U.D.O.: Touchdown

0 194

Datum izida: 25. 8. 2023
Založba: AFM Records
Produkcija: Martin ‘Mattes’ Pfeiffer
Dolžina albuma: 53.58 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


U.D.O., dolgoživi prvaki heavy metala, ki jih vodi neuničljivi Udo Dirkschneider, nekoč prvo grlo Accept brez katerega si je nemogoče predstavljati nekaterih največjih studijskih klasik metala, so ob koncu avgusta 2023 izdali svoj, reci in piši osemnajsti studijski album. Če vzamemo v obzir da je prvi U.D.O. album “Animal House” izšel leta 1987, je to neverjeten tempo. Osemnajst albumov v presledku 36 let. Impresija s katero se lahko pohvali le malokdo.

Za novi album pa je prišlo prej še do rokade v postavi, ki jih je kariera skupine U.D.O. sicer vsepolna. Album “Game Over” (2021, RockLine recenzija) je kot stalni član postavi odbasiral slovenski bas kitarski as Tilen Hudrap, ki pa ga je kasneje zamenjal v postavi nihče drug, ko Udov dolgoletni Accept kompanjon, Peter Baltes. Baltes je pri Accept ostal brez službe, zato je bilo naravno, da se stara pajdaša (Udo in Peter) ponovno združita. In Nenazadnje, DNA današnje postave U.D.O. ima tako celo več skupnega s klasičnimi Accept, kot postava aktualnih Accept.

Vrnimo se na material novega U.D.O. albuma. Komadov je znova preveč, a preveč jih je bilo tudi na “Game Over”, pa še na kakšnem preteklem U.D.O. albumu. A takšna je pač praksa. “Touchdown” v ničemer ne prinaša revolucionarnih premikov v smislu artizma. Je kleno in zagrizeno solitaren. Kreativno nepremakljiv. Nosi preizkušeno formulo komponiranja. In več od tega si pravokrvni ljubitelj te skupine niti ne želi. Spremembe so pravzaprav nezaželene. “Touchdown” je šus od glave do pete z jurišniki, ki odzvanjajo zelo domače, že slišano, le da v kontekstu preteklih U.D.O. albumov. In daleč od tu niso niti? Accept seveda (sploh trenutka albuma z naslovno in skladbo Sad Man’s Show, ki delujeta, kot da sta ušla iz albuma “Metal Heart”).

“Tochdown” je na trenutke tudi precej pompozen, kot to prinaša nanj refrenski napev skladbe Fight For The Right. Ohoho, pa tudi mid-eight pasaža v tej skladbi z neo-klasičnim vložkom, kot so to počeli nekoč Accept (Metal Heart) ali U.D.O. (glavni motiv Podmoskovnyie vetchera uporabljen v Shout It Out), kjer si je Andrey Smirnov tokrat privoščil malo turškega marša (gre za delo W. A. Mozarta). Ne čudi, da je bil prav ta komad izbran za podžiganje privržencev v času pred izidom albuma. Izdan je bil kot ločen single. Perfektno in na moč klasično godi takoj za to skladbo tudi Forever Free (prav tako izdana kot ločen single), ki vzdržuje pompoznost albuma na visokem nivoju.

Vse je tam kjer mora biti. Na pričakovanih mestih. Udo Dirkschneider kriči z nezmanjšano ihto. Pozor! Možak bo 6. 4. 2024 napolnil 72. let. A vokal ne izgublja moči. Niti trohice moči. Andrey Smirnov ostaja glavna kitarska sila še naprej v rekreaciji vsega, kar pojmujemo pod glasbeno izkaznico U.D.O., pri čemer je treba dodati, da se je odlično ujel z nemškim kitaristom Dee Dammersom. Baltes je pač Baltes (starešina metalske bas kitare) in Sven Dirkschneider ostaja strašna bobnarska mašinerija. Tudi na delih albuma, ki v razvoju posamezne kompozicije na prvo žogo posebej ne imponira, rešuje ekipa stvari mojstrsko tudi z dodajanjem zborovskih napevov, kar dvigne atmosfero v refrenih, komad pa kljub vsemu intenzivno zgrabi (npr. Punchline, Living Hell).

“Touchdown” je od glave do pete znova album, ki je s strani U.D.O. ne le pričakovan, pač pa na moč zaželen. Ne zaostaja v ničemer za predhodnikoma, kot sta “Steelfactory” (2018, RockLine recenzija) in “Game Over”. Težko mu je karkoli odvzeti ali dodati, saj lahko skrene s tirnic optimiziranja tipičnega U.D.O. artizma. Vseeno je tu znova tisto nesrečno odkritje, da zadošča za album deset komadov in da je trinajst, kolikor jih album šteje, pretirana številka. Reči se pričnejo nekoliko ponavljati, ker je artistični prostor same recepture komponiranja zelo ozek. Nič novega torej. Ljubitelji skupine pa bodo v vsem navdušeni. In to ob prelepem novem studijskem izdelku, vsekakor šteje.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Isolation Man
2. The Flood
3. The Double Dealer’s Club
4. Fight For The Right
5. Forever Free
6. Punchline
7. Sad Man’s Show
8. The Betrayer
9. Heroes Of Freedom
10. Better Start To Run
11. The Battle Understood
12. Living Hell
13. Touchdown

Zasedba:
Udo Dirkschneider – vokal
Andrey Smirnov – kitara
Dee Dammers – kitara
Sven Dirkschneider – bobni
Peter Baltes – bas kitara

Gostujoči glasbenik:
Stefan Pintev – violina na skladbi št. 13


U.D.O. – “Touchdown” (Atomic Fire Records, 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki