Todd Sucherman: Last Flight Home

0 90

Založba: Aqua Pulse Records
Datum izida: 2. 5. 2020
Produkcija: J. K. Harrison & Todd Sucherman
Dolžina albuma: 40.10 min
Zvrst: Art Rock / Pop Rock
Ocena: 9.5/10


Kako že gre zgodba o Philu Collinsu? Bobnarju, ki je kasneje kot komponist, kantavtor in v prvi vrsti vokalist s serijo nepozabnih hitov naklestil milijone šelestečih zelencev? Tudi Todd Sucherman je v prvi vrsti bobnar, a z drugačno glasbeno kariero. Todd se je po 25 letih opravljanja bobnarskih dolžnosti pri zelo dobrem delodajalcu, to je ikonskih arena rockerjih Styx, le odločil izdati svoj prvi samostojni studijski album. Album, ki bi v osemdesetih Suchermanu gotovo prinesel kak dobro prodajan hit. Ker pa bi Collins lahko bil Suchermanov oče, se je v zlati eri rocka lahko znašel ob pravem času na pravem mestu in debelo obogatel. Za kaj takega je Todd Sucherman seveda prikrajšan, saj žal ni David Guetta. Zato bodo »Last Flight Home« v letu 2020 odkrivali le najbolj goreči privrženci Styx ter bralci Suchermanovih bobnarskih učbenikov, ki bodo album odkrivali zavoljo golega firbca, kot tudi vsi tisti, ki jih danes sploh še zanima zlasti radiju prijazna pop in art rock estetika osemdesetih ter AOR glasba.

Album bo vsekakor všeč privržencem slavne ameriške rock utrdbe Styx, saj je v muzikalnem smislu ultra nalezljiv izdelek. To je bilo logično pričakovanje. Album je zelo organski, kitare se ponašajo z »jangle« zvokom, na trenutke tudi izrazito Beatlovskim, čeprav je treba računati, da je bil posnet v pogojih obvezne izolacije zavoljo pravil igre, ki jih je postavila koronavirus pandemija. A Sucherman je za ta album stopil v navezo z J.K. Harrisonom, ki se je izkazal za »najbolj koristnega igralca« pri njegovem ustvarjanju. J.K. je poskrbel za briljantno produkcijo, odigral praktično vse kitare, bas kitare, prispeval vse klaviature, sooblikoval aranžmaje. Sucherman bi težko spravil tale album v svet brez njega. Vsaj takšnega, kot je. In za piko na i je to zelo dober album.

Skozi ves album se čuti močan vpliv glasbene zapuščine znamenitega liverpoolskega kvarteta. Z The Beatles se je Sucherman moral dolga leta zbujati in hoditi spat. To je neizpodbitno. Tako močno sled je zapustil vpliv »hroščev« v pisanju njegove glasbe na tem albumu. Sucherman je v prvi vrsti bobnar. Fantastičen bobnar. Ker pa je »Last Flight Home« album kantavtorske narave,  stopa v ospredje osebna glasbenikova izpoved.

Kar slišimo, je retro nostalgija po radiu prijazni pop rock estetiki aranžiranja, komponiranja in produkcije zvoka, z nastavki za potencialno nadgradnjo v smeri progresivnega rahljanja na eni strani, kot tudi favoriziranja bombastičnih elementov, kar bi na drugi strani lahko album peljalo  proti karakteristikam AOR žanra. A izdelek ohranja zlato sredinski prerez in ostaja v zelo organsko produciranem pop in art rocku »jangle odzvena, ki je senzibilno oprtan z momentom osemdesetih ter Toddovo osebno »Beatlomanijo«.

Komadi so dlakocepsko aranžirani. Harrison je posnel več kitarskih linij (eno čez drugo), prav tako je zagotovil briljanten kontrastni preplet med fraziranjem in linijami klaviatur, pri čemer je zagotovil implantacijo tako Hammond orgel, klasičnega klavirja, pa tudi orkestralnih elementov. Tu so tudi godala, ki jih priskrbijo posebni gostje, kot spretno vtkani kitarski harmonični okraski in solaže spretno odmerjenih kratkih, a jedrnatih potez, ki vzdržujejo kompaktno držo aranžiranja. Suchermanov svileni vokal nagovarja v takšnem okolju produkcije in aranžiranja naravnost ulito. V osnovi Todd prvenstveno ni vokalist, a poseduje dovolj daru in talenta, da z vokalnimi karakteristikami zelo dobro rešuje situacijo na slehernem koraku albuma. Svileni vokal vsebuje blago grleno izdihovanje, ki ga zlasti v višjih legah dobro balansira tudi z občasnim falzetom, vsekakor pa so mu močno koristili Harrisonovi spretni produkcijski triki dodatnega vokalnega efektiranja. Obenem so refreni briljantno kontrastirani tudi z večdelnimi vokalnimi harmonijami, ki albumu dodajajo pompoznost. Je pa Sucherman prepričljiv tudi v smislu podoživetosti, kar krona zlasti njegova strastnost v It’s Perfection. Otvoritveno naslovno skladbo albuma je moč primerjati z elementi aranžiranja Steve Perryjeve plošče »Traces«, Sacred Book of Favorite Days je po dolgem in počez prežeta z Beatleskami, v Do You Know se Sucherman, podprt le s klavirjem in godali, preizkuša v vlogi šansonjerja,  sklepna Kindling pa je posebnost, saj gre za priredbo Elbow izvirnika. Torej. Album »Last Flight Home« je izjemno razgiban in raznolik ter zelo dovršen dosežek, ki ga razganja od pretanjene ustvarjalne angažiranosti in sle po doseganju perfekcionizma. Suchermanov prvi samostojni studijski album je pričakovano soliden dosežek, saj se je možakar od svojih znatno izkušenejših tovarišev iz zasedbe Styx v 25 letih že moral marsičesa naučiti. Da je album tudi resnično tako dober, kot je, pa je nadvse prijetno presenečenje. Njegova vsebina poslušalca niti za hip ne pusti na cedilu. Globoko izpoveden in čuteč art in pop rock album retro nostalgije osemdesetih, ki ga ob spretnem petju na vsakem koraku spremlja izjemno bogato aranžiranje oziroma optimiziranje same zvočne krajine polne kontrastov, barvitega detajliranja s strani bogato ponotranjene estetike koncizno odmerjenih potez finomehanike, katerih tančice boste lahko, ob siceršnjem ultra nalezljivem muzikalnem izplenu albuma, še lep čas odstirali.  Počasi. Kot zelo dobro sladico.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Last Flight Home (5:17)
2. Sacred Book Of Favorite Days (3:44)
3. Ad Lib Everything (4:12)
4. An Invitation (3:50)
5. It’s Perfection (4:12)
6. The Damage (3:43)
7. She’s Red Velvet (3:44)
8. Do You Know Me (3:27)
9. I Can’t Use Them Anymore (3:29)
10. Kindling (4:31)

Zasedba:
Todd Sucherman – bobni, tolkala, vokal, spremljevalni vokal, zvočne zanke
J.K. Harrison – vse kitare, bas kitare, klavir, klaviature, zvočne zanke, tolkala, spremljevalni vokal
Taylor Mills – spremljevalni vokal na “It’s Perfection”
Nicholas Markos – električna kitara na “Kindling”
Tom Wardle – akustična kitara na “Last Flight Home”
Michael Bahan – tabla na “Sacred Book Of Favorite Days”
Kaitlyn Wolfberg – godala
April Guthrie – godala
Andrew Shullman – godala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki