Black Sabbath: God Is Dead?

0 29

Založba: Republic Records
Datum izida: 19.04.2013
Produkcija: Rick Rubin
Dolžina singla: 08.54 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5 / 10


»God Is Dead?« je prvi single s »13«, prihajajočega devetnajstega studijskega albuma angleških težko metalskih pradedov Black Sabbath, kateri so, proti vsem pričakovanjem, vnovič vstali iz svojega s plevelom popolnoma zaraščenega črnega groba. Obenem je to njihova prva skladba z originalnim pevcem Ozzyem Osbournejem (slednjega res ni potrebno posebej predstavljati) v postavi po koncertnemu albumu »Reunion« (1998) na katerem so Ozzy, kitarist Tony Iommi, basist Geezer Butler in bobnar Bill Ward posneli skladbi »Psycho Man« in »Selling My Soul«. Single je v digitalni verziji, v obliki MP3-ja od 19. aprila 2013 dalje dostopen na spletni strani Amazon.

Vnovična združitev klasičnih Black Sabbath in napoved prvega studijskega albuma z Ozzyem po »Never Say Die!« (1978) je osrečila številne dolgoletne privržence, ki so legendarno skupino v zadnjem desetletju že bolj ali manj odpisali. Veliko razočaranje pa je prišlo, potem  ko se je izvedelo, da originalni bobnar Bill Ward zaradi zapletov s pogodbo ne bo sodeloval na »13« ter na prihajajoči koncertni turneji. V vlogi gostujočega glasbenika ga je zamenjal Američan Brad Wilk (Rage Against the Machine, Audioslave), ki svoje poslanstvo na »God Is Dead?« z brutalnim lomastenjem po bobnarski postavitvi opravi zelo prepričljivo, tako da se Warda pretirano ne pogreša, čeprav je zdaj že jasno, da gre za vnovično združitev ‘z napako’. 

Največje vprašanje po izidu »God Is Dead?«, prvega signala novega življenja s strani pionirjev doom metala, je sledeče; ali so ‘metalski dedje’ sploh še sposobni vsaj približno ustvarjati novo glasbo na nekdanji artistični ravni, ko so bili glavni inovatorji na svojem področju, zaradi česar upravičeno veljajo za najbolj pomembne težko metalske pionirje. Odgovor, ki bo močno presenetil vse skeptike, še posebno tiste, katere je Ozzy v zadnjem desetletju s svojimi korporativnimi ekscesi močno ujezil in odbil, je ‘da’. Black Sabbath v 21. stoletju s pomočjo retro produkcije v režiji Ricka Rubina, predvsem pa po zaslugi prebrisanih skladateljskih in inštrumentalnih manir v domeni starih mačkov Iommija in Butlerja zvenijo kot, da bi se vnovič znašli sredi sedemdesetih. 

Že preroški naslov in duhovita naslovnica z jedrsko eksplozijo in nemškim filozofom Friedrichom Nietzschejem, ki je svoje dni, preden se je njegovo mentalno stanje, domnevno zaradi sifilisa, močno poslabšalo, izjavil znameniti stavek ‘Bog je mrtev’, dajeta slutiti, da so se mojstri ‘dooma’ in ‘glooma’ vrnili nazaj k svojim zvočnim koreninam. Mračna post-apokaliptična, skorajda morbidna atmosfera, katero napove brutalna in popolnoma specifična Iommijeva kitarska fraza, traja od začetka do konca skladbe, kar pomeni, da je vse skupaj zavito v popolno črnino. Ozzyev vokal, tako kot se spodobi, zveni paranoidno zlobno, še posebno v refrenu »God Is Dead«. Po dokaj ponavljajočem, vendar ambientalno močnem osrednjem motivu, v nadaljevanju sledi prehod v sarkastično obarvano sekcijo, kjer se lahko sliši tudi nekaj kitarske in bas kitarske improvizatorike.

Black Sabbath na izjemno solidnem »God Is Dead?« zvenijo kot, da bi ravnokar vstali iz grobnice, izumili časovni stroj in se z njim vrnili nazaj v sedemdeseta, ko je bilo njihovo poslednje počivališče še sveže izkopano. V primeru, da bodo tudi preostale skladbe na »13« po kvaliteti vsaj približno dohajale »God Is Dead?« bo leto 2013 minilo v praznovanju enega najbolj neverjetnih, nepričakovano posrečenih in zabavnih povratkov na glasbeno sceno.

avtor: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. God Is Dead?

Zasedba:
Ozzy Osbourne – vokal
Tony Iommi – kitara
Geezer Butler – bas kitara

Sodelujoči glasbenik:
Brad Wilk – bobni

Black Sabbath – God Is Dead? (uradni video)
Black Sabbath – “God Is Dead?” (naslovnica singla)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki