Big Big Train: Merchants of Light

Big Big Train: Merchants of Light

0 171

datum izdaje: 27.7.2018
založba: Burning Shed
produkcija: Big Big Train
ocena: 9 / 10

»Merchants of Light« je najnovejši koncertni album deloholičnih angleških progrockovskih revitalistov Big Big Train, ki v zadnjih letih doživljajo pravi ustvarjalni in popularnostni razcvet, seveda v okvirih sodobne progrockovske scene. Nekako smo se že navadili, da Big Big Train vsako leto izdajo vsaj en nov album, če že ne dva, kar včasih zbuja mešane občutke, čeprav je bil končen rezultat doslej več kot zadovoljiv. Letos so privržence najprej ‘podražili’ s singlom »Swan Hunter« (2018), ki je vseboval tri različne koncertne posnetke ter tri različne verzije skladbe »Swan Hunter«, nakar so nekaj tednov kasneje pod naslovom »Merchants of Light« izdali še aktualni koncertni dosežek, kateri se osredotoča na aktualno, izjemno uspešno obdobje s pevcem Davidom Longdonom, se pravi od leta 2009 dalje, kar pomeni, da vsebuje izbrana dela z albumov »The Underfall Yard« (2009), obeh delov »English Electric« (2012 in 2013), »Folklore« (2016) ter »Grimspound« (2017). Ovitek albuma je, zanimivo, oblikoval Fishev dolgoletni basist Steve Vantsis.

»The Merchants of Light« je bil posnet med nastopom simfoprogrockovskih korenjakov v dvorani Cardogan Hall in sicer v osemčlanski postavi, ki je poleg Langdona na glavnem vokalu ter flavti vsebovala še Grega Spawtona na basu, zdaj že nekdanjega člana Andya Poolea na klaviaturah in akustični kitari, Rachell Hall na godalih, Davea Gregorya na kitari, Nicka D’Virgilia na bobnih, Rikarda Sjobloma na kitari ter klaviaturah, Dannya Mannersa na klaviaturah ter spremljevalno trobilno sekcijo, ki je še razširila njihove tradicionalno bogate simfonične aranžmaje. Prav zaradi slednjega, ob minimalnih improvizacijah, je poslušanje posameznih Big Big Train standardov, ki so nastali v zadnjih desetih letih, v moderni izvedbi na »Merchants of Light« dokaj sveža izkušnja. Vrhunec celotnega posnetka, ki vsebuje izvedbe takšnih epskih poslastic kot so »Brave Captain«, »A Mead Hall in Winter«, »East Coast Racer« ter »Victorian Brickwork«, predstavlja zaključna izvedba folklornega dražilca »Wassaill«, bržkone njihovega najbolj priljubljenega standarda v zadnjih nekaj letih.

Big Big Train so bili med nastopom v dvorani Cardogan Hall s pomočjo dodatne trobilne sekcije v izjemni formi, kar je slišno skozi celoten »Merchants of Light«, ki je naphan s pestrim naborom nekaterih njihovih najboljših trenutkov iz zadnjih desetih let. Longdon, katerega zaradi sorodne barve glasu velikokrat primerjajo s Petrom Gabrielom, ob takšnih spremljevalnih pevcih kot so D’Virgilio, Sjoblom in Hallova, res nima težkega dela pri pričaranju izjemnega koncertnega vzdušja. Tega na posnetku še poveča izjemna aranžerska pestrost, ki veje iz sleherne »Merchants of Light« izvedbe. Big Big Train so s svojim pastoralno obarvanim simfoničnim prog rockom v času, ko gredo v pokoj številna legendarna glasbena imena angleške simfoprogrockovske scene ali pa so že prej pomahala v slovo, največje upanje za vse ohranjevalce starošolskega prog izročila, zato je po eni strani kar prav, da so tako aktivni, po drugi strani pa naj se jim z novim studijskim albumom v bodoče nikar preveč ne mudi.

avtor: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1.) Folklore Overture
2.) Folklore
3.) Brave Captain
4.) Last Train
5.) London Plane
6.) Meadowland
7.) A Mead Hall in Winter
8.) Experimental Gentlemen Part Two
9. )Swan Hunter
10.) Judas Unrepentant
11.) The Transit of Venus Across the Sun
12.) East Coast Racer
13.) Telling the Bees
14.) Victorian Brickwork
15.) Drums and Brass
16.) Wassail

Glasbeniki:
David Longdon – glavni in spremljevalni vokal, flavta, akustična kitara, mandolina, tolkala, godala in trobila
Dave Gregory – kitara
Rikard Sjöblom – klaviature, harmonika, spremljevalni vokal
Danny Manners – klaviature, dvojni bas
Rachel Hall – violina, viola, čelo, spremljevalni vokal, godalni aranžmaji
Greg Spawton – bas kitara, bas pedali, akustična kitara, spremljevalni vokal
Nick D’Virgilio – bobni, tolkala, spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki