Whitesnake – bela kača klopotala s polovično močjo pod Rožnikom (2011)

0 74

Lokacija: Ljubljana / Hala Tivoli / Slovenija
Datum: 30.11.2011


Dobrih pet let po tem, ko so Whitesnake prvič obiskali deželo na sončni strani Alp, so se David Coverdale in kompanija vrnili v našo prestolnico. Za razliko od prejšnjega obiska so imeli Whitesnake tokrat v žepu zelo spodobno aktualno izdajo “Forevermore”, ki je po mlačnem “Good To Be Bad” (2008) dokazala, da studijska moč skupine tudi v letih po reformaciji še ni povsem opešala.

Še predno so oder zavzele zvezde večera, je 40 minut pred že skoraj polnim avditorijem velike dvorane Tivoli pripadlo severnoirskim “golobradcem” The Answer. Možje so zadnjega pol desetletja koncertno močno aktivni. V tem času so izdali tri studijske albume in si odre delili z rock giganti tipa Rolling Stones in AC/DC, lansko leto so nastopili tudi na glavnem odru prestižnega High Voltage festivala v Londonu, skratka v desetih letih delovanja so dosegli več, kot bo večina njihovih vrstnikov kdajkoli. The Answer stavijo na odtrgano blues-rock retoriko po vzoru Led Zeppelinov. Pod vodstvom karizmatičnega frontmana Cormaca Neesona (ki hote ali nehote spominja na Roberta Planta) so Irci na oder prinesli energično hard rock predstavo z vmesnim etapnim poplesavanjem v umirjenejših blueserskih vodah. Zvočno sliko je občasno z igranjem na orglice dopolnjeval omenjeni Neeson in s tem jasno pokazal, da skupina svoje idole išče med glasbeniki šestdesetih in sedemdesetih let. Med avtorski material, obogaten s komadi aktualnega ploščka “Revival”, so The Answer umestili klasiko Rock ‘n’ Roll Outlaw avstralskih porednežev Rose Tattoo in z njo ogreli zadnjice starejših obiskovalcev koncerta. Mlad irski kolektiv se je izkazal za posrečeno izbiro predskupine, svojo nalogo so opravili z odliko, zato je bilo spito pivo po nastopu več kot zasluženo.

Sledilo je dolgo, polurno čakanje na začetek Whitesnake šova, ki se je pričel po nasneti The Who klasiki My Generation. Glasbeniki so se v temi razporedili po odru in v slogu hard rockerskega buldožerja nastop otvorili z udarnima Bad Boys in Give Me All Your Love, predno so nas s fenomenalnim komadom Love Ain’t No Stranger vrnili nazaj v leto 1984.

David Coverdale je spoštovanja vreden mož unikatne vokalne in odrske karizme, a jasno je, da ga pri šestih križih čez hrbet njegove glasilke ne ubogajo več v tolikšni meri, kot bi si želel sam. Že v uvodnem delu koncerta je Coverdale v slogu največjih lisjakov refrene prepuščal publiki, z back vokalnimi linijami pa so mu na pomoč nemalokrat priskočili ostali glasbeniki, da ne omenjam, da so bili nekateri najvišji vokalni registri plod nasnete vokalne matrice! A roko na srce večine prisotnih tovrstne goljufije niso preveč ganile. Nabito polno hokejsko dvorano Tivoli je v nadaljevanju večera zapolnil zvok skladb iz aktualnega ploščka “Forevermore”, Stel Your Heart Away in naslovne Forevermore.

Ime Whitesnake že od nekdaj simbolizira ekipo izjemnih glasbenih mojstrov. Njihov idejni vodja Coverdale je bil vedno obkrožen z velikimi talenti, ki pa se v zasedbi menjajo relativno pogosto. Zadnje desetletje mu družbo dela izjemni kitarski duet v sestavi Doug Aldrich (ex-Dio) in Reb Beach (Winger), ki sta še pred sredino nastopa prikazala pravi arzenal svojih kitarskih vragolij in s hitroprstimi potezami zasanjala Tivoli. Sledil je povratek skupine na oder in z njim nametalizirana skladba Can You Hear The Wind Blow, edino tokratno srečanje z albumom “Good To Be Bad” (2008), ki je prav zaradi agresivne produkcije ob izdaji naletel na slab sprejem pri zapriseženih podpornikih skupine. V tem oziru je B.B. King priredba Rock Me Baby prišla še kako prav, saj so blues drobtinice že od nekdaj zaščitni znak skupine. Na topel sprejem je naletel tudi prvi singel aktualnega albuma Love Will Set You Free, ko se je soj žarometov usmeril na bobnarsko baterijo in njej nadrejenega Briana Tichyja. Mož je razkazal paleto svojega znanja in s pravimi šov točkami navduševal zbrano rajo, sam pa sem se spraševal, če je 15-minutni bobnarski solo res tisto, kar bi si želel od Whitesnake koncerta. Mislim, da ne.

Sledila je presenetljiva točka s sprehajanjem po motivih najprepoznavnejših rock’n’roll melodij šestdesetih in sedemdesetih, ki so jih sestavljale klasike skupin Free, Queen, Cream in Survivor, kot češnja na vrhu torte pa so Coverdale in druščina “medley” zabelili s polovično izvedbo ene svojih najbolj erotičnih skladb, Slow ‘n Easy. Skupek pesmi je na zasedbo deloval sila sproščeno, tega večera zelo razpoloženi glasbeniki pa so se z njim dokazali ne samo kot dobro naoljena mašinerija, pač pa tudi kot kolektiv, ki zna rutino v primernem trenutku zamenjati s spontanostjo. Brez dvoma eden najboljših momentov večera.

V zaključku koncerta so se Whitesnake sprehodili skozi svoje najprepoznavnejše radijske hite in v ekstazo spravili celotno dvorano. Brez komadov Is This Love, Fool For Your Loving ali Here I Go Again hoteli ali ne hoteli pač ne gre. Ko se je hrup polegel, je Coverdale z rahlo zarjavelim glasom brez spremljave zapel nesmrtno Deep Purple klasiko Soldier Of Fortune in jo skupaj s celotnim kolektivom prevesil v še dva zaprašena Purple bisera Burn / Stormbringer. Za slovo od Ljubljane so nam pričakovano postregli še s kleno melodično rockersko stvaritvijo Still Of The Night, vokalno zahtevno kompozicijo, kateri je vidno opehani Coverdale le stežka pariral.

Kaj poreči po spektaklu, ki je v Tivoli privabil več kot šest tisoč starih in mladih duš? Kdor se je prišel zabavat, je brez dvoma dobil dobršno dozo hard rockerskih koračnic, podrobnejši spremljevalci zasedbe pa se že dolgo zavedamo, da je koncertni domet Whitesnakeov z leti upadel. Skrhane Coverdaleove glasilke so plod krute realnosti, ki ji v njegovih letih pač ni moč ubežati, zato so postale dolgovezne solo točke (sicer dobro podkovanih glasbenikov) in podobne “goljufije” njihova stalnica. Sami pa presodite, ali je Coverdale in z njim celotna Whitesnake zapuščina že za v pokoj ali ne… naj spomnim, da je o tej možnosti po obtožbah na njegovo formo pred dvema ali tremi leti užaljeni možic že javno “grozil”.

avtor: Urban Bolta
fotografije: Helena Vertačnik

WHITESNAKE setlista:
1. Bad Boys 
2. Give Me All Your Love 
3. Love Ain’t No Stranger
4. The Deeper The Love
5. Steal Your Heart Away 
6. Forevermore 
7. guitar solo
8. Snake Dance 
9. Can You Hear The Wind Blow 
10. Rock Me Baby 
11. Love Will Set You Free 
12. drum Solo
13. medley: All Right Now / Sunshine Of Your Love / Another One Bites The Dust / Slow ‘n Easy / Eye Of The Tiger 
14. Is This Love 
15. Fool For Your Loving 
16. Here I Go Again 
17. Soldier of Fortune / Burn / Stormbringer 
18. Still Of The Nigh


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki