Bogunov: Dolazimo u miru

0 260

Založba: Dallas Records
Datum izida: 22. 11. 2022
Produkcija: Simon Jovanović
Dolžina albuma: 50.21 min
Zvrst: Alternative Rock / Art Rock
Ocena: 8.5/10


Bogunov so kvintet svojevrstnega glasbenega artizma. Skupina s konkretno kilometrino, četudi diskografski opus tega glasno ne naznanja. Prvenec »More bijesa« (RockLine recenzija), ki je izšel leta 2020, je nastajal namreč celih petnajst let. Ekipa je pred tem veliko preigrala skupaj in zrelostno medsebojno rasla. Zato ne čudi, da je v tem oziru zasedba Bogunov že z albumskim prvencem predstavila svoj glasbeni karakter (v artističnem oziru) na moč izpiljeno in definirano. Z izklesanim osebnim glasbenim dosjejem.

Novi album, to je »Dolazimo u miru«, je torej nasledil predhodnika po dveletnem zamiku. Ne prinaša več takšnega vznemirjenja, kot prvenec. Lahko bi bilo obratno, a ni. Kdor je prisluhnil prvencu »More bijesa«, ga album »Dolazimo u miru« ne bo mnogo presenetil, če sploh. Z »Dolazimo u miru« ostajajo Bogunov na artističnih okopih predhodnika, kar povsem zadošča, saj je kot povedano, skupina že na prvencu z odliko podala glavnino zaščitnih znamk, ki definirajo prepoznavno izrazoslovje samoniklega artističnega pravoverja. V tej coni ohranjajo Bogunov učinkujočo formulo sebi lastnega artizma, jo poglabljajo in negujejo. Zato med albumoma v sami glasbeni ekspresiji ni zaznati posebnih odklonov.  

Na albumu »More bijesa« je skupno 11 avtorskih skladb alternativno rockovskega temeljenja, ki znova v polnem odmerku koketirajo oziroma flirtajo s pop retoriko, brezskrbnimi časi zmagoslavja Yu-rock melosa, pa tudi ponotranjenimi momenti, ki zadišijo po bluesu, pri čemer je treba imeti prvenstveno znova v uvidu, da se nahaja v središču pozornosti vokal edinstvenega Ognjena Zeljića. Mojster poetičnega pridigarstva je dominantna figura tudi na novem albumu. Aranžma in podoba samih skladb se občasno uklanjata njegovi vokalni personi večkrat do mere, ko prične album »Dolazimo u miru« nagovarjati skorajda kantavtorsko. Ob takšni opazki nosi skladba Visoki sud na albumu pečatno prekretnico pozornosti. Od nje ni mnogo oddaljena niti Predivna si, kjer je poudarjena tudi konotacija šansone. A to smo odkrivali že na albumu »More bijesa«. Trenutek albuma, kot je skladba Strah od istine, je nekaj česar Bogunov še niso preizkusili v karieri. Albumski posebnež, ki v odmerjanju potez pri gradnji same kompozicije, kot tudi sami izvedbi potrjuje, da so Bogunov ekipa odličnih glasbenikov, ki diha v podani in sebi lastni glasbeni recepturi složno in skladno, kar hkrati potrjuje tudi to, da kemija medsebojnega zaznavanja kvinteta (v studiu) funkcionira na brezgrajni ravni. Mračna melanholija! Otožnost, da bi jo lahko rezal. Tudi koprneča mistika. ‘Jangle’ zvok kitar v razvoju melodij na molih, opasanih s kulturo zvočnega učinkovanja ‘reverba’, dodaja celo stik z ‘southern rock’ melosem (Da si tu). Album se v uvodnem delu razvija na krilih večje rockovske potence prvih treh točk, kar krona posebej togotno in razkačeno fraziranje obeh kitar v naslovni skladbi albuma.   

Produkcija je znova odlična. Topla, živa, organska. Pretanjena. Kitari sta lahko postavljeni v kombiniranje ‘jangle’ in blago ‘distorzirane’ forme fraziranja, kar v kompozicijah superiorno izkorišča zvočni prostor, daje skladbam kontrastno širino in atmosferično globino. Ob organskem ‘ovoju’ zaves klaviatur, ki v aranžiranju mnogokrat dodajajo tudi zvočnost orgel, je razpoloženjski dotik točk toliko intenzivnejši. V sozvočju z vokalno ekspresijo podoživetega vokala postaja intenziviranje emocij, ujetih v sporočilih bogate in razkošne Zemljičeve poezije, toliko bolj pečatno in grabežljivo. V tem oziru je »Dolazimo u miru« mogoče označiti, kot prelepo zaokroženo glasbeno telo, ki ga na vsakem koraku krasi grabežljiv teatralni vrelec kipečih strasti. Sam uvodni rockovski zalet albuma razbremenjuje na sredini albuma lahkotna, sproščena in tudi igriva O Radosti, ki v gradaciji akordov (s kitice nazaj v refren) potrjuje aranžersko premetenosti skupine (komad se odpira z refrenom). Kandidat za rotacijo na vidnejših frekvencah radijskih valov. Slovenije in širšega prostora rajnke skupne države.

Naravnost in brez ovinkarjenja povedano so (energetsko-vibracijsko) gledano Bogunov danes na slovenskem glasbenem prizorišču refleksija tistega, kar so bili v osemdesetih na slovenski rock sceni Lačni Franz. To je vsekakor laskava primerjava, a pije vodo. V tem oziru je odločujoča omenjena poetična moč Ognjena Zeljića, ki mu danes na slovenski rock sceni težko pride kdo blizu. V glasbeno izpovednem pa tudi poetičnem oziru, je to album, ki bo tako kot predhodnik, pisan na kožo občemu karakternemu značaju slovenske rockovske publike.

Skladba Uspavanka za Borisa D., postavljena na rep albuma, dosega izreden ekspresivni učinek. Prej smo omenjali mistiko. Tu skupina z njo nikakor ne skopari. Ta točka sproža kurjo polt tudi zavoljo visokega in podkožno hipoma prevzemajočega visokega muzikalnega izplena, ki se striktno razvija na molih. Dodatnih deset minut tišine, ki sledi je del te skladbe. Glede na njen naslov, si njen simbolični pomen lahko razložite kar sami. Da se lahko samovoljno potopite v sanje Borisa Dvornika. Na repu bi lahko to skladbo z lahkoto nadomestila tudi Epitaf ljubezni z izrazitim kontrastom med kitico in muzikalno grabežljivim refrenskim napevom, ki vnaša izraziti grenko-otožni prijem teatralnega razvoja bombastike.

Album »Dolazimo u miru« utrjuje status skupine Bogunov, kot glasbene atrakcije s svojevrstno avtorsko karizmo in energetsko vibracijo na slovenskem glasbenem prostoru, ki v svojem artizmu ekspresivne globine dotika strasti in srčnih emocij, znova polnokrvno prevzema. Ta album trka odločno na vrata slovenskega glasbenega ‘mainstreama’. Z njim korakajo Bogunov ponosno po ekliptiki sebi lastno začrtanega glasbenega izrazoslovja, ki se manifestira v prelepem novem glasbenem poglavju.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Sakupljač perja (2:23)
2. 98% (4:22)
3. Dolazimo u miru (3:14)
4. Da si tu (3:05)
5. O radosti (2:45)
6. Sanjao sam (4:54)
7. Predivna si (ft. Aaron Hopkins) (2:36)
8. Epitaf ljubezni (3:49)
9. Strah od istine (5:25)
10. Visoki sud (3:31)
11. Uspavanka za Borisa D. (3:18)

Zasedba:
Ognjen Zeljić – vokal
Peter Pavičić – kitara
Vladimir Zelić – kitara
Rok Škrlj – bas kitara
Rok Skoliber – bobni

Sodelujoči glasbeniki:
Tomaž Krstič, Aaron Hopkins, Mira Kotlica, Tanja Tavzelj, Rok Ulaga, Simon Jovanović, Marko Herak, Master Čulk, Mitja Kocjančič


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki