Tygers Of Pan Tang: Tygers Of Pan Tang

0 41

Založba: Mighty Music
Datum izida: 2016
Produkcija: Soren Andersen & Harry Hess
Dolžina albuma: 44.57 min
Zvrst: Heavy Metal / N.W.O.B.H.M.
Ocena: 8.5/10


Tygers Of PanTang, heroji NWOBHM scene, ljubitelji literarnih del Michaela Moorcocka (od tod tudi njihovo ime) ter skupina, ki je svetu predstavila kitarskega velemojstra Johna Sykesa, so znova udarili z novim studijskim albumom, njihovim dvanajstim po vrsti, ki nosi preprost, a zgovoren naziv – »Tygers Of Pan Tang«. Tovrsta izbira naslova lepo govori o veliki samozavesti najnovejše verzije te kultne angleške skupine, ki skozi večino svoje kariere uspešno pljuje nekje vmes med klasičnim heavy metalom in hard rockom.

Leta 2013 se jim je pridružil novi kitarist Micky Crystal, ki je učinkovito združil svoje moči s šefom banda in edinim preostalim originalnim članom, Robbom Weirom, italijanskim pevcem Jacopom Meilleom, bobnarjem Craigom Ellisom in basistom Gavinom Grayom. Od njihovega zadnjega albuma, »Ambush« (2012), so minila štiri leta in od tedaj se pri Tygers of Pan Tang v glasbenem smislu niti ni kaj bistveno spremenilo; novi album je, podobno kot predhodnik, precej hardrockersko usmerjen z občasnimi preskoki v klasični heavy metal pa tudi s krajšimi izleti v funk in blues rock. Glavnina njihove moči sloni na Meilleovemu karizmatičnemu vokalu ter dražilnimi kitarskimi rifi in herojskimi solažami v režiji obeh kitaristov, predvsem mladega Crystala, ki je pravi mojster v dramatičnem drgnjenju kitarskih strun.

Najboljši trenutek sicer kakovostno zelo konsistentnega albuma predstavlja kar uvodna stvaritev, »Only the Brave«, ki je pristni energetski rušilec po ‘starošolskem’ NWOBHM receptu in zlahka najbolj energično delo na »Tygers Of Pan Tang« za katero so ustvarili tudi uradni promocijski video. Naelektrene kitarske pasaže in brezkompromisni bobnarski prehodi doživijo vrhunec v mogočnem, večglasnem refrenu, kjer pride do izraza še ena odlika te kultne skupine: dober smisel za grajenje večglasij.

Preostalih deset skladb po kakovosti in energiji ne zaostaja dosti za uvodno poslastico, saj je med njimi dovolj medsebojne raznolikosti, kar pomeni, da jih ne pesti klasična ‘bolezen’ številnih današnjih metal in hardrockerskih zasedb, katere, predvsem na novejših dosežkih, pesti pomanjkanje razgibanosti in obenem skladateljske domišljije. Na »Dust« se Tygers Of Pan Tang pod vodstvom Meillove pevske karizme in našobljenih kitarskih pasaž odločno podajo v svet hard rocka, medtem ko jim na »Glad Rags« nenadoma zadišita tudi blues rock in funk, čeprav pri tem nekoliko nadležno izpadejo ploski roki ter pretirano ponavljajoči se refren, kar je eden izmed redkih šibkejših trenutkov na albumu.

Borbeni »Never Give In« je spet bolj naostren, metalski dosežek s pospešenimi ritmi, povampirjenimi kitarskimi pasažami, agresivnim pevskim pristopom in bravurozno kitarsko solažo, kar v kombinaciji poskrbi za zelo dober ambientalni kontrast. Na baladi »The Reason Why« najbolj navduši Meillovo vokalno kamelonstvo, saj tu skorajda popolnoma spremeni svojo barvo glasu, medtem ko ljubezensko besedilo izpade precej klišejsko. »Do It Again« predestavlja preskok v nekoliko umazani, vendar še vedno klasični hard rock z naostrenimi kitarskimi frazami, kvalitetnimi spremljevalnimi vokali in masivnimi bobnarskimi prehodi.

Funkovsko usmerjeni »I Got the Music In Me« se ponaša z nagajivim, večglasnim refrenom, medtem ko je melanholični križanec med metalom in hard rockom, »Praying For a Miracle«, precej resnejša stvaritev z ‘neutolažljvo’ kitarsko solažo. Še bolj temačno izpade »Blood Red Sky« z razdraženimi kitarskimi pasažami, stopnujočim se bobnarskim stampedom in jeznoritim pevskim pristopom, kjer so bila večglasja in vokoder vnovič uporabljeni na dokaj prebrisan način. »Angel in Disguise« je kratka, akustično usmerjena balada, medtem ko je »The Devil You Know« polnkokrvna hardrockerska ‘bomba’ z eksplozivnimi bobnarskimi krošeji, kinetičnimi kitarskimi pasažami in še eno fantastično pevsko predstavo. Čisto na koncu omenjene skladbe so člani banda posneli renčanje tigra in tako še poudarili, da so tokrat res ustvarili klasični Tygers Of Pan Tang album na katerega so lahko izdatno ponosni.

Tygers Of Pan Tang so z istoimenskim albumom, ki je predvsem velika hardrockerska veselica s sila živahnim utripom in sijajno produkcijo, pozitivno presenetili. Kljub temu, da so jih marsikateri že velikokrat prezgodaj odpisali, neuklonljivi heroji N.W.O.B.H.M. scene vedno znova dokazujejo da še vedno živijo za svojo glasbo in da se jim po žilah pretaka čistokrvni heavy rock. »Tygers Of Pan Tang« je dosežek, ki bo najbolj všeč vsem ljubiteljem heavyrockerskih herojev kot so Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Black Sabbath in Thin Lizzy, medtem ko je na njem obenem dovolj trenutkov, ki spomnijo na ‘stare dobre čase’ iz začetka osemdesetih, kar pomeni, da bo ustrezal tudi vsem dolgoletnim privržencem.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Only The Brave
2. Dust
3. Glad Rags
4. The Reason Why
5. Never Give In
6. Do It Again
7. I Got The Music In Me
8. Praying For A Miracle
9. Blood Red Sky
10. Angel In Disguise
11. The Devil You Know

Zasedba:
Jacopo Meille – vokal
Robb Weir – kitara
Micky Crystal – kitara
Gavin Gray – bas kitara
Craig Ellis – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki