Big Big Train: Welcome To The Planet

0 139

Založba: English Electric Recordings
Datum izida: 28. 1. 2022
Produkcija: Big Big Train
Dolžina albuma: 47.12 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 10/10


Privržence angleške progrockovske skupine Big Big Train je 20 . novembra 2021 pretresla vest, da je pri komaj 56-ih letih umrl dolgoletni pevec David Longdon. Slednji je s svojo vokalno karizmo odigral eno izmed ključnih vlog pri tem, da se je ta ambiciozna skupina, ki se je dolgo časa borila za večjo prepoznavnost, v zadnjem desetletju s serijo odličnih studijskih in koncertnih albumov prebila med ene izmed najbolj spoštovanih zasedb sodobnega progresivnega rocka.

Tragična vest je band in njegove privržence doletela nedolgo po tem, ko so konec oktobra nekoliko presenetljivo 2021 oznanili izid novega studijskega albuma »Welcome to the Planet«, ki je izšel le nekaj mesecev za zelo dobrim predhodnikom »Common Ground« (2021, RockLine recenzija). »Welcome to the Planet« je bil posnet še z Longdonom v postavi in vsebuje njegov vokal na večini novih skladb. Preostale glavne vokalne linije so zapolnili ameriški bobnar Nick D’Virgilio, švedski kitarist/klaviaturist Rikard Sjöblom in gostujoča klaviaturistka Carly Bryant, ki je prispevala glavni vokal na naslovni skladbi. D’Virgilio, Sjöblom in basist Greg Spawton, zadnji preostali ustanovni član, so trenutno vse kar je ostalo od Big Big Train, ki so še nedolgo nazaj imeli kar sedem članov, saj, so se Bryantova, kitarist Dave Foster in violinistka Claire Lindley odločili, da bodo na albumu sodelovali samo kot gostujoči glasbeniki, vendar se bo to v prihodnosti morda spremenilo.

Le redkokdaj se skupini s takšno kilometrino kot Big Big Train, za katere so nekateri ljubitelji njihove glasbe zatrjevali, da so svoj kreativni vrhunec dosegli že pred desetletjem, posreči ustvariti odličen album tako hitro po izidu prejšnjega. »Welcome to the Planet« se je izkazal za enega izmed njihovih najboljših dosežkov in kar težko je verjeti, da predstavlja konec neke ere. O izborni kvaliteti Longdonovega poslovilnega albuma so se privrženci lahko prepričali že nekaj mesecev prej, ko so izšli singli »The Connection Plan«, »Lanterna« in »Made From Sunshine«, ki so bili vsi po vrsti navdušujoči in na pričakovani visoki skladateljski, aranžerski in ambientalni ravni.

Big Big Train, ki so, kljub svoji mednarodni zasedbi, morda celo najbolj karakteristična angleška skupina izmed izstopajočih imen sodobnega progresivnega rocka, so se na prejšnjih dveh dosežkih v skladateljskem oziru dokaj posrečeno otresli določenih primerjav z Genesis, ki so jih dolgo spremljale predvsem zaradi Longdonove glasovna sorodnost s Petrom Gabrielom.

Otvoritvena skladba »Made From Sunshine« vsebuje podobno strukturo, pozitivistično vzdušje, vedre aranžmaje in vesele večglasne harmonije v refrenu kot »The Strangest Times«, uvodna skladba s »Common Ground«. Za razliko od slednje ne vsebuje cenenega besedila zaradi česar si že takoj pribori precej več simpatij. Tudi orkestralni aranžmaji so razporejeni na precej bolj zanimiv in kreativen način. »The Connection Plan« je zelo posrečen hibrid med karakterističnim Big Big Train zvočnim pristopom, ki je zaznamoval Longdonovo ero, ter nekaterimi popolnoma novimi idejami, ki so bližje temu kar je po navadi značilno za ameriške progrockovske korenjake Spock’s Beard. Za to poskrbi njihov nekdanji član D’Virgilio, ki ob zabeli dramatičnih godalnih pasaž in pestrih klaviatursko-kitarskih harmonij, sila posrečeno dopolnjuje Longdona na glavnem vokalu.

»Lanterna«, eden izmed vrhuncev albuma, se odpre kot melanholična balada z odlično razpoloženim Longdonom na glavnem vokalu. Kmalu se mu pridružijo eterične vokalne harmonije in romantično obarvani simfonični aranžmaji; zelo značilna kombinacija za lik in delo te kultne skupine. »Capitoline Venus« je pastoralno obarvana balada s poudarkom na krhkih akustičnih aranžmajih, melotronskih ‘planjavah’ in ganljivi pevski predstavi enega izmed najboljših pevcev v sodobnem prog rocku. Imenitni inštrumental »A Room With No Ceiling« je nazoren primer inteligentno strukturirane skladbe s številnimi presenečenji ter nenadnimi spremembami ambienta. Tudi zaradi tovrstne, osvežilne skladateljske etike in  izjemnega smisla za ustvarjanje raznovrstnih vzdušij, si je ta pred dvema desetletjema že ‘odpisana’ skupina priborila takšno spoštovanje med ljubitelji progresivnega rocka.

»Proper Jack Froster« je originalno izšla kot ‘nosilna’ skladba istoimenskega božičnega EP-ja, ki je izšel konec leta 2021 in je vseboval tudi vse tri prej omenjene single. Ta simfoprogrockovska poslastica s številnimi okusnimi folk elementi, nostalgično-pastoralnim vzdušjem in posrečeno izmenjavo moškega in ženskega glavnega vokala, brez trohice dvoma sodi med Big Big Train klasike. Pustolovski inštrumental »Bats in the Belfry«, ki je izšel kot zadnji »Welcome to the Planet« single, bo nadvdušil predvsem vse tiste, ki na prvo mesto dajo izjemno tehnično dovršenost, brezhibne pihalne sekcije, solistične odlike posameznih članov in kompleksne ritmične nianse.

Melanholična mojstrovina »Oak And Stone«, ki jo zaznamuje predvsem Longdonova srce parajoča vokalna predstava, se odpre kot klavirsko usmerjena balada, nakar preide v kompleksnejšo sekcijo z raznovrstnimi jazzovskimi, folkovskimi in simfoničnimi elementi. Na koncu albuma nas Big Big Train presenetijo z naslovno, izrazito eterično umetnino, ki združuje vse karakteristične aranžerske in skladateljske prijeme te kultne zasedbe. Kljub temu, da tu Longdona na glavnem vokalu zamenja prej omenjena Bryantova, slednja zelo dobro opravi svoje poslanstvo. Veliki, popolnoma nepričakovani žanrski preobrat predstavlja zaključni del te svečano-eterične kompozicije, ki jo iz simfoničnega proga skorajda ‘prebarva’ v soul.

»Welcome to the Planet«, eden izmed najboljših Big Big Train albumov do zdaj, predstavlja najlepše možno slovo od nepozabnega Longdona ter skorajda idealen, vendar absolutno prezgoden zaključek njegove ere. Ustvariti tako imeniten album, ki je v vseh ozirih celo boljši od še zdaleč ne šibkega predhodnika »Common Ground«, res ni enostaven podvig in je tudi v progresivnem rocku dokaj redek pojav. Big Big Train trio je medtem že oznanil, da bo nadaljeval z delovanjem tako, da to še zdaleč ne bo njihov zadnji album, vendar bodo zelo težko našli novega glavnega pevca, ki bo ustrezen za njihove glasbene vizije in ne bo nenehno primerjan z Longdonom.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
– Part One:
1. Made from Sunshine (4:04)
2. The Connection Plan (3:55)
3. Lanterna (6:29)
4. Capitoline Venus (2:27)
5. A Room with No Ceiling (4:52)
– Part Two:
6. Proper Jack Froster (6:38)
7. Bats in the Belfry (4:54)
8. Oak and Stone (7:12)
9. Welcome to the Planet (6:41)

Zasedba:
David Longdon – vokal
Gregory Spawton – bas kitara
Rikard Sjöblom – kitara, klaviature, vokal
Nick D’Virgilio – bobni, vokal
Carly Bryant – klaviature, vokal na skladbi št. 9
Dave Foster – kitara
Clare Lindley – violina, vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki