Vandenberg: 2020

0 172

Založba: Mascot Label Group
Datum izida: 29. 5. 2020
Produkcija: Bob Marlette
Dolžina albuma: 42.13 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.5/10


Adrian Vandenberg je nizozemski kitarist, ki je s svojim doprinosom, talentom in veščinami, zapustil opazen pečat v utrjevanju zvoka in duha, kot ga je poznal hard rock osemdesetih. V času njegovih Vandenberg,  pa tudi kasneje, ko se je priključil Whitesnake. Glede na to, da je vrli Nizozemec v zadnjih letih znova intenziviral svoje koncertne, pa tudi komponistične aktivnosti, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo svoje Vandenberg’s Moonkings, s katerimi je posnel in izdal dva zelo dobra studijska albuma, polagoma transformiral v Vandenberg. Če smo natančni je Moonkings kar pokopal, na pogorišču pa so iz pepela znova vstali Vandenberg.

V reaktivirano legendarno nizozemsko hard rock zasedbo, je tako uspel pridobiti enega najbolj opaznih pevcev nove generacije hard rock vokalistov, izjemnega čilskega vokalista Ronnie Romera. Slednji niti ne potrebuje več posebne predstavitve. Dovolj je navržba, da ga je vzel v svoje vrste, ob reaktivaciji Rainbow, Richie Blackmore in da sicer prepeva pri zasedbi CoreLeoni, ki jo vodi Gotthard kitarist Leo Leoni. Prav tako je Vandenberg zelo premišljeno tehtal kako rešiti sestavo ritem sekcije. Novi Vandenberg basist je postal tako kar njegov nizozemski tovariš Randy Van Der Elst, ki sicer basira za N.W.O.B.H.M legende Tank, medtem, ko je za bobne sedel nič manj nizozemski Koen Herfst, mož ki ima prav tako lepo kilometrino za seboj (mdr. Je sodeloval z: Bobby Kimballom (Toto), Doro in Epica).

Vandenberg so predstavljali sredi osemdesetih konglomerat hard rocka, ki se je razvijal pod močnimi vplivi lika in dela Deep Purple, Rainbow, Led Zeppelin, UFO, pa tudi malo kasnejših MSG ter Whitesnake, ali Bad Company v eri z Brainom Howeom v postavi. Če so npr. Europe predstavljali Skandinavski odgovor na te vplive, so Vandenberg pač Nizozemskega. Zavoljo Adrianove osupljive talentiranosti, so bili Vandenberg deležni lepe mere pozornosti in tako v osemdesetih odpirali koncerte mdr. pred Ozzy Osbourneom, Rush, Kiss, Scorpoins in MSG. Adrianovih spretnostih čarov in odrske karizme, pa ni spregledal niti šef skupine Whitesnake David Coverdale, ki je Adriana zvabil v svoje vrste.

To kar dostavlja album »2020« je v vseh ozirih več kot le briljantna navezava na vse tri Vandenberg albume izdane v osemdesetih. Zakaj več? Ker poseduje album »2020« tudi izjemen žar in kreativno svežino in zato ni le manifest nostalgičnega zborovanja! S povsem drugo kemijo, drugo magijo! Z novim, posodobljenim zvokom, ki pa v izpovednem karakterju ohranja bistvene oziroma elementarne zaščitne znamke osemdesetih, da lahko z enim stavkom mirno skleneš tudi v letu 2020: »To so Vandenberg!« Vandenberg torej, ki so odmerili artistični korak naprej. Presunljivo je spoznanje, da je »2020« vrsta elegantne transformacije magije najboljšega in najvidnejšega kar je dostavil hard rock osemdesetih za nove čase.

Figura Adriana Vandenberga je dostavila torej znova nekaj fascinantnih fraz, ki opozarjajo na to, da stoji za njimi glasbenik, ki je dihal in živel osemdeseta. Tu so Shout, pa Shitstorm ali uvodni mračni rušilec Shadow Of the Night, kot tudi apokalitptična mini suita Hell Or High Water, jih bodo takoj posvojili ljubitelji zasedb Rainbow, Dio, Whitesnake, MSG, čeprav je karizma izdelka svoja in v prvi vrsti pooseblja ime Vandenberg! Tudi preostali material nagovarja tako, pri čemer je Light Up the Sky (v kitici) oddaljeni bratranec Whitesnake klasike Bad Boys. Vandenberg so dostavili na novi album tudi posodobljeno verzijo svojega hita iz osemdesetih Burning Heart. Z novo karizmo in novo kemijo, ki jo je krivično primerjati z originalom. Lahko se le doda, da je briljantno osvežena in s svojo prisotnostjo na albumu »2020«, krepi močno izpovedno formo novega izdelka. Adrian Vandendberg je mož izjemne pretanjenosti in filigransko sledi perfektnemu razmeščanju tonov v močno in kompaktno formo motivskih struktur. Vsi detajli, harmonični okraski, prehodne pasaže, vse na tem albumu je kar se kitare tiče, oddelano z izjemno čutnostjo in eksekucijo doseganja velike perfekcije.

Adrian Vandenberg je znova opravil svoje delo z izjemno artistično briljanco. Mož je enkrat več pokazal, kako odličen komponist je in da mu življenje na stari slavi ne pomeni nič. Zanj šteje le otipljiva artistična substanca, ki mora biti kredibilna refleksija ustvarjalnega navdiha. In tega je vse polno na albumu »2020«! Refrenski napevi dostavljajo v vseh skladbah muzikalni in atmosferični krešendo in grabežljivo nagovarjajo v briljantnem dialogu nalezljivega in strupeno prodornega fraziranja ter bravuroznih vokalnih akrobacijah Ronnie Romera.

Vsega tega pa Adrian v letu 2020 ne bi uspel materializirati brez legendarnega producenta Boba Marletteja in seveda pošastnega vokalista Ronnie Romera, ki preprosto dokazuje, da je v svoji generaciji vokalistov, pač najboljši ta hip! To torej ni neko zborovanje osivelih nostalgikov, ki se izgubljajo v patetičnih poizkusih oživljanja magije iz časov polpretekle zgodovine svojega delovanja in česar ne morejo oživeti! To je album, ki pooseblja v isti sapi tradicionalno in aktualno ter kot tak, novo rojstvo legendarne hard rock skupine. Ponovno rojstvo v pravem pomenu. Za nove čase. Z novim fokusom. Upajmo, da Adrian zadrži ta žar tudi v naslednjih letih, kajti tako vrhunskega hard rock dosežka res ni šlo pričakovati! Po tem kar dostavlja »2020«, pa si takšnih lahko le želimo!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01. Shadows of the Night
02. Freight Train
03. Hell and High Water
04. Let It Rain
05. Ride Like The Wind
06. Shout
07. Shitstorm
08. Light Up The Sky
09. Burning Heart – 2020
10. Skyfall

Zasedba:
Ronnie Romero – vokal
Adrian Vandenberg – kitara, klaviature
Randy van der Elsen – bas kitara
Koen Herfst – bobni

Gostujoča glasbenika:
Rudi Sarzo – bas kitara
Brian Tichy – bobni

andenberg – Skyfall (uradni besedilni video)
Vandenberg – Shadows of the Night (uradni zvočni nosilec)
Vandneberg – Burning Heart 2020 (uradni besedilni video)
Vandenberg – Freight Train (uradni besedilni video)
Vandenberg – “2020” (naslovnica albuma)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki