Umrl je basist skupine Avtomobili David Šuligoj!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2015
0 1,836

Preminil je David Šuligoj, dolgoletni basist novogoriških art in pop rock legend Avtomobili. To je objavila danes na svojem uradnem Facebook profilu skupina (spodaj). Več ostalih podrobnosti v zvezi s pretresljivo, bolečo in šokantno novico trenutno ni na voljo.

Ob sodelovanju z Avtomobili, je veljal David Šuligoj (tudi kot lastnik studia Sonus v Šempetru pri Novi Gorici) dolga leta za silno pomemben gradnik domače glasbene scene, zlasti zavoljo prekaljenih uslug zvočnega inženirstva ter produkcije, saj je snemal in produciral oziroma nasploh skrbel za finalno oblikovanje zvoka (miks, masterizacija) na seriji studijskih albumov, med katere se uvrščajo glasbeni dosežki mnogih prominentnih slovenskih glasbenih izvajalcev, kot mdr.: Zoran Predin, Iztok Mlakar, Vlado Kreslin, Šank Rock, Faraoni, Zaklonišče prepeva, Elevators, Miran Rudan, Brina Vogelnik, Pop Design, Scuffy Dogs in Interceptor.

David Šuligoj je pričel sodelovati z Avtomobili že v zgodnjih devetdesetih oziroma na albumu “Mraz” (1992). Od takrat dalje je obveljal za nerazdružljivega zvočnega inženirja ekipe Avtomobilov. V času snemanja albuma “Mesta železniških postaj” (2006) je postal stalni član skupine in za omenjeni album, ob producentskih uslugah, v celoti prispeval tudi bas kitaro. Z Avtomobili, ki so z integracijo Davida prerasli iz kvarteta v kvintet, je v kasnejših letih posnel tudi naslednje tri studijske albume: “Pozna pomlad” (2012), “Daleč” (2016) in “Sijaj” (2022). Bas kitarska pretanjenost Davida Šuligoja je avtomatično rezultirala v porastu muzikalne zvočne širine ter nasploh aktivnejšem odzivanju bas kitarskih linij znotraj temeljnih motivnih figur aranžiranja in komponiranja skupine. To je poneslo sam ekspresionistični domet artizma skupine na še višji izpovedni nivo. Leta 2008 je David z Avtomobili nastopil tudi v Studiu 14, založba RTV ZKP Slovenija, pa je koncertni posnetek izdala kot nov koncertni album Avtomobilov imenovan “Klub klubov”.

Uredništvo RockLine izreka ob tej pretresljivi in nepojmljivi izgubi, iskreno sožalje ožjim sorodnikom Davidove družine, vsem njegovim bližnjim prijateljem ter skupini Avtomobili.

Na fotografiji: David Šuligoj med koncertom Avtomobili v ljubljanski Kavarni Slamič 3. 4. 2015 (RockLine fotoarhiv 2006-2023, foto: ALEŠ PODBREŽNIK, vse pravice pridržane). RockLine recenzijo tega koncertnega dogodka lahko v celoti preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki