The Ferrymen: A New Evil

0 148

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 11.10.2019
Produkcija: Magnus Karlsson
Dolžina albuma: 51.36 min
Zvrst: heavy metal / melodic (hard) rock
Ocena: 9.0 / 10


The Ferrymen, je še en super rock trio, ki ga je v seriji glasbenih projektov, s svojo agilnostjo in ambicioznostjo, spravila skupaj italijanska založba Frontiers Music Srl. Sredi junija 2017 je ta trio izdal studijski prvenec. Ob vseh obligacijah, ki sicer spremlja člane tega tria, je bilo le malo verjetno, da bo projekt The Ferrymen vzdržal še za naslednji album.

Pred nami je torej album »A New Evil«, za novi čas poimenovan zelo pomenljivo! Za podobo novega albuma stojijo trije skrajno nabrušeni glasbeniki in mojstri svojih poslov. Prvi je gotovo izjemno čislani vokalist čilskega porekla Ronnie Romero, za katerega bi dal Leo Leoni takoj obe roki v ogenj, če bi ga spoznal vsaj dekado prej, zato pa Ronnie danes prepeva vsaj pri Leonijevih CoreLeoni, kjer izvablja neverjetno prodornost in podobnost z vokalom pokojnega Gotthard vokalista Stevea Leeja. Romero ni bil zaman izbran na mesto vokalista niti takrat, ko je Richie Blackmore obnovil Rainbow. V vsem izjemen in eden najbolje definiranih vokalov v hard rocku in heavy metalu znotraj svoje generacije. Drugi  gigant tega tria je Magnus Karlsson (Primal Fear), eden najbolj znanih studijskih legionarjev, ter neverjetno sposobnih komponistov. Zavzeti švedski glasbenik in pojem velikega perfekcionizma svoje obrti,  je ob tem mulit-instrumentalist, pa producent, nad vsem pa izjemni kitarski mitraljezec. Njegov slog komponiranja je osnovnošolski učbenik neo-klasične hoje po navidezni tanki razmejitveni črti med doktrino heavy metala (power metala) in melodično hard rock nalezljivostjo, ki se navdihuje tudi iz časov, ko je na lestvicah v osemdesetih mešal štrene tudi AOR. Natanko tak je namreč tudi album »A New Evil«! Tretji gorjan tega tria je trenutni Vision Divine bobnar Mike Terrana, ki v svoji maratonski karieri beleži toliko sodelovanj z različnimi izvajalci in skupinami, da človek pri tem kaj hitro lahko izgubi kompas. Naj omenimo med njimi vsaj Axla Rudi Pella, pa Rage in Tarjo Turunen.

Skratka, kdor pozna vse tri glasbenike,  potem ve kaj lahko pričakuje na albumu »A New Evil«. Da! Novih enajst točk izplena neverjetne muzikalične nalezljivosti ter eksekucije s pristopom silovite eksplozivnosti. Vseskozi energetsko visoko oktanski razvoj kompozicij, postreže z zaželeno komonistično idejno razgibanostjo in prav neverjetno je , kako uspeva Karlssonu vselej priigrati zmagoviti poker asov v tej veščini, saj navadno  kupčuje z že dodobra preverjeno recepturo komponiranja, ki pa jo vselej spretno prepakira, reciklira in servira vedno znova in znova poslušalcu tako, da (tako osveženi) material vedno znova polnokrvno učinkuje. The Ferrymen lahko v tem oziru razumemo kot nekakšno Karlssonovo kompenzacijo za nekdanji Allen / Lande projekt. »A New Evil« je slogovno precej podoben prej omenjenemu projektu, sploh ko k temu prišteješ še vokalni vložek Romera, ki je posrečena kombinacija Ronnie James Dia in Jon Bon Jovija.  Zanimivo je, da Terrana to pot ne vstopi s svojo igro na bobnih niti enkrat v središče dogodkov. Njegovo bobnanje je precej konvencionalno (power metalsko) in tudi v naravi produkcije zelo uravnovešeno s preostalimi gradniki zvočne slike.

»A New Evil« je album, ki ga bodo ljubitelji nalezljivih bombastičnih melodij, okrepčanih z navito (power) metalsko produkcijo za katero je poskrbel Jacob Hansen (da, podobna je zadnjim albumom zasedbe Pretty Maids), sprejeli odprtih rok. V oziru visoke kakovosti, v kateri ne najdeš komponističnih »mašil« in s katero na visokem nivoju jezdi album »A New Evil« preko celotne minutaže, gre za izredno detajliran in dovršen izdelek. »A New Evil« nosi ob vsej »žvrgoleče šelesteči« bombastičnosti, tudi zahtevano mračnjaštvo, dotik okulta in pogube, na njem pa k sreči tudi ni nobene baladne osladnosti, s katero bi bila (potencialno) »obremenjena glasbena substanca. Izdelek, ki torej vzame sapo. V letu 2019 sicer ne izumlja tople vode, a kot povedano. Pravi album skvašen po »a la Magnus Karlsson recepturi«, ki dostavlja torej najboljše kar od Magnusa lahko pričakujemo. Romero in Terrana sta to pot v vlogi eksekutorjev Karlssonovih idej in to je glavni element, ki ob Karlssonovi brezhibni retoriki komponiranja, dostavlja izdelku visoko kakovost in ne nazadnje, daje The Ferrymen, vrsto svojevrstnega art pečata (zlasti zavoljo izvenserijskega Romera).

avtor: Aleš Pobrežnik

Seznam skladb:
1. Don’t Stand In My Way
2. Bring Me Home
3. A New Evil
4. The Night People Rise
5. Save Your Prayers
6. Heartbeat
7. Our Own Heroes
8. No Matter How Hard We Fall
9. My Dearest Fear
10. You Against The World
11. All We Got

Zasedba:
Ronnie Romero – vokal
Magnus Karlsson – kitara, klaviature, bas kitara
Mike Terrana – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki