Up N’ Downs (U.N.D.) : Vse kar sem pozabil

0 54

Založba: Akord Records
Datum izida: februar 2016
Produkcija: Robert Likar
Zvrst: Hard Rock


Up N’Downs, mozirski rockovski kvintet, se predstavlja s svojim studijskim prvencem imenovanim »Vse kar sem pozabil«. Pot do debitantskega albuma je bila vse prej kot lahka. Pa vendar se je bend skozi preizkušnje, ki jim jih je postavljalo na njegovi poti kolo usode kalil, rasel, se razvijal in iz vsake bitke izšel močnejši in modrejši.

Plod tega je album dvanajstih izjemno izpiljenih točk, ki se v iztočnici sicer vrtijo okrog premise hard rocka, vendar pa so aranžmaji silno smelo razgibani, zato že površno uho kajhitro lahko zazna točkovno stapljanje z elementi popa, bluesa, funky groova, celo alternativnega rocka (otvoritvena Barve). Up’N’Downs so bili na lanski Gitarijadi po izboru občinstva izglasovani za najboljšo skupino. V konkurenci 230 skupin. Glede na to, da je v srbskem Zaječarju ta znameniti festival potekal že devetinštirideseto leto zapored, se je nasploh prvikrat pripetilo, da je prvo mesto odnesel slovenski bend. Poklon skupini. Ta zmaga  je dala skupini definitivno dodatni polet in krila, da se pretolče do studijskega prvenca.

Pogonski motor skupine sta brata Zavolovšek, ki sta glavna glasbena vizionarja, komponista ter tekstopisca. Posedujeta izjemen dar in občutek za prvovrstni pečat muzikaličnosti, ki ga mojstrsko uokvirjata v izvorno sliko udarne rock’n’roll prvinskosti. 

Up’N’Downs so neverjetno učinkoviti v eni najpomembnejših prvin skladanja hipoma nalezljivega rocka. Svoje skladbe znajo temeljiti na razvoju z izredno prodornih kitarskih fraz. Te po vrsti dosegajo pravo zvočno grabežljivost ter našobljenost, nad njih pa uspe skupina postaviti nalezljivo muzikalično kuliso, ki odzvanja skozi strogo rabo slovenskih besedil samoniklo in edinstveno. To je hipoma prepoznavno. Up’N’Downs so torej že v začetku uspeli razviti svoj slog avtorske samoniklosti in to je pravzaprav bistveno, če želiš pri poslušalcih obuditi zanimanje in zapustiti pečat. »Vse kar sem pozabil« je radiofoničen album, ki se v osnovi niti ne trudi biti tak, saj nikakor ne išče hitov. Poslušalca nagovarja povsem pristno, spontano, nevsiljivo. Zvočijo pa Up’N’Downs, ne glede na to, da gre za letnike rojstva iz prve polovice devetdesetih, tipično slovensko hard rockovsko. Uvodno Barve lahko v tem oziru označimo za skladbo, ki je pravzaprav skriti hit, kakršnega je spregledala tekom svoje kariere Siddharta in dostavlja izredno prodoren začetek albuma, medtem, ko denimo kasneje na albumu skladba Trubadur in Angel odzvanja klasično trdorockovsko in v melosu koketira z likom slovenskih rock zasedb osemdesetih, kot npr. Šank rock (tak občutek utrjuje še posebej izvrstna balada Vse kar sem pozabil).  Skladba Barve bi lahko v kakšnem lepšem okolju in času za rock postala zimzeleni srednjevalovski hit slovenskih radijskih postaj. Poseduje vse. Groove, grabežljiv riff, masivni vokalni napev, ki razvija visok nivo spevnosti v refrenskem krešendu.

Ekipa deluje izredno kompaktno. Ritmično, muzikalično. Tako delujejo tudi skladbe. Zvočno in izvedbeno. Prodoren, izdelan, prelep, čist avtoritativen in visoko muzikaličen vokalni pečat Erika Zavolovška, ki se mojstrsko prilagaja sporočilom verzov, skozi katere izvablja strastno emotivnost. Tu je neverjetni kitarist David Zavolovšek, ki mu je pravzaprav vse jasno. Od izrednih izdelanih kitarskih solaž, kjer je moč začutiti navdihovanje po Slashu in hkrati Michaelu Schenkerju, izbrušenega kitarskega »geara«, visokega karakterja kitarskih fraz, ki so vpete v aranžmaje točk, do različnih silno domiselnih in iskrivih kitarskih ornamentov, položenih nad vodilne motive.

Upajmo, da skupina vztraja na tej poti. Nosi namreč izjemen karakter in glasbeni potencial. Definitivno bi zadoščalo na tem albumu deset točk, kakšna točka (zlasti balada) je zagotovo odveč, skupina bi jo lahko privarčevala za prihodnji album. A je album kot tak, pač krik časa v katerem se je razvijal. Je pristni odtis nekaj letne zgodovine, ki jo je prehodila skupine in tak mora biti, da je zgodba lahko sklenjena. Zato je moč pričakovati, da bo naslednik prvenca postregel s še bolj izbrušeno zvočno in slogovno koherentnostjo, saj Up’N’Downs zanj zagotovo ne bodo potrebovali tako dolg časovni interval, kot ga je bilo deležno nastajanje silno smelega studijskega prvenca. Bend je namreč oborožen z zlata vrednimi novimi izkušnjami, zato gre pričakovati, da bo v proces snemanja novega albuma vstopil s še bolje izdelano glasbeno vizijo.  Naslednji album bo slogovno še bolj izbrušen. Up N’Downs so izdali torej studijski prvenec, ki velja za eno najlepših rockovskih presenečenj na slovenskih tleh in ga tako lahko hkrati s tem razglasimo za enega najboljših rockovskih albumov, ki so letos izšli na slovenskem glasbenem prizorišču.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb:
1. Barve
2. Prisluhnimo
3. Waco
4. Trubadur in Angel
5. Vse kar sem pozabil
6. Ljubeči Jack / Ain’t Got Nobody
7. Sladke sanje v mračni sobi
8. Komu se dam
9. Svetloba
10. Vlak
11. Stran
12. Lorelaj

Zasedba:
Erik Zavolovšek – vokal
David Zavolovšek – kitara, spremljevalni vokal
Lucija Hrastnik – klaviature, spremljevalni vokal
Andraž Stropnik – bas kitara
Martin Oblak – bobni
Matjaž Parfant – spremljevalni vokal 


Up N’ Downs (U.N.D.) – Barve (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki