Blood Red Saints: Undisputed

0 56

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 6. 8. 2021
Produkcija: Blood Red Saints
Dolžina albuma: 48.31 min.
Zvrst: AOR/Melodic Rock
Ocena: 9.5/10


Blood Red Saints so britanska AOR in melodičnorockovska zasedba, ki sta jo leta 2014 ustanovila pevec Pete Godfrey in basist Rob Naylor iz zasedbe Angels or Kings. Skupina si je nadela ime po famozni dirkaški ‘speedway’ ekipi The Blood Red Saints, ki je bila ustanovljena konec leta 1920 v newyorškem Brooklynu. V sodelovanje je pristopil James Martin (Vega), bend pa je uspel skleniti pogodbo s Frontiers Music Srl. za prvenec “Speedway”. Impresivni debitantski dosežek je sledil tradiciji zvočnih in slogovnih manevrov kultnih britanskih AOR skupin: Dare, FM in Newman. Skupina je kasneje izdala še dva zelo dobro sprejeta albuma “Love Hate Conspiracies” ter “Pulse”, oba za založbo AOR Heaven, sedaj pa se s svojim četrtim albumom vrača pod okrilje Frontiers Music Srl.

Bend je v relativno kratkem času delovanja opravil nekaj rokad v postavi, Godfrey, ki je v osnovi vokalist, pa je na svoja pleča prevzel tudi igranje bas kitare. Blood Red Saints imajo tako danes dva kitarista v ekipi in četudi se jih uvršča v mehkejše rokovske sfere,  so aranžmaji konkretno prepredeni z več kot impresivnim kitarskim fraziranjem. Četudi je v gornjem odstavku naštetih nekaj kultnih zasedb britanske AOR glasbe – sem lahko mirne duše dodamo vsaj še Strangeways, Shy in Heartland, pa  posedujejo Blood Red Saints vseeno nekaj modernejših produkcijskih vzgibov, pa tudi slogovno – se pravi glede komponiranja in v kolikor res iščemo vzporednice-, so bliže kakšnim Vega, ali novim albumom Lionheart, pa tudi zadnjemu albumu (upokojenih) Airrace.

Kar je tako privlačno na albumu »Undisputed« je pravzaprav dejstvo, da je album od glave do pete briljantno detajliran. Izpiljen. V žanru, kjer ni kaj dosti manevra, ko govorimo eksperimentiranju in izpovednih pustolovščinah, je skupina v dobrih 48. minutah nanizala zavidljivo bero idejno razgibanih vodilnih motivov, ki gradijo same kompozicije. Izredna moč te skupine glede doseganja hipnotične muzikalne zapeljivosti, so spretno dodani vokalni napevi oziroma harmonije, s katerimi opremljajo zlasti refrene, in s katerimi dvigujejo dinamiko že v predrefrenskih (prehodnih) delih. V takšnih trenutkih, pravi primer je prav naslovna skladba albuma, so možne vzporednice tudi z Def Leppard in Danger Danger.

Love Like War ali/in Karma, sicer odlična udarna balada, grabita z intenziteto, kar zagotavljajo omenjene spremljevalne vokalne harmonije v refrenskih napevih. Kot, da bi bili obe izrezljani po vzoru lika in dela kultnih Shy (sploh zavoljo nekaterih vokalnih linij Godfreya). Vse skladbe se lahko pohvalijo z neverjetno dovršenim stopnjevanjem drama teatra na relaciji kitica – (predrefren) – refren, z refrenskimi napevi, ki v muzikalnosti intenzivno grabijo in v katerih dosega skupina absolutno bombastičnost. Recimo atmosferični krešendo. Album je poln pompa in v osemdesetih, bi bili Blood Red Saints s svojim pristopom velika senzacija. Album dobesedno leti. Iz skladbe v skladbo in kakovostnih kolebanj dejansko ne pozna. V letu 2021 deluje, kot bi bil izgubljen v času in prostoru.

Album »Undisputed« morajo obvezno preveriti vsi pravoverni AOR zagrizenci, saj bodo nad njim polno fascinirani. Sploh če se najdejo na isti valovni dolžini s preostalimi skupinami, ki so navedene znotraj tega recenzentskega spisa. Blood Red Saints so prava ekipa, prav tim. Kvartet, ki se idejno izjemno dobro zaznava in dopolnjuje. In to se čuti v izjemni koherenci skladanja in aranžiranja. Veliki stopnji idejne razgibanosti znotraj preverjene in že mnogokrat preizkušene glasbene recepture, ki pa v tovrstni (pretkano zabeljeni) embalaži, na moč briljantno fascinira. Gotovo eden vrhuncev na žanrskem polju AOR glasbe.

Avtor: Aleš Podbrežnik  

Seznam skladb:
1.  This Ain’t A Love Song
2.  Love Like War
3.  Heaven In The Headlights
4.  Breathe Again
5.  Caught In The Wreckage
6.  Karma
7.  Come Alive
8.  Alibi
9.  Undisputed
10. Complete
11. All I Wanna Do 

Zasedba:
Pete Godfrey – vokal, bas kitara
Lee Revill – kitara
Neil Hibbs – kitara
Andy Chemney – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki