U.D.O.: “The Legacy”

0 102

Založba: AFM Records
Datum izida: 18. 11. 2022
Dolžina kompilacije: 150.30 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


U.D.O. praznujejo 35. obletnico delovanja z razkošno dvojno kompilacijsko zgoščenko »The Legacy«. Na prehojeni poti med albumoma »Animal House« (1987) in »Game Over« (2021, RockLine recenzija), so U.D.O. izdali 17. studijskih albumov, ki jih krasi glasbena substanca kristalno čiste šole tevtonskega heavy metala. Bolj klasično in primordialno od tega ne gre. Receptura je izvorna. Sploh v navezi z dejstvom, da je neomajni vodja zasedbe ter eden in edini Udo Dirkschneider leta 1968 z Michaelom Wagenerjem soustanovil skupino Band X, ki je polagoma prešla v Accept. Ti so s pionirstvom nepozabnih fraz spisali orjaški del heavy metalske zgodovine.  Za Udov vokal ni težko reči, da gre za enega izmed elementarnih vokalistov, ki dejansko definirajo metal. Na tej kompilaciji je zanimivo slediti, kako se možakarju, ki jih bo kmalu napolnil 71. let, skozi ves čas vokal pravzaprav niti za ped ni spremenil. NA miljo prepoznavno vreščanje, uperjeno v ekstremna višavja – za šibke v duši in srcu prava nočna mora, saj lahko povzroči krvavenje ušes, ostaja zimzelen in večno vkovan na pročelje temeljnih osnov na katerih je rasel in se razvijal heavy metal.

Skladbe so na obeh ploščkih razporejene kronološko. Prvi CD odpirajo točke najnovejšega »Game Over« (2021). Sklene se z albumom »Dominator« (2009). Drugi se odpira s skladbami albuma »Mastercutor« (2007) in sklene z »Animal House« (1987). V vseh inkarnacijah skupine, pri čemer je treba izpostaviti, da je med oktobrom 2018 in decembrom 2022 z U.D.O. sodeloval tudi slovenski baskitarski heroj Tilen Hudrap, se je izmenjalo veliko glasbenih imen. Le eno ostaja isto. Udo Dirkschneider. Razvojno gledano je formula pisanja in skladanja skozi vsa leta delovanja doživela le malo sprememb. Pravzaprav nič. Elementaren, prodoren rif, prepoznavna vokalna togota edinstvenega Dirkschneiderja, mid-eight pasaže zabeljene z elementarnimi solažami ter tisto kar imamo najraje. Energija. Razvoj rušilne heavy metalske voltaže na visoko oktanskem izgorevanju, ki ji ni para.

Vendar pa Udo Dirkschneider ne pozna le najvišje prestave. Ko pristopa z naravno barvo glasu ostaja prav tako edinstveno prepoznaven. To je jasno zaznavno v eni najlepših balad, ki jih je ustvaril v svoji karieri in jo najdemo na tej kompilaciji – I Give As Good As I Get (album »Rev-Raptor« iz leta 2011). Sicer je kompilacija sestavljena iz popolnih heavy metal klofut, podkožno zapeljivih himen, skratka kombinacije pompa in jurišne udarnosti, kar povzroča takojšnjo adrenalinsko naglico in več – adrenalinsko odvisnost! In ne more, niti ne zna razočarati. Galop. Vseobsežni. Neprekinjeni.

Prvi CD je posebej zanimiv saj so nanj uvrščene štiri skladbe, ki so bile do izida te kompilacije dosegljive le na izbranih tržiščih. Vse štiri so odlične in na nek način več kot posrečen izbor za kompilacijo, četudi vam mora biti jasno, da je iz nje izpadla množica kandidatov, ki bi si zaslužili prostor na njej. Bonus točke odvzemajo nič kompilaciji. Kvečjemu dodajajo. Zanimivejša med njimi je What A Hell Of The Night, ki je nastala v obodbju albuma Steelfactory (2018, RockLine recenzija). Je briljantno posrečena kombinacija klasične rock and roll ritmike oblečene v nerjaveče jeklo markantnega U.D.O. fraziranja. Do izida te kompilacije je bila dostopna le na japonskem trgu. Druga Wilder Life pripada obdobju snemanja albuma “Game Over”, znova prej dostopna le na japonskem trgu. Tu sta še dve malo starejši. Falling Angels – eden izmed treh bonusov za japonski trg iz albuma »Dekadent« (2015) in Dust And Rust iz albuma »Steelhammer« (2013). Trik torej, ki mora vzbuditi povečano povpraševanje po kompilaciji!

Vrednost kompilacije je tudi v tem, da je starejše albume skupine na tržišču teže dobiti, s kompilacijo pa hitro prideš jedra točk, ki dovolj posrečeno definirajo diskografski opus skupine, kot tudi edinstveni vokalni lik in karizmo Uda Dirkschneiderja . Sicer prihaja do ponatisov albumov, a so ti načeloma količinsko omejeni, a obenem kljub draginji, kaj hitro razgrabljeni.

Skratka dobrodošli v svetu magije 35. letnega delovanja U.D.O. Zgodba se ne ustavlja. To je potrdila mdr. nedavna obširna turneja v prid podpori albuma »Game Over«. Samo vprašanje časa je kdaj bo skupina uradno naznanila članstvo nove postave in da se ukvarja z naslednjim albumom.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD 1
1. Fear Detector
2. Metal Never Dies
3. Wilder Life (bonus track)
4. Pandemonium
5. One Heart One Soul
6. Make The Move
7. What a Hell of a Night (bonus track)
8. Pain
9. Decadent
10. Falling Angels (bonus track)
11. Metal Machine
12. Steelhammer
13. Dust and Rust (bonus track)
14. I Give as Good as I Get
15. Rock’n’roll Soldiers
16. Dominator
CD 2
1. Mastercutor
2. Vendetta
3. 24/7
4. Blind Eyes
5. Man and Machine
6. Like a Lion
7. Shout It Out
8. Holy
9. Freelance Man
10. Independence Day
11. Metal Eater
12. Future Land
13. Blitz of Lightning
14. We’re History
15. Break the Rules
16. Go Back to Hell
17. They Want War


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki