Umrl je basist skupine Pomaranča Marko Herak!

foto: PRIMOŽ JEREB 2017 (arhiv: Železne Stopinje)
0 1,069

Dne 31. 10. 2022 je preminil Marko Herak, originalni in ustanovni član ter basist slovenskih ikon heavy metala Pomaranča.

Marko Herak se je leta 1979 priključil skupini na povabilo kitarista Mije Popovića. Popović, ki je pred tem igral pri zasedbi Grive, je namreč na pobudo Tomaža Domicelja ravno sestavljal novo skupino, k sodelovanju, pa je pred Markovim prihodom že pritegnil tudi vokalista Zlatka Magdaleniča. Prav Marko Herak je v skupino kmalu zatem pripeljal tudi bobnarja Franca Teropšiča. Sledil je prihod klaviaturista Tomaža Žontarja. Nastali so Pomaranča.

Kmalu se je izkazalo, da so Pomaranča s svojo aktivnostjo in prodornostjo kitarskih fraz ter na divjih krilih vreščavega Magdaleniča, pravzaprav prevzeli osrednjo vlogo glasbenega žanra, ki se je polagoma razcvetel tudi na tleh nekdanje bivše skupne države Jugoslavije in z njo vred Slovenije.

Marko Herak je ob Miji Popoviću edini član skupine, ki je s Pomarančo preživel vse njene vzpone in padce. Vse dobro in zlo. Medtem, ko so drugi člani odhajali in se vračali v skupino, ji Marko nikdar ni obrnil hrbta in ji je ostal zvest vse do svoje prerane smrti. S Pomarančo je posnel in izdal leta 1980 EP “Nekaj Peklenskih”, nadalje najpomembnejša albuma skupine “Peklenska pomaranča” (1981) in “Madbringer” (1983), ki sta oba dosegla srebrni status ter še danes predstavljata glavna postulata slovenskega metala, prav tako pa je Marko sodeloval na naslednjem albumu, to je kontroverznem “Orange III”, ki je izšel leta 1985.

Album “Orange III” je izšel v znatno spremenjeni postavi skupina pa je po izidu albuma umirila svoje aktivnosti. Potem ko je leta 1993 izšla kompilacija “Nekaj peklenskih (od 1980 do 1986)”, se je zanimanje za skupino znova obudilo. Tako so se Pomaranča leta 1995 zbrali v novi postavi: Mijo Popovič (kitara), Boris Krmac (vokal), Marko Herak (bas kitara) ter Franc Teropšič (bobni) in posneli album “Takoj se dava dol” (1995).

Marko Herak je nazadnje sodeloval pri nastajanju prvega pravega dokumentarnega filma o razvoju Slovenskega metala imenovanega “Železne stopinje”, ki je izšel leta 2017.

Markova zadnja glasbena aktivnost je povezana z njegovim sodelovanjem z alternativno in art rock zasedbo Bogunov. Z Bogunov je sodeloval kot posebni gost na singlu Sakupljač perja, ki se nahaja na albumu “Dolazimo u miru” (izid je napovedan za 22. 11. 2022, pri založbi Dallas Records).

Spodaj lahko pogledate film Železne stopinje, ki je naložen tudi na You Tube kanal, Marka pa lahko, v družbi njegovega kolege Zlatka Magdaleniča, prvič zasledite pri dveh minutah in 40 sekundah predvajanja. V tem filmu podoživljata oba glasbenika čase rojstva in razvoja slovenskega heavy metala, ki so ga krojili navidezno mali in skromni koraki glasbenikov, orjaškega značaja za slovenski metal.

V letošnjem letu je po filmu in DVD-ju izšla tudi knjiga Železne stopinje, ki vsebinsko sledi vsebini filma.

Marko Herak je svoj zadnji nastop s Pomarančo odigral 5. 7. 2019 v sklopu takratne izdaje vsakoletnega metalskega festivala Metaljot Raspaljot Open Air v Laškem. Ob Marku so takratno postavo skupine zastopali še: Mijo Popovič (kitara), Franc Teropšič (bobni) in Matic Nareks (vokal, danes s San Di Ego).


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki