Warrior Path: The Mad King

0 85

Založba: Symmetry Records
Datum izida: 5. 3. 2021
Produkcija: Bob Katsionis
Dolžina albuma: 52.06 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5/10


Warrior Path je relativno nova zasedba, ki igra glasbo izrezljano iz časov power metalske senzacije in vstajenja. V letih prehoda v novi milenij. Torej pred dvajsetimi leti, pa še kakšno leto je treba dodati.  Ko naletiš ob preletu imen kvarteta na Boba Katsionisa, postane ozadje nove skupine precej bolj jasno. Možakar, ki velja za iskanega multi-instrumentalista, producenta in komponista, ima za seboj neverjetno kilometrino. Hkrati je aktiven v več glasbenih projektih in skupinah. Izmed neskončne serije njegovih aktivnosti znotraj različnih glasbenih projektov in skupin velja izpostaviti delovanje znotraj Firewind in Serious Black, ki ju je pred časom zapustil, ter Outloud, ki jim ostaja zvest še danes. Potem, ko je grški glasbenik zapustil Firewind in Serious Black, se je našlo več kreativnega prostora za implantacijo lastnih glasbenih idej in možakar si je omislil formacijo nove zasedbe, ki je že leta 2019 postregla z istoimenskim studijskim prvencem. V tej zasedbi pa je zavzel pozicijo glavnega kitarista, kar je edino pravilno, saj so bili njegovi kitarski talenti pri Firewind, vselej potisnjeni v drugi plan.  

»The Mad King« je nadaljevanje glasbene usmeritve prvenca, ki je strogo zapisana hiper-muzikalni nalezljivosti, razkošju visoko prodornih melodij in vokalih napevov. Kup teatralnih pasaž in ornamentov obdaja serijo fascinantnih powermetalskih fraz, ki ohranjajo duhovitost in pronicljivost prvenca in z lahkoto presegajo nevarnost oguljenega klišeja. Aranžersko všečno nakičene točke dostavljajo posrečeno in grabežljivo mešanico udarnosti in iskanega ultra bombastičnega pompa. Katsionis je integriral v ekipo švedskega vokalista Daniela Heimana, ki poseduje izreden vokalni rang, ki je visoko ekspresiven tako v pozicijah kadar zapira glasilke, ali takrat ko je potrebno izpreči vse (konjske) moči in se razvneti s čistim, skorajda operetnim, visoko avtoritativnim in čistim vokalom.

Skladbe so vse po večini zelo hitre kar je posebna draž albuma. Nobenih jokavih in osladnih trenutkov, ki bi jemali albumu visoko kinetiko in vratolomni zagon. Tudi v srednje hitrih točkah, kot je Avenger, poglabljajo Warrior Path mračnjaško-okultni moment pogube, ki ga spremlja omenjena pompoznost V aranžerskem smislu so Warrior Path zelo podrobno preučili zvokovne elemente in vsebine, s katerimi so detajlno in pronicljivo založili in obogatili svoje kitarske fraze. Ta element izraža izredno izkušenost glavnega akterja skupine Boba Katsionisa. Zato je glasbena proza kitarskih fraz – čeravno nagovarja predvidljivo in že preizkušeno, še vedno v vsem grabežljiva in prepričljiva.

Warrior Path bodo preverili vsi metalski navdušenci, urjeni po kalupu lomljenja vratnih vretenc, kar zagotavlja embalaža učinkovite reciklaže power metala, ki je razvnel globalno metalsko sceno zlasti v letih oživljanja 1996-2005. Odlična produkcija ter tovarišija kvarteta, ki garantira brezhibno in brezmadežno eksekucijo glasbene vsebine, visok izplen dramatična teatralnosti in hipnotične pompoznosti, nenadni prevrati razpoloženjskih stanj, kjer ne manjka skokovite spravljivosti med fraziranjem in (tudi akustičnimi) mirnejšimi vložki, dostavlja album, ki se v dobrih 50. minutah odvrti hipoma. Nabrušeno in brezkompromisno stresanje salv kitarskih rafalov visoko hitrostnega izplena, pravšnje obteženo s himnično epskostjo mračnjaških koračnic, zaposluje v polnem iztržku vsako trdo bučo, ki je že davno tega postala dodobra uhojena s sozvočjem tradicije stare šole metala. Kot povedano, album »The Mad King« fenomenalno jezdi na okopih čistokrvne powermetalske srčnosti pravovernega leska stare evropske celine.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. It Has Begun
2. The Mad King
3. His Wrath Will Fall
4. Beast of Hate
5. Don’t Fear the Unknown
6. Savage Tribe
7. Avenger
8. Out from the Shadows
9. Neverending Fight
10. Last Tale

Zasedba:
Daniel Heiman – vokal
Bob Katsionis – bas kitara, kitara, klaviature
Andreas Sinanoglou – kitara
Dave Rundle – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki