Bernays Propaganda: Vtora mladost, treta svetska vojna

0 125

Založba: Moonlee Records
Datum izida: 04.09.2019
Produkcija: Vasko Atanasoski
Dolžina albuma: 35.47 min
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 9.0 / 10
Kupi album!


Bernays Propaganda, so takoj in neskromno zapisano, izvrstna alternativna rock zasedba iz Makedonije. Po triletnem »zatišju« (bend je sicer aktivno koncertiral), smo tako dočakali še peti studijski album te sicer silno agilne in kreativne sile s pravoverno prepustnico v nedrja balkanskega alternativnorockovskega podtalja. Bend z samoniklim in edinstvenim glasbenim dosjejem ter drzno artistično pozo, čemur ostaja vseskozi zvest.

Logično je bilo pričakovati, da bo bend sčasoma posegel po razširjanju avtorsko-izraznega vizionarstva. Deset let je od prvenca, ki je skupino hipoma postavil na pročelje najbolj zanimivih, pa tudi nenavadnih alternativnorockovskih skupin, ex-YU porekla.

Osnovna drža ostaja še vedno skladateljski minimalizem. Zlaganje kratkih, enostavnih jedrnatih in relaksirano odmerjenih korakov aranžiranja, ki od nekdaj učinkovito opremljajo dominanten in prodorno pečaten vokal Kristine Gorovske. Bernays Propaganda posegajo to pot na večini albuma po trikih, ki jih v karieri niso še preizkušali in zato deluje novi album odločen evolucijski korak naprej. Kaj to pomeni? Bend je, ob vsem zvočnem in slogovnem eksperimentiranju, uspel zadržati vse bistvene karakterne lastnosti, ki stojijo za imenom skupine in na kar so nenazadnje Bernays Propaganda skozi leta delovanja, navadili tudi svoje oboževalce ter jih učinkovito integrirati v format novih skladb tako, da so te pridobile na dodani artistični vrednosti, obenem pa zadržali eklektični karakter.  To pomeni da se »Vtora mladost, treta svetska vojna« znatneje odklanja od preteklih del skupine. Zlasti v artistično zrelostnem oziru, so Bernays Propaganda naredili večji in odločnejši korak navzgor (na poti svoje evolucije).

V produkcijskem oziru zadržujejo Bernays Propaganda značilno zvočnost, je pa interesantno že uvodoma, glede obilnejše podprtosti aranžmajev z integracijo pihal, kar se v skladbah Retki bilki in Dojde život, zelo dobro sklada s siceršnjo balkansko nomenklaturo skupine. V postavi sta od prvotne postave ostala danes le še vokalistka Kristina Gorovska, ki napiše glavnino besedil k skladbam (le za Ḱerka na gladot je skupina uglasbila poezijo Koste Racina) in kitarist ter glavni vizionar Vasko Atanasoski. Torej akterja, brez katerih si Bernays Propaganda težko predstavljamo in ki sta integralna člena skupine, nekakšen esencialni kreativni nukleus skupine. Vsekakor eksperimentiranje ni novost za skupino, to je mimobežno nakazoval tudi album »Zabraneta planeta«, le da to pot udarjajo Bernays Propaganda z nadgradnjo in razgibavanjem aranžmajev, od prve do zadnje sekunde igralnega časa novega albuma. Na novem albumu so Bernays Propaganda uspešno »vpili« celo elemente jazza na eni strani ter hip-hopa na drugi. To velja tudi za silno všečno koketiranje z elektronskim zvočnimi zankanjem.

Bend je zadržal družbeno kritično pozo in uporniško noto. Novi album je refleksija stanja popolnega razkroja družbe in sistema, razpadajoče nove makedonske države, ki si jo podobno, kot je v primeru podobne zgodbe na sončni strani Alp, lasti tuji gospodar in jo razkraja tuji kapital.   Tako se odziva tudi Krisitnba v verzih, ki so lahko zapeljivo muzikalični in lahkotni, ali pa »jedki in zajedljivi«, ko se vokal polagoma levi v avtoritativno diktiranje.  Tudi nove skladbe zadržujejo tisto plesno sučnost, znova je zaznavna zvočna estetika podedovana z »new wavea« osemdesetih, z ošiljenimi bas linijami. Čeprav v sporočilih Bernays Propaganda ne skrivajo pikrosti, učinkuje razvoj skladb celo prej svetlo, kot temno.  

V aranžerskem in zvočnem oziru je »Vtora mladost, treta svetska vojna« do tega dne najbolj zrel izdelek skupine in obenem tudi njeno najbolj ambiciozno delo. Daljši premor med novim albumom in predhodnikom »Politika« (2016) se je obrestoval, prav tako je bend v tem vmesnem obdobju povlekel nekaj zamenjav v postavi, ki so bile nuje, da lahko poseže po novi evolucijski stopnji poseganja po novih zvočnih in slogovnih prostranstvih, hkrati s tem pa zadrži vso svojskost sebi lastne, to je samonikle, artistične biti. Bernays Propaganda ostajajo skupina, ki v diapazonu alternativnorockovskih zasedb balkanskega geografskega porekla, s svojo adventivno naravo in izklesano slogovno prepoznavnostjo, tudi z novim albumom ne prenehajo navduševati.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Retki bilki (03:18)
2. Dojde život (04:24)
3. Ne sme fini eden so drug (03:41)
4. Mojata Marija (03:16)
5. Vežbaat država (05:00)
6. NATO vleguva vo Skopje (ft. Volk Makedonski) (03:23)
7. Ḱerka na gladot (03:59)
8. Ništo nema da nè razdeli (ft. Mike Watt & Toni Kitanovski) (02:36)
9. Zloben fank (w/ Stojche) (06:01)

Zasedba:
Kristina Gorovska – vokal
Vasko Atanasoski – kitara, bas kitara, spremljevalni vokal, tolkala, dodatni ritmi
Deni Krstev – kitara, bas kitara, klaviature, programiranje
Rade Jordanovski – bas solo
Kristijan Lafazanovski – bobni & tarabuka
Aleksandar Niniќ – pozavna & tuba na 1 & 2
Vilijam Barakoski – trobenta na 1 & 2
Mike Watt – bas kitara na 8
Toni Kitanovski – kitara na 8
Borče Markovski – vokal na 6
Stojče Cvetanovski – programiranje na 9


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki