja in izvajanja avtorske glasbe! Tako smo dobili v lanskem letu novi koncerti album, letos pa je zasedba prekinila navidezno mirovanje z novo akustično izdajo. Ta je dobrodošla tudi zato, ker več kot uspešno premošča daljše časovno obdobje, ki bo očitno preteklo do novega studijskega albuma skupine. Zadnji “Forever More” je namreč izšel leta 2008.

Tesla so natresli na tej izdaji tudi dve povsem novi skladbi 2nd Street in Better Off Without You. Odlično se vežeta s preostalim materialom in obe dokazujeta, da skupini navdiha nikakor ne zmanjkuje tudi v zrelejši fazi svoje plodne kariere. V svojem akustičnem izvirniku brez sramu dosegata v aranžiranju stopnjo velike prožnosti, ki ponuja vse polno prostora za njuno električno nadgradnjo in opcijsko uvrstitev na bodoči studijski album skupine.

Tesla to pot ne veslajo po hitih. Neobremenjeni so s tem kako se bo “Twisted Wires” prodajal. In to je dodaten plus te sicer odlične izdaje. Na njem so nanizane manj znane klasike skupine, ki posvečajo obenem celo nekaj več pozornosti krivično prezrtemu “Bust A Nut” albumu (Shine Away, A Lot To Loose), k naslovni skladbi z albuma “Into The Now” je dodana Caught In A Dream,  ob sicer izstopajočih Tesla cukrčkih Song And Emotion, Changes, Edison’s Medicine.

Zanimiva opazka je tudi ta, da so Tesla sposobni v piko natančno preliti električne aranžmaje v akustične. V to vas vpelje že hipoma otvoritvena Into The Now, ki dobesedno osupne s podobnostjo električnemu izvirniku, kot tudi njena sorodnica, ki domuje na istem albumu Caight In A Dream, pa čeprav je govora o striktni rabi akustike.

What You Give, vsebuje kitarski slide, ki vzbuja v popačeni zvočni retoriki pravi občutek, kot bi bil dodan k eni od kitar v spremljavi banjo. Res pravo zvijanje strun. Na nekaj podobnega naletimo tudi ob izvedbi Edison’s Medicine. Zanimivo je, da skupina tu ni pozabila vključiti rabe teramina, z namenom da se približa vzdušju električnega izvirnika.  Spet ponuja zasnova nekaterih skladb v svojih izvirnikih ogromno prostora za improvizacijo in dodajanje okraskov, ki nadgrajujejo podobo verzij, ki so po novem prelite v akustiko. Ena takšnih fascinacij je denimo Hang Tough, ki krmili po zlati sredini med korektno podobnostjo izvirniku obenem pa kitarista (Dave Rude / Frank Hannon) dodajata spretno, kjerkoli najdeta prostor za to (zlasti v srednjem instrumentalnem delu), nekaj odličnih akustičnih rešitev, ki razpihujejo živahnost, poglabljajo drama moment in mojstrsko skrbijo za dinamično valovanje vzdušja med točkami albuma.

Na albumu prihaja enkratno do izraza Keithova vokalna čut sofisticirane interpretacije. Keith je odličen, enkratno se znajde v sleherni situaciji. Lahko je strupeno hripav, kot najbolj nesramni pobalin kar ga premore osončje (Into The Now), neomajno krhek in ranljiv, kot je to v novi Better Off Without Without You, What You Give, ali Song And Emotion. Še intenzivneje je poudarjena Jeffova sposobnost, da spretno krmili med čisto melodično dikcijo rabe vokala, h kateri dodaja večjo ali manjšo dozo grlenosti (A Lot To Lose, Song And Emotion). V Changes jemlje Keith verze že skoraj s falsettom. Ravno Jeff Keith je na teh verzijah akustične golote toliko pomembnejši gradnik nizanja mnogoterih razpoloženjskih stanj. Da pa ne pljunem v lastno skledo, naj namignem, da album ni povsem akustičen, Srednji instrumentalni del odlične nove Better Off Without You, ki zveni v slogi klasičnih Tesla komadov zlate dobe, pobegne v električno preobleko.

Na albumu je presenetljivo dodana tudi skladba I Love You, ki v izvirniku pripada Climax Blues Bandu. Gre za prvo skladbo, ki jo je skupina posnela nasploh po svoji ponovni združitvi leta 2000, potem ko se je po šestih letih mirovanja znova zbrala v studiu. Očitno jo nanjo vežejo posebni spomini.

Izpostaviti je potrebno še eno reč. Prvih šest skladb je posnetih nedavna s trenutno postavo. Drugih šest skladb je posnetih leta 2005 z originalnim kitaristom Tommyjem Skeochem v postavi.  Razlika. Najbolj se čuti v produkciji zvoka. Nove skladbe delujejo precej bolj neposredno, slečeno, še bolj živo, “manj natančno” odigrano od verzij odigranih s Skeochem v postavi, sicer pa so kitare v izvedbi znotraj verzij obeh zasedb enakovredne in ni zaslediti kančka kakovostnega kolebanja. Na vas bo, da presodite sami kateri zvok v produkciji vam je ljubši na tem albumu. Z novo, ali staro postavo. Na starejših verzijah je skupina skrbela za večjo kontrolo zvoka, vokalne harmonije v spremljavi delujejo skladneje k osnovni vokalni drži Jeffa Keitha. Prav tako so dodani aranžmaji godal in domala Gershwinovski uvodni aranžma piana v skladbi Changes (s Skeochem v postavi), zaradi česar ta skladba poleg superiornih cvetk tipa Shine Away in Song And Emotion še posebno izstopa, kot njegov dramatični vrhunec.

“Twisted Wires And The Acoustic Sessions” je resnično mana za slehernega Tesla fana. Je manifest izredne studijske sproščenosti, izredne izrazne moči te skupine, ki jo uteleša prvinski čut fascinantnega preobražanja električnih portretov sebi lastnega avtorstva v čutno poglobljeno akustično krajino. Tesla udarjajo v čustvih znotraj akustične manire še precej močneje in intenzivneje. Gre za izdelek, ki je utelešenje velike modrosti, veščine in znanja. Tesla so se z njim znova spogledali s koreninami od koder izhaja njihova glasba. Tako so igrali polni navdušenja in sle po dokazovanju kot teenagerji, ko so praskali skupaj kupčke dolarjev, za prve električne instrumente in prav sem so se s “Twisted Wires” tudi vrnili. Le da so danes možje neprimerno boljši interpreti.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10


Tesla – Better Off Without You (uradni video)

Seznam skladb:
01. Into The Now (4:26)
02. Hang Tough (4:42) 
03. 2nd Street (4:40) 
04. Edisons Medicine (5:50) 
05. What You Give (7:28) 
06. Better Off Without You (4:24) 
07. Shine Away (7:06) 
08. I Love You (4:04) 
09. Changes (6:05) 
10. A Lot To Lose (5:21) 
11. Caught In A Dream (4:55) 
12. Song And Emotion (6:20)

Zasedba:
Jeff Keith – vokal
Frank Hannon – kitara, piano, teramin
Dave Rude (skladbe od št. 1 do št. 6) – kitara, spremljevalni vokal
Tommy Skeoch (skladbe od št. 7 do št. 12) – kitara, spremljevalni vokal 
Brian Wheat – bas kitara, spremljevalni vokal
Troy Luccketta – bobni, tolkala

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki