Necronomicon : Unleashed Bastards

0 117

datum izida: 28.09.2018
založba: El Pueblo Records
produkcija: Necronomicon
ocena: 8.5 / 10


Ne niso krautrockerji z enakim imenom. Necronomicon so sicer tudi starošolska tevtonska thrash metal zasedba iz nemškega mesta Lörrach. »Unleashed Bastards« je njihov skupno deveti studijski album, bend pa ima za seboj pravzaprav 34. let delovanja. Če prištejemo k temu še njene punk začetke, pravzaprav kar 37. let. Z desetletno pavzo med 1994 in 2004, so Necronomicon danes sinonim za skupino absolutnega podzemlja in ena najbolj skrbno varovanih nemških skrivnosti svojega žanra.  Za razliko od ostalih vrstnikov  svoje generacije, zlasti tistih z globalno razvpitostjo (Sodom, Destruction, Kreator) in kot skupina »absolutnega podzemlja«, niso nič manj pomembni pri globalni invaziji tevtonskega thrash metala ob koncu osemdesetih. Bolj »podzemno« oziroma »podtalno« skorajda ne gre, kot v primeru Necronomicon.

Tudi »Unleashed Bastards« sledi značaju preteklega lika in dela skupine, kar je pričakovano. Evolucijsko se najbolj smiselno veže kar na predhodnik »Pathfinder… Between Heaven And Hell« (2015), sicer pa ostaja bend tudi na novem albumu popolnoma zvest vsemu kar ustvaril od osemdesetih pa do danes. Brez Freddyja in njegove zagrizenosti ter vztrajnosti, Necronomicon že davno tega ne bi bilo več na planetu. Njegov vokal ostaja najbolj prepoznavna in osnovna zaščitna znamka, ki definira glasbeni dosje skupine. Vsa esenca, surov, skrajno nabrušen, rušilen in brezkompromisen značaj, ki pušča občutek absolutne nepopustljivosti, ne bi nikdar tako vrhunsko grabil ob sicer uničujoči rifovski artileriji ter ritmičnem kotaljenju, če ne bi bil opremljen s tako strupenim vokalom, kot si ga lasti Freddy.

»Unleashed Bastards« zapušča občutek gneva in totalnega upora. Kot veleva naslov komada Total Rejection, ki ga najdemo na »demo« kaseti skupine iz osemdesetih. Ta je za novi album torej osvežen in posnet na novo ter tako prinaša še en pristni stik s časi rojstva, ko so Necronomicon igrali punk in se dejansko imenovali še Total Rejection.

Kar godi pri Unleashed Bastards je tisti zadržani prvinski in nepotvorjeni značaj thrash metalskega besnila osemdesetih, ki pa je v studiu zrelostno »osvežen« in revitaliziran. To opravičuje že sam pogled na naslovnico, ki združuje vso ikonografijo skupine, oziroma artistična dejanja prehojene poti, vštevši s prvencem »Necronomicon« (1986).

Preko 51. minut glasbe je nemara le nekoliko preveč za sicer ambiciozno zagledano delo na novem albumu, saj v slogovnem smislu hitro osvojiš sam glasbeni dosje skupine. Po enem do dveh komadih. Necronomicon zadržujejo torej na novem albumu še naprej ves goreči in visoko oktanski gnev, jezo, neukročenost, zagrizenost, pravo divjaštvo in dejansko prevajajo najbolj imenitne trenutke, ki jih je v metalu zakoličila špura tevtonskega thrasha. Kitarske fraze zasedajo všečno bero razgibanosti. Skoraj odveč je dodajati, da seveda temeljijo na poltonski konfiguraciji, pri čemer pa zavzema vokal ogromno prostora, kar postavlja kitarsko soliranje večkrat v drugi plan, ali drugače povedano. V inferiorni položaj. Album je sicer poln krajših, a jedrnatih instrumentalnih kitarskih vložkov, so pa tudi Necronomicon konkretno evolutivno dozoreli, saj polagajo na zrela leta več pozornosti na vnos muzikaličnosti (tercetne harmonije na uvodih, izhodih).

Za ljubitelje tevtonskega thrasha, pa tudi Overkill, ne nazadnje zgodnjih Slayer in da ne pozabimo kompleksnih in težko ulovljivih thrash metalskih doktorjev tistega časa, švicarskih Coroner! »Unleashed Bastards« vam bo hvaležno spucal sluhovode, nepripravljenim na tale zalogaj zlovešče brezmilostne invazije rifov stare dobre šole evropskega thrasha, pa lahko povzroči trajno okvaro sluha ter krvavenje, ali najmanj hudo travmo. Upajmo da spravi tale album skupino na evropske odre, saj si zasluži krepostno predstavitev. Ne pozabimo. Thrash metal vedno grabi najbolje in še bolj pristno, kot na albumih, če je zaigran »v živo«, to pa definitivno že od nekdaj velja tudi za kultne Necronomicon.

avtor: Aleš Podbrežnik


seznam skladb:
01. Burn And Fall
02. Leave The Lights On
03. Total Rejection
04. Malevolent
05. We Did We Do We Always Burning
06. Imperial
07. My Name Is Vengeance
08. Forbid Me For Living
09. Unleashed
10. Religion Live Fast
11. Personal Enemy
12. The Nightmare Continues

zasedba: 
Volker “Freddy” Fredrich – vokal, kitara
Michael Kusch – kitara
Marco Lohrenz – bas kitara
Christopher Speich – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki