Blackfield: For The Music

0 47

Založba: Warner Music Group
Datum izida: 4. 12. 2020
Produkcija: Blackfield
Dolžina albuma: 30.18 min
Zvrst: Art Rock / Pop / Alternative Rock
Ocena: 7.0/10


Blackfield je projekt, ki je nastal ob sodelovanju izraelskega pop estradnika in kantavtorja Aviva Geffena ter britanskega glasbenega monstruma Stevena Wilsona. Album »Fort the Music« je skupno že šesti studijski album, ki pa je tam od albuma »Welcome to My DNA« (2011), postajal vse bolj in bolj Geffenov samostojni glasbeni projekt. Prav novi in skupno šesti album projekta z naslovom »For The Music« ta trend izdatneje poudarja. Wilson se pojavlja na albumu sicer na treh skladbah z vokalom, prispeval pa je tudi na album nekaj kitar in seveda svoje prepoznavne trike genialnega zvočnega inženirja.

Vibracija, energija, produkcija in slog ostajajo v vsem prepoznavni in na nek način, tako kot od nekdaj, artistični unikum. Tudi »For the Music« bo vsekakor ostal zanimiv in privlačen za vse ljubitelje projekta skupine, vendar pa ne več tako prevzeten, kot je to veljalo za pretekle albume, nasploh tiste, ki so v naslovih oštevilčeni in kamor sodita tudi prejšnja dva Blackfield albuma »IV« in »V«. Je pa kar nekaj skladb na »For The Music« albumu, kjer se Geffen postavlja v izrazito kantavtorsko vlogo. Te so izvedene ob spremljavi klavirja, akustične kitare in nagovarjajo krhko in milo, kar naj bi intenziviralo sporočila Geffenove osebno izpovedne pridige (After All, Garden of Sin, It’s So Hard).

Atmosfera je znova temačna, melanholična, koprneča, na tudi trenutke psihadelična, obenem pa žanrska zmes elementov alternativnega rocka, popa in art rocka, ki so odsev na minimum skleščenih progresivnorockovskih manevrov,  na katere opominja Wilsonova prisotnost na albumu in seveda njegovi hipoma prepoznavni produkcijski triki.

Še vedno zmagajo vse skladbe, ki nosijo v svoji glasbeni konfekciji aranžiranje v kompletu. Torej kompakten ritem, bas nogo, šelesteče pastele sintetizatorskih pregrinjal in klavirja ter preplet vokalnih duetov Wilsona in Geefena. Z izjemo »Summer’s Night«, ki se nikamor ne premakne in skuša neprepričljivo prepakirati idejo uporabljeno v naslovni skladbi albuma, ter jo spremlja v kontrastu z vokalnim duetom preočitno naklikan beat, so ostale skladbe takšnega aranžerskega okolja vrhunci novega albuma. To velja za grabežljivo otvoritev albuma z »For The Music«, ki se ji pridružijo v nadaljevanju »Under My Skin«, »White Nights« in »Falling«. Med umirjenimi in kantavtorsko poudarjenimi točkami albuma je »Over & Over« definitivni zmagovalec. V njej prevzame vodilni vokal Wilson. Ko primerjaš zasnovanost kompozicije, še posebej pa njeno vokalno interpretacijo, poskoči ta skladba ob primerjavi z vsemi umirjenimi točkami, v katerih prevzema Geffen vodilni vokal, za nekaj kvalitativnih stopnic kvišku. »Over & Over« je dejansko Wilsonovo delo od glave do pete.  V melanholiji in mistiki posebej grabežljiva in bi bila lahko uporabljena tudi na kakšnem Porcupine Tree albumu.

Glasbe je vsega dobre pol ure. Pri tem je treba upoštevati, da »For The Music« ni natanko tisto, česar je ta projekt dejansko sposoben, pa vendar. Posneti dva ista albuma, bi bilo pravo dolgočasje. Ne najmočnejši še zdaleč pa ne slab dosežek. To pot le dober, oziroma soliden. Ne preseneti v ničemer, na trenutke dolgočasi, na trenutke pa tudi konkretno zgrabi. Bi pa bilo vseeno mnogo bolje, če bi grabil non stop. S silno obetavnim začetkom, kar pa se skozi nadaljevanje izkaže, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Do tega dne najšibkejši Blackfield izdelek.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. For The Music
2. After All
3. Garden Of Sin
4. Under My Skin
5. Over & Over
6. Falling
7. White Nights
8. Summer’s Gone
9. It’s So Hard

Zasedba:
Aviv Geffen – vokal, spremljevalni vokal, klaviature, kitare, programiranje
Steven Wilson – vokal, spremljevalni vokal, klaviature, kitare, programiranje


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki