Blaze Bayley: Live In Czech (2CD/DVD)

0 155

Založba: Blaze Bayley Recordings
Produkcija: Chris Appleton
Datum izida: 03.04.2020
Dolžina albuma: 109:45 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 7.5 / 10


Blaze Bayley, nekdanje prvo grlo Iron Maiden, velja v današnjih časih že kar za vrsto legende pravovernega britanskega metala. Pevec se ne predaja in še naprej osrečuje svoje oboževalce s serijo novih studijskih, pa tudi koncertnih dokumentov. Nedavna je z zadnjim delom trilogije znanstvenofantastičnega koncepta »Infinite Entanglement«, prečesal koncertna prizorišča stare evropske celine znova po dolgem in počez, kjer se je ustavil tudi v češkem Brnu in tamkajšnjem klubu Melodka. V Melodki se je njegov tamkajšnji koncert torej vestno zabeležil na zvočni nosilec. Posnel se je tudi s kamerami, kar pomeni, da prihaja z dvema ploščkoma še tretji. DVD seveda.

Ta posnetek dosega nivo kvalitete stopnje bootlega, pri čemer so mnogi bootlegi lahko boljši. A to je bilo potihoma pričakovano, sploh pa to ni prav nobeno presenečenje za vse, ki še pomnite, kako je naš vrli Blaze igral v marsikakšnem od boga pozabljen kraju, kot se je to primerilo npr. 01.05. leta gospodovega 2010, ko je “razgrajal” tudi v slovenskih Ravnah na Koroškem. Klubske razmere. Bend je bil torej stisnjen na odru. Večkrat si posledično instrumenti stojijo v napoto znotraj zvočne avre. Povem preprosteje. »Kradejo si zvočni prostor« in tako občasno fraziranje nadvladuje preostale gradnike, potem nadvlada vse nenadoma izrazito rožljava bas kitara, ki skuša loviti zvočnost Stevea Harrisa, spet v naslednjem trenutku prebije zvočno sliko galop bobnov. Vsekakor pa občasno vse skupaj preglasi tudi naš stari dobri Blaze Bayley. Bayley, ki je doma v srednjih in nižjih registrih, je skozi leta še kanček opešal v vokalnih močeh. To se čuti preko posnetka. No pričakovano, pa je tudi znova nekajkrat pošteno zavil iz idealnih linij, kar pomeni, da je sem in tja (blago) »pofušal«. Kakorkoli, bendu je treba čestitati za pogum, da se ni lotil »zvočne sterilizacije« posnetka, pač pa je zadržal kar se, da njegovo avtentičnosti.

V prvem delu tega posnetka, ki je povzetek dveh zaporednih nastopov v tem klubu sredi Brna (28.09. & 29.09.2019), izvaja Blaze s kompanijo skladbe aktualne trilogije, kar preseka na sredini Iron Maiden klasika, odlični Virus, ki je torej zelo preroška skladba za ta čas, le da Blaze takrat tega ni še vedel. V drugem delu se koncert razživi, ko prične publika še koreniteje zlorabljati svoja vratna vretenca, saj se v repertoar vse bolj in bolj vključujejo klasike Blaze prvenca »Sillicon Messiah« (2000) in sicer naslovna skladba, presenečenje The Day I Fell To Earth in Stare At The Sun, vsekakor pa tale nova Bayleyeva koncertna seansa atmosferično kulminira v pričakovanem sklepnem delu, ko se zvrstijo Man On The Edge, Futureal in oh za božjo voljo, pomagajte mi prosim! Clansman seveda.

Pri temu možu gre spoštovati njegovo veliko ljudskost, njegovo dostopnost, nevzvišenost. Že vrsto let obiskuje s svojimi spremljevalnimi formacijami prav vse še tako temačne in še tako od boga pozabljene kraje in če je treba prave koncertne »luknje«, kjer pa venomer priredi prvovrstni žur. V veliki meri tudi zavoljo svojih izjemnih retoričnih spretnosti. Res briljanten govorec. Odličen »nakladač«. V enem stavku zna besede tako lepo in sladko nanizati, da mu pričneš takoj iz roke jesti. To pomeni, da je tudi zelo pečaten in magneten frontman, z orjaško karizmo in to onkraj dejstva, da vokalno ni vedno najbolj natančen. A, ko začutiš njegovo strast, njegovo vero in predanost, veš da si se znašel energetsko na povsem pravem mestu.  To je pač Blaze Bayley. Okej, treba je vedeti, da so sladke besede namerno takšne, da se prodata kak CD ali majica več, pa vseeno. Mož je neverjetno srčen! In to šteje.

Set lista? Aktualizirana torej glede na zadnje Bayleyeve studijske podvige. V velikem prebitku torej skladbe »Infinite Entanglemet« trilogije, ki so sicer solidne skladbe in praviloma bolj ali manj sledijo kalupu, ki ga možakar vzdržuje od najstarejših (tudi Wolfsbane) časov svoje kariere. Spoj udarnosti in muzikaličnosti Vseeno je artistično Blaze zadnje čase le nekoliko oropan svežine. Zato bo tudi ta album ostal v senci izvrstnega »The Night That Will Not Die« (2009), kot to ostajata tudi oba preostala koncertna albuma iz 2014 in 2019 (!!!), ki niti nista bila nujna, kot ni, roko na srce, nujen niti novi. Torej niti ene skladbe iz najboljših dveh albumov Blaze Bayley kariere, to sta »Promise And Terror« ter »The Man Who Would not Die«, prinaša svojevrstno “srčno bolečino”. To »oropanost« je treba vzeti v zakup.

Ta koncertni album je torej res posvečen samo vsem pravovernim Blaze Bayley fenom, ki podpirajo možakarja od pamtiveka njegove glasbene kariere. Če ste bili tistega večera slučajno v brnskem klubu Melodika z DVD-jem vred, toliko lepši suvenir.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1.:
01. The Dark Side Of Black
02. A Thousand Years
03. Dark Energy 256
04. The World Is Turning The Wrong Way
05. Human
06. Together We Can Move The Sun
07. Solar Wind
08. Virus
09. Life Goes On
10. Fight Back
11. Silicon Messiah
12. The Day I Fell To Earth

CD2.:
01. Eagle Spirit
02. Calling You Home
03. Stare At The Sun
04. Man On The Edge
05. Futureal
06. The Clansman

Zasedba:
Blaze Bayley – vokal
Chris Appleton – kitara
Karl Schramm – bas kitara
Martin McNee – bobni


Blaze Bayley – Virus (uradni video, “Live in Czech”)
Blaze Bayley – Fight Back (uradni video, “Live in Czech”)
Blaze Bayley – “Live In Czech” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki