Tminski madrigalisti: Tminski madrigalisti

0 421

Samozaložba
Leto izida: 2012
Produkcija: Janez Zega
Dolžina albuma: 37.32 min
Zvrst: Folk / A Capella


Tminski madrigalisti so vokalno instrumentalna zasedba, ki deluje že od leta 1996. Pet klenih in strumnih fantov, ni do letošnjega leta izdalo nobenega studijskega dokumenta, le skladbi Grajska in Lejdih Stan sta izšli na kompilacijski zgoščenki »Upitje izpod Migovca« (2001). Po stažu delovanja postaneš skorajda legendaren, no in potem, ko si skorajda legenda, pride od tebe prva zgoščenka.

Ta skupina je neverjetna! Nastala je pravzaprav kot parodija tako, da je na zafrkljiv način, v pristnem tolminskem ljudskem izročilu prevrnila na glavo ljudske pesmi pretežno iz tolminskega konca. Tak je bil začetek! Kasneje so začeli komponirati svoje pesmi in pisati svoja besedila, v staroselski Tolminščini, opremljena s spremljavo gole akustike – flavte in folk kitare torej.

Končno lahko rečemo! »Inspiracija je v vinu« pričajo rdeča lička fantov. Cela knjižica deluje kot priročnik za gojenje vinske trte. Šalo na stran. »Tminski madrigalisti« je album prežet s polno mero humorja, ki vas lahko tudi do solz nasmeje, v kolikor se boste uspeli še posebej intenzivno vživeti v vso stvar. Prikupni tolminski dialekt ne zna in ne zmore razočarati.

Skoraj vse skladbe so fantje spisali sami na albumu. Tako besedila, kot melodije vodilnih napevov. Le za skladbo Abriblni so si sposodili ljudski napev »Dekle je po vodo šlo«. »Klinta, koka, kanabis«, torej prava kratica za zloglasni »KKK« gre v vodilnem melosu napeva dokaj blizu The Stranglers hitu All Day And All Of The Night – nemara to dejstvo vzbudi večje zanimanje za to zgoščenko tudi pri rockerjih.  

Zborovsko petje je  v zvoku zgoščenke  maksimalno približano poslušalcu v svoji pristnosti, torej v enem poizkusu, brez popravkov in dodatnih nasnemavanj. Med poslušanjem boste za posebni desert in kot izkaz avtentičnosti, vdihovali tudi alkoholne hlape.  Tabul in takoj za njo Madrigalisti posedujeta povsem različni atmosferi. Kvintet se torej polnokrvno prilagaja sporočilnosti posameznih točk in tako ni težko razločiti različnih razpoloženjskih stanj med točkami albuma.

Napevi lahko zadišijo celo srednjeveško madrigalsko, kot je to v otvoritveni Grajska, to občutje pa poglabljajo dodani aranžmaji flavte in akustične kitare. Lahko je melos napeva na molu, a ohranja hkrati s tem  zabavno naravo verzov, kot je to v omenjeni Grajski. Vodilne melodije spominjajo sicer na utečeni melos posameznih ljudskih pesmi (Tabul, Franc, Lejdih stan,…) kar je povsem samoumevno, pri tovrstni folklori zborovskega petja, kot jo gojijo Tminski madrigalisti. Ta pojav pa je kompenziran s svojevrstno harmonizacijo vokalov, ki pač odločno prevesijo jeziček na tehtnici tako, da niti na pol gluhemu ne more ostati preslišano spoznanje, da na tem albumu posluša le Tminske madrigaliste in nikogar drugega.  Pristnosti ploščku ne manjka. Kako smrtno resno branijo vinsko kapljico do zadnje kaplje krvi Tminski madrigalisti, vam bo najbolj nazorno orisala skladba Klintica. Verzi v tej pesmi delujejo, kot ljubezen na prvi pogled, ki je v vas ne more vzbuditi niti najbolj vroča žrebica vaših norih nočnih sanj.

Album »Tminski madrigalisti« prinaša ohranjanje ljudskega izročila za novo tisočletje. Ta dokument je »zasukan po svoje«, zato deluje bolj dostopno tudi za širšo množico, ki jo lahko kupi prav s svojim iskrivim burkaštvom pronicljivega zafrkantstva v poeziji, saj tu ni prostora za hlipanje starih mamk. Zanimivo bo spremljati kaj bo skupina postorila v prihodnje, na prihodnjih izdelkih. Bo vključila tudi rabo kakšnih dodatnih instrumentov tradicionalnega porekla, ali povabila še kakšnega dodatnega gosta? Šegavosti in norčavosti tega miniaturnega tropa nažganih dobrovoljčkov ni in ni videti konca. Upajmo, da na naslednik tega albuma, ki je posvečen Valterju Jelinčiču, preminulemu članu skupine, ne bomo čakali znova več kot desetletje.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Skladbe:
1. Grajska
2. Bje Čeča
3. Tebul
4. Madrigalisti
5. Ta pagrebna
6. Franc
7. Lejdih stan
8. Klintica
9. Matec
10. Žjefa
11. Kamercjalisti
12. Zlatolaska
13. Klinta, koka, kanabis
14. Abriblni
15. Fajn pobi

Zasedba:
Domen Jeriha Perinčič – vokal
Damir Mrak – vokal
Marko Magajne – vokal
Rok Cuder – vokal, flavta
Nikola Rutar – vokal, akustična kitara


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki