Big Big Train: The Likes Of Us

0 104

Založba: InsideOut Music / Sony Music
Datum izida: 1. 3. 2024
Produkcija: Big Big Train
Dolžina albuma: 64.20 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 10/10


Big Big Train, ena izmed največkrat omenjenih skupin, ko debata nanese na vodilne predstavnike sodobne progresivnorockovske scene, je z aktualnim studijskim albumom »The Likes of Us« odprla novo poglavje svoje pestre glasbene poti. Po tragični smrti vokalnega odličnika Davida Longdona je na njegovo mesto leta 2022 vskočil Albeto Bravin, ki se je pred tem uveljavil kot pevec in klaviaturist italijanskih legend Premiata Forneria Marconi (PFM). 

Bravin, ki so ga ljubitelji slovenskega progresivnega rocka v živo lahko od blizu opazovali in poslušali 20. julija 2019 med nastopom PFM v Kopru, je dobil zelo zahtevno nalogo zamenjati karizmatičnega in med privrženci skupine izjemno priljubljenega Longdona, ki je imel velike zasluge za to, da so Big Big Train iz zanimive, a razmeroma obskurne skupine v zadnjih petnajstih letih zrasli v progrockovske velikane. Italijanski vsestranski glasbenik, ki obvlada tudi različne vrste klaviatur, je svojo nalogo, to se lahko omeni že na začetku recenzije, opravil z odliko. Obenem se le malo italijanskih pevcev lahko pohvali s tako brezhibno angleščino, ki ne vsebuje niti sledi akcenta, saj je med petjem praktično nemogoče ugotoviti, da to ni njegov materni jezik.

Big Big Train  namreč že od samih začetkov zaznamuje tisti romantični ‘staroangleški’, na trenutke pastoralni melos, tako značilen za klasične Genesis, da jih marsikdo označuje kar za njihove sodobne naslednike, čeprav jim tovrstna primerjava ne bi bila preveč všeč, saj so že dolgo nazaj razvili povsem svojstven skladateljski slog. Z Bravinom, ameriškim bobnarjem/pevcem Nickom D’Virgiliom (ex-Spock’s Beard) in švedskim multiinštrumentalistom/pevcem Rikardom Sjöblomom (Beardfish, Gungfly) so dokončno ‘mutirali’ v mednarodno zasedbo. Od vodilnih, dolgoletnih članov je angleškega porekla edino zadnji preostali ustanovni član in basist Greg Spawton. 

Novi član skupine je od leta 2023 dalje tudi norveški klaviaturist Oskar Holdorff, ki je prej igral pri artrockerjih Dim Gray, medtem ko je na »The Likes of Us« prisoten tudi trobilni kvartet, ki tradicionalne, praviloma razkošne Big Big Train simfonične aranžmaje še dodatno obogati. Večino kitarskih pasaž je vnovič odigral Dave Foster, medtem ko je za violinske aranžmaje poskrbela Clare Lindley. Brez teh dveh angleških glasbenikov bi se Big Big Train lahko razglasilo za mednarodno zasedbo.

»The Likes of Us« je od začetka do konca eklektičen vrtiljak, ki vsebuje tudi dva simfoprogrockovska epa monumentalnih dimenzij ob katerih se bodo obliznili vsi prog gurmani. Prvi izmed njih, »Beneath the Masts«, je povsem reprezentativni Big Big Train ep z močnim angleškim pridihom, ki bo v trenutku všeč vsem dolgoletnim privržencem, saj na njem najnovejša inkarnacija skupine prvič demonstrira ves svoj skladateljski in inštrumentalni potencial. 

Še bolj zanimivo izpade z epskimi večglasji ovenčani »Miramare«, verjetno kar vrhunec celotnega albuma za katerega je najbolj zaslužen v Trstu rojeni Bravin, zato ni presenečenje da je ta skladateljska umetnina posvečena znamenitemu tržaškemu dvorcu ob morski obali. Miramare je dal zgraditi habsburški modrokrvnež Maksimiljan, mlajši brat pri nas precej bolj razvpitega avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa. Maksimiljan, padli mehiški cesar, ki je bil zgolj lutka v rokah pretkanega francoskega cesarja Napoleona III. in naivni idealist, je po neuspešni vladarski avanturi končal pred strelskim vodom besnih Mehičanov. Za Maksimiljana so se kot t.i. Meksikajnarji borili tudi naše gore listi, kar je bil do zdaj edini primer v zgodovini, da so se Slovenci na drugi strani oceana borili in padali za tujega kolonizatorja. Vrhunec te epske poslastice predstavlja osrednja instrumentalna sekcija, še posebno tisti melodramatični trenutek, ko vpadejo po mehiško obarvane trobente, ki v trenutku spomnijo na Maksimiljanovo propadlo kolonizatorsko avanturo. 

Otvoritveni »Light Left the Day« se po razmeroma tihožitnem uvodu ’razcveti’ v energično in eklektično inštrumentalno sekcijo z razkošnimi simfoničnimi aranžmaji. »Oblivion« je hkrati neposredna in kompleksna stvaritev, ki jo zaznamuje predvsem skorajda hipnotično obarvani večglasni refren. Tu je imel kot spremljevalni pevec, pisec besedila in soskladatelj prste vmes tudi D’Virigilio, ki je še eden od tistih imenitnih glasbenikov zaradi katerih so Big Big Train napredovali v gigante sodobnega progresivnega rocka. 

»Skates On« je še ena povsem reprezentativna Big Big Train stvaritev z bogatimi godalnimi aranžmaji, ki ji na pretkan način dodajo pristni keltski melos. Na »Love Is the Light« lahko uživamo predvsem v Bravinovi vokalni eklektičnosti, svečanih orkestralnih (zlasti godalnih) aranžmajih in romantični, vnovič izrazito (staro)angleški atmosferi, medtem ko na svoj račun pridejo tudi ljubitelji mojstrskih kitarskih solaž. 

»Bookmarks« je romantična balada, ki vnovič pred oči prikliče podobe viktorijanskega obdobja, meglenih močvirij in travnatih planjav. Dolgoletne ljubitelje lika in dela te skupine bo po strukturi in ambientu nekoliko spomnila na »English Electric (Part Two)« (2013) klasiko »Swan Hunter«. Nostalgični »Last Eleven« je zaključni posladek, nekakšna pika na i tega brezhibnega albuma, na katerem vnovič v vsem sijaju zasijejo eterična večglasja, epski simfonični aranžmaji ter romantično začinjene akustične pasaže.

Big Big Train se je z »The Likes of Us« posrečilo ustvariti novo mojstrovino britanskega progresivnega rocka s starošolskim pečatom, ki jo je v užitek poslušati od prve do zadnje sekunde. Na vsakem koraku se lahko začuti, da je skupina z Bravinom in tudi Holdorffom zajela nov elan v svoja jadra, kar za vse tiste, ki so slučajno pred tem spremljali ustvarjalni opus obeh omenjenih glasbenikov, niti ni posebno presenečenje. »The Likes of Us« je tako briljanten dosežek, da bi ga z onostranstva zagotovo odobril tudi Longdon, če bi bilo to možno. Leto 2024 se je komajda šele dobro začelo, a imamo kljub temu tu že enega izmed glavnih kandidatov za album leta. Glede na to, da je »The Likes of Us« izšel pri znani, za progresivni rock specializirani založbi Inside Out, se morda zgodi čudež in se kot prvi Big Big Train album do zdaj celo znajde tudi na sicer tradicionalno siromašno založenih (sploh kar se progresivnega rocka tiče) policah slovenskih trgovin.

Avtor: Peter ‘Dr. ProgRock’ Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Light Left in the Day (6:11)
2. Oblivion (5:28)
3. Beneath the Masts (17:26)
4. Skates On (4:28)
5. Miramare (10:18)
6. Love Is the Light (6:11)
7. Bookmarks (6:23)
8. Last Eleven (7:55)

Zasedba:
Alberto Bravin – glavni vokal, kitara, klavir, klaviature, pihalni aranžmaji
Nick D’Virgilio – bobni, tolkala, spremljevalni vokal, 12. strunska akustična kitara, vibrafon, pihalni aranžmaji
Rikard Sjöblom – kitara, orgle, klaviature, spremljevalni vokal
Greg Spawton – bas kitara, bas pedala, 12. strunska akustična kitara, Mellotron
Dave Foster – kitara, spremljevalni vokal
Oskar Holldorff – klavir, orgle, sintetizator, klaviature, spremljevalni vokal, godalni aranžmaji
Clare Lindley – violina, spremljevalni vokal, godalni aranžmaji

Sodelujoči glasbeniki:
Dave Desmond – pozavna, pihalni aranžmaji
Nick Stones – francoski rog
Ben Godfrey – trobenta, ‘piccolo’ trobenta
Jon Truscott – tuba
Brian Mullan – čelo


Big Big Train – “The Likes Of Us” (Insideout Music, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki