Bališ : 11°

0 647

Založba: Office 4 Music
Datum izida: 09.01.2019
Produkcija: Žarko Pak
Dolžina EP-ja: 27.32
Zvrst: Alternativni Rock / Indie Rock
Kupi album!


Pa je tu! Novi izdelek avstrijsko koroške zasedbe slovenskih korenin Bališ, ki ni le single, pač pa več kot to. Ni sicer dolgominutažni novi studijski album, je pa EP, zastopan s sedmimi skladbami in dobrimi sedemindvajsetimi minutami čistokrvnega rocka. Šest skladb je avtorskih, ena pa je priredba.

Bališ so dolgoživa zasedba. Delujejo preko dveh dekad, slogovno pa so svojo elementarno rock’n’roll porogljivost ter sarkastično zbadljivost skozi čas zamenjali za znatno višjo mero muzikalične nalezljivosti, opremljene z moderno alter-indie pop rock konturo. Recimo, da so se skozi čas navzeli estetskega art zorenja.  Konkretno glasbeno preobrazbo je korenito potrdil album »Novnos« (2010). Devet let kasneje ohranja tovrstno glasbeno usmeritev tudi povsem novi EP »enajstih stopinj« (»11°«). Bališ ostajajo na »11°«glasbeni kolektiv prepoznavnega rock karakterja, ki po principu zavzetega in pretanjenega skladanja lahkotno odmerjenih korakov in potez (po principu »manj je več«), izžema iz svojih elementarnih idej, veliko muzikalično dražljivost oziroma dopadljivost.  Ta artistična zrelost trka z dodano pop gravuro naravnost na valove radijskih frekvenc. EP je temu nekoliko prilagojen, saj so Bališ z njim usekali vmesno špuro ter ponudili izdelek, ki se tako »dobrika« hkrati slovenskim, kot tudi avstrijskim in širše švicarskim ter nemškim radijskim valovom. V oziru slednjega se je bend odločil prirediti hit avstrijske pop legende Georga Danzerja z naslovom Daham bleibt Daham, ki je tako na »11°« seveda prepakirana v čistokrvni Bališ abecedarij oziroma tipsko aranžersko recepturo skupine, zato deluje skoraj kot njihov avtorski komad, čeprav to ni.  So Einfach, ki dostavlja še en visoko zapomnljiv in hipernalezljiv muzikalični refren, ohranja silno dovzetnost tega izdelka za rotacijo na radijskih frekvencah. Zanimivo je ugotavljati izjemno prilagodljivost skupine pri možnih zankah pravilne metrične rabe tako slovenskega kot nemškega jezika. Tu so Bališ zelo spretni in pravilloma pregovorna trdost obeh jezikov, ki v glasbi še posebej rada pride na površje, ne zmanjšuje velikega izplena muzikaličnosti in kompaktnosti njihove glasbe. Zanimivo pa je tudi to, da deluje sama barva izredno prijetnega vokala Norberta Bališa v obeh jezikih za odtenek le nekoliko drugače.

Čeprav je domorodno obirščino v besedilih konkretno nadomestila »ljubljanska« slovenščina, se prav v uvodni Spal bomo če smo hin, skupina na novem izdelku še najbolj slišno oprime svoje obirščine. Ta pop kontura je tudi na »11°« ovita v moderni jezik produkcijskih prijemov, za katere še naprej na moč všečno skrbi izkušeni Žarko Pak, ki je nekoč pomagal graditi zvok tudi Siddharti. V izjemnem muzikaličnem izplenu refrenskih napevov ter po sami melanholično koprneči vokalni konturi pevca Norberta Lipuša vzbuja občasno tudi novi Bališ izdelek nekatere asociacije na artistično izrazoslovje največje slovenske rock zasedbe zadnjih dveh dekad (Siddharta).

»11°« dostavlja sedem izredno detajliranih skladb, ki zadržujejo organskost ter živo in toplo produkcijo. Gradniki zvočne slike so učinkovito kontrastno poudarjeni in sobivajo med seboj  v takšni zvočni krajini znotraj prelepo umerjene razmestitve. Sobivajo torej v ravnovesju. Zvočna slika je izjemno pretkano zapolnjena. Žare Pak produkcija, pač.  Mojster ve in zna.  Bend se z modno estetiko približuje art pop do alter rock izrazoslovju nekoliko pozabljenega MTV vala  z zasedbami tipa Kaiser Chiefs, tudi kakšnih Franz Ferdinand, vendar to ni nikakršno pravilo. Zgolj mimobežni »orientir«, prav zaradi osnovnega dejstva, da so Bališ uspeli skozi leta ustvariti povsem svoj prepoznavni glasbeni karakter ter to prepoznavnost in posebnost uspeli zadržati tudi po glasbeni transformaciji.  Med sedmimi skladbami so jasni in jedrnati aranžerski, komponistični in zategadelj izrazni odkloni. To le dokazuje, da so za ta izdelek Bališ v arzenalu vseh novonastalih idej pač prebrali najboljše od najboljšega ter da so ta izdelek pilili zelo zavzeto.

Bališ (p)ostajajo z »11°« zvočni in aranžerski esteti. Skladbe posedujejo grabežljivost, pravo noto rockerske srčnosti teh dušnih rock’n’roll pridigarjev, ki izražajo z izdelkom veliko evolucijsko zrelost in v tem oziru lastni kreativni zenit. Upajmo, da se za tem EPjem v ozadju in v zgledni prihodnosti, kuha tudi njegov pravi dolgometražni studijski naslednik.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9 / 10

Seznam skladb:
1. Spal bomo če smo hin
2. 11°
3. Ljubezen je bolezen
4. Jaz sem revolucija
5. Daham Bleibt Daham
6. Dokler plešeš si še živ
7. So Einfach

Zasedba:
Norbert – vokal
Dani – kitara
Davorin – kitara
Rudi – kitara
Izi – bas kitara
Marko – bobni, tolkala

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Nikolaj Efendi – vokal na 5.
Katz Tamina, Rutar Lara, Sadnikar Irina, Smolnik Fabian, Urank Katarina, Marko Stern – zbor na 5
Stern Rafael – akustična kitara na 3

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki