Janez Zmazek – Žan (17.08.1952 – 18.02.2020)

1 417

V 67. letu starosti se je za vedno poslovil eden najbolj pronicljivih in markantnih slovenskih blues in rock kitaristov Janez Zmazek – Žan.

Izpod Žanovih prstov in rok je njegova nepozabna kitara “predla, pela in ječala” na prav poseben način in tako, kot nobena druga kitara. Bil je eden tistih redkih slovenskih kitaristov, ki je s svojo prefinjenostjo in estetsko širino, prenesel v rock’n’roll in blues pravi “žmoht” in kot pravimo “jajca”, ki so na slovenskem v bluesu prej izjema kot pravilo. Žan je bil po tej plati od nekdaj slovenski kralj blues in rock kitare, podobno kot lahko v rangu slovenskih blues vokalistov trdimo za Žanovega velikega prijatelja Benča. In konec koncev, če kdo ni vedel kaj je to “mojo”, je lahko venomer skočil po edukativno čtivo k edinstvenemu Žanu.

Žana so leta 1977 integrirali v svoje vrste slovenske avantgardne rock ikone Buldožer. Z njimi je posnel in izdal album “Živi bili pa vidjeli”. Ta je bil uporabljen, kot glasbena podlaga za istoimenski hrvaški film, ki sta ga režirala Bruno Gamulin in Milivoj Puhlovski. Buldožer so kasneje na festivalu v Pulju prejeli “zlato areno” za najboljšo filmsko glasbo. Njegov prvi postanek pri Buldožer je trajal dve leti, potem pa se jim je pridružil znova leta 1981 ter posnel s skupino EP “Rok end roul”. Leta 2006 se je ob ponovni obuditvi aktivnosti skupine, Zmazek še tretjič priključil Buldožer in z njimi odigral skupno šest koncertov na različnih prizoriščih območja nekdanje skupne države.

Janez Zmazek Žan pa je zlasti znan, kot šef skupine Don Mentony Band. Skupini se je priključil kot zadnji in sicer ob prelomu osemdesetih v devetdeseta, vendar pa je zavoljo velikega talenta tako v vlogi tekstopisca, kot glavnega komponista, prevzel obuvalo vodje skupine, leta 1992, pa tudi vlogo glavnega vokalista. Don Mentony Band so se proslavili zlasti po hitu Dobra mrha, sicer predelavi skladbe Tulsa Time, ki pripada v izvirniku Dannyju Flowersu. Ta jo je prvenstveno napisal za Dona Williamsa. Bend je deloval brez prekinitev in v karieri nanizal enajst studijskih in en koncertni album.

Žan je leta 1997 izdal tudi samostojni album “Na drugi strani”, sicer pa je, kot skladatelj, prispeval skladbe tudi za druge znane slovenske izvajalce, kot so mdr Tanja Ribič, Janko Ropret in Rok’n’bend.

Žan je slovel po izredni karizmi, nalezljivem karakterju ter nad vsem vrhunskem smislu za humor. S svojo zabavljaško naravo je s peresno lahkoto in prav venomer “razorožil” vsakogar, ki se je pojavil v njegovi bližini, kar povzema slikovito sledeči odstavek koncertne recenzije nastopa Don Mentony Band v Kranju leta 2014:

Žan ostaja v svojih nagovorih znotraj premorov med skladbami prepoznavno godrnjavo sarkastičen. Znova je z nekaj »direktnimi« opažanji skozi preverjeno učinkujoči črni humor zabaval prisotne, »Zunaj prodajamo naš novi CD za 87,00€, poleg pa dobite tudi dve velikonočni šunki« in ob dogodku, ko je prispel do roba odra eden od rožnato veselih Kranjcev, da se pohvali s kupljenimi novim studijskim albumom skupine: »No evo, še 20.000 takšnih, pa bomo splavali na zeleno vejo«!«” – celotno recenzijo koncerta lahko preberete TUKAJ!

Z njegovim odhodom je na slovenski rock sceni nastala orjaška vrzel in globoka praznina.


foto: Jernej Vene, 18.05.2015 (Ljubljana, CUK Kino Šiška)
1 Comment
  1. Ognjen Tvrtković says

    A sodelovanje z Vladom Kreslinom- skladbe ” Spet doma”, ” S prsti mi greš skoz’ lase”, pa še nekatere kje je avtor in kitarist ?

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki