Blue Öyster Cult: Hard Rock Live Cleveland 2014

0 133

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 24.01.2020
Dolžina albuma: 111.00 min. (2CD)
Zvrst: Heavy Metal / Hard Rock / Art Rock
Ocena: 9.0 / 10


Blue Öyster Cult ne potrebujejo posebno poglobljene predstavitve. Njen sloves se ponaša z dolgo zgodovino. Po celem svetu so (do tega dne) prodali preko 24 milijonov kopij svojih albumov, od tega samo na tleh ZDA preko sedem. Zadošča že (neskromna) navržba, da bi skupini, kot sta Metallica in Iron Maiden, danes zveneli prav verjetno znatno drugače, kot sicer zvenita oziroma zvenijo njuni klasični albumi izdani v osemdesetih letih. Blue Öyster Cult, zgodnje zastavonoše »metala z možgani«, ki jim pionirski pomen nikakor ne uide, izdajajo v letošnjem letu novi album. Obljubljajo ga od leta 2018 dalje, v lanskem letu pa so sklenili pogodbo z italijansko založbo Frontiers Music Srl, ki je v prvi polovici letošnjega leta poskrbela za nekatere ponovne izdaje B.Ö.C. albumov (»Heaven Forbid«, »Cult Classic«) in dveh novo izdanih koncertnih dokumentov. Planirana je tudi ponovna izdaja albuma »Curse Of Hidden Mirror«, kot tudi še enega (in skupno tretjega po vrsti) novega koncertnega dokumenta. Sredi  letošnjega junija, tako da je novi studijski B.Ö.C. album moč pričakovati v letošnji jeseni.

Bend, ki sicer že 19. let ni izdal nobenega novega albuma, drugače kar pridno koncertira. Pretežno po severno ameriški celini in zato jih je Slovencem v Evropi kar težko ujeti na odrih. Z izjemo seveda tistih, ki se radi vozijo z letalom npr. do Anglije, skandinavskih dežel, ali severa Nemčije.

Leta 2014 so Blue Öyster Cult nastopili na prizorišču Hard Rock Casino v predelu Clevelanda Northfield (zvezna ameriška država Ohio). Pisal se je sedemnajsti oktober. Dve leti prej so obeležili 40. let delovanja skupine in tako v tem času dodatno intenzivirali koncertne aktivnosti. Pričujoči koncertni posnetek, ki je peti uradni v karieri skupine, je daljši od ure in petdeset minut, bend pa, ki je v tistem času vzpostavil in vzdrževal stabilno postavo, dostavlja na pričujočem dokumentu  zares fenomenalno set listo, ki je zmes najbolj prepoznavnih klasičnih hitov železnega repertoarja, točk, ki so posebno priljubljene med feni skupine ter nekaterih presenečenj (I Love The Night, Career Of Evil, The Vigil, Hot Rails to Hell, Harvester Of Eyes), ki bodo dodatno vzradostili tudi najbolj zagrete in zahtevne Blue Öyster Cult privržence.

Bend je ognjevit, podžgan, angažiran ter seva izredno odrsko samozavest in sproščenost. Veliki opus skupine odzvanja v živo kompaktno, zimzeleno in brezčasno. Tu so seveda obvezne Godzilla, Don’t Fear (The Reaper), pa Astronomy in Burnin’ For You, ki po pravilu ne smejo nikdar manjkati. Bend odlično balansira izvedbo našpičenih točk, z dozo višje stopnje muzikalične nalezljivosti. To ustvarja izjemen kontrast in razpoloženjska nihanja, kar je v osnovi sicer odsev neverjetno širokega kreativnega diapazona, ki ga je skozi leta osvojila skupina znotraj svojega glasbenega karakterja. Career Of Evil in takoj za njo Shooting Shark, ali Black Blade (»Cultosaurus erectus«, 1980) ter za njo  Then Came the Last Days Of May (iz istoimenskega prvenca skupine), sta le dva izmed primerov teh izredno všečnih atmosferičnih preskokov. Obenem pa omogoča ta alternacija esencialnima vokaloma, brez katerih si ni mogoče predstavljati niti enega dejanja te skupine, to je Erica Blooma in Bucka Dharme, da se nadihata in tako vzdržujeta vokalno moč na zadovoljivi ravni skozi nastop. Treba je imeti v umu, da sta se vokala obeh nekoliko znižala, pa vendar delujeta oba na tem posnetku izpred šestih let, še vedno v vsem prepričljivo in na moč sveže.

Buck Dharma je preprosto briljanten v manifestaciji doktrine obvladovanja kitare. Ko prisluhneš Blue Öyster Cult koncertu v letu 214 je prav neverjetno, kam je Buck s tovarišijo prignal podobo in vzdušje skladb. Ta kontrast je izrazit vsepovsod. Od klasik z začetnega obdobja pa vse naprej proti osemdesetim. V smislu doseganja evolutivne zrelosti, kar se jih je oprijelo skozi leta. Buck si privošči seveda kar nekaj teatralnih podaljšanih jam vložkov, je pa zanimivo da tudi sam solira drugače, kar je logično. Saj je tudi sam za nekaj dekad starejši in zrelejši glasbenik. Kot povedano. Njegovo pristopanje do solaž in dodatnih okrasnih vložkov, je sladostrastje svoje sorte, ko poslušaš tudi ta Blue Öyster Cult koncertni dokument.

Tudi ta koncertni dokument vehementno napoveduje, da bo leto 2020 za Blue Öyster Cult, pa tudi vse njihove privržence, znova eno bolj vznemirljivih, v sicer slikoviti in dolgoživi karieri ikonskih rock težkokategornikov.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1
1. Od’d On Life Itself
2. The Red And The Black
3. Golden Age Of Leather
4. Burnin’ For You
5. Career Of Evil
6. Shooting Shark
7. The Vigil
8. Me262
9. Buck’s Boogie
10. Black Blade

CD2
1. Then Came The Last Days Of May
2. Godzilla
3. (Don’t Fear) The Reaper
4. Harvester Of Eyes
5. I Love The Night
6. Hot Rails To Hell
7. Cities On Flame With Rock And Roll

Zasedba:
Eric Bloom – vokal, kitara, klaviature
Donald “Buck Dharma” Roeser – kitara, vokal
Richie Castellano – klaviature, kitara, spremljevalni vokal
Kasim Sulton – bas kitara, spremljevalni vokal
Jules Radino – bobni, tolkala


Blue Öyster Cult – I Love the Night (v živo Cleveland 2014, uradni koncertni video)
Blue Öyster Cult – Cities On Flame With Rock’N’Roll (v živo Cleveland 2014, uradni koncertni video)
Blue Öyster Cult – Burnin’ For You (v živo Cleveland 2014, uradni koncertni video)
Blue Öyster Cult – Don’t Fear (the Reaper) (v živo Cleveland 2014, uradni koncertni video)
Blue Öyster Cult – “Hard Rock Live Cleveland 2014” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki