Bonfire: Roots

0 76

Založba: AFM Records
Datum izida: 26 2. 2021
Produkcija: Hans Ziller
Dolžina albuma (2CD): 104.24 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Bonfire so legende nemškega hard rocka. V zadnjih letih doživljajo popolno renesanso. Hans Ziller, edini originalni član današnjih Bonfire, ki je videl vse dobro in zlo v glasbenem poslu, uživa v družbi mlajših članov, ki kar kipijo od angažiranosti in zavzetosti. Redni izidi studijskih albumov se vrstijo, prav tako pa pomlajeni in osveženi Bonfire ‘razvajajo’ svojo bazo dolgoletnih privržencev s presenečenji, kot je bila denimo dvojna CD kompilacija znova odigranih in posnetih hitov kariere z naslovom »Pearls« (2016), ki ji je leta 2018 sledila še dvojna CD kompilacija »Legends«, na kateri so se Bonfire z malho priredb poklonili svojim vzornikom. No, tudi pričujoči novi dokument »Roots«, je vrsta sladkorčka oziroma kompilacija, ki pa tokrat na dveh CD-jih obsega kar 24 skladb, ki so bodisi prearanžirane klasike izvedene v izštekani (‘unplugged’) varieteti – teh je devetnajst, ali pa gre celo za povsem nove skladbe, ki jih je tako pet.

Čeprav so časi devetdesetih, ko je bila znana tudi po razvpiti MTV-jevi Unplugged seriji, kamor bi Bonfire »Roots« sodili kot ključ v ključavnico, že davno tega preteklost, pa si skupine v čudnih časih, ki vse teže opravičijo očitno vsiljeno stanje pandemije in ‘lockdownov’, na rzlične načine krajšajo čas. Koncertno se ne smejo angažirati, zato pa je časa za snemanje glasbe na razpolago več. No Bonfire so prav 3. 4. 2020, to je že v času, ko je Covid-19 zajel svet, izdali aktualni studijski album “Fistful of Fire” (RockLine recenzija). Bend se je leta 2016 še izdatneje okrepil, ko je v ekipo vstopil vrhunski vokalist Alexx Stahl. Po njegovi prilljučitvi je bend hitro izdal album »Byte the Bullet« (2017) in postal uničujoča heavy mewtal n hard rock mašinerija.

»Roots« je dokument, ki je bil odigran oziroma ustvarjan z velikim užitkom. Sama struktura briljantno predrugačenih izvirnikov, pri čemer potrebuješ večkrat lep čas, da povežeš skladbo v ‘izštekani’ različici z električnim izvirnikom, je predstavljala Zillerju in ekipi dovolj velik artistični izziv, da se je veteran med nemškimi rock kitaristi, z njim zelo podrobno spoprijel. Stahl je tu pravzaprav centralna figura in njegov vokalni domet deluje v svojem kameleonstvu izjemno pečatno in prepričljivo. V slehernem trenutku je z vokalnimi figurami na pravem mestu. Vživetosti mu nikakor ne primanjkuje in klasike v njegovi re-interpretaciji, kljujejo z izjemno energijo in potentno vibracijo. Učinek, da nežneje in mehkeje ko pristopaš do izvedbe, z večjo povratno intenziteto deluje interpretacija glasbe na poslušalca, deluje na »Roots« večkrat brezhibno. Stahlova interpretacija daje Bonfire klasikam novo karakterno dimenzijo, ki jo dosega zorenje skupine v letu 2021. Projekt bi lahko bil dvorezen meč, saj hodijo Bonfire z njim dobesedno po žerjavici, vendar so izšli iz tega izzivanja nedotakljivosti velikih in zlatih časov osemdesetih in preizkušanja artistične moči, kot veliki zmagovalci. Še posebej prikupno nagovarja med izbranim redefiniranjem Love Don’t Lie, kjer se za duet s Stahlom pridruži  Lydia Panè, sicer žena Bonfire kitarista Franka Panè-a. Sicer pa večni hard rock zimzeleni, kot so mdr. The Devil Made Me Do It, The Price of Loving You, Ready For Reaction, ali/in American Nights zapeljujejo s presenetljivim magnetizmom. Da bo Roots zanimiva avantura za poslušanje, sploh če ste pravi Bonfire privrženec, napoveduje že uvodna gradnja atmosfere v otvoritveni Starin’ Eyes s pomočjo zvoka Hammond orgel.

Skupina pa sicer s to idejo ni uspela vzbuditi dovolj zanimanja, podpore ali naklonjenosti s strani založbe AFM Records. Zato se je obrnila po pomoč k bazi svojih oboževalcev in organizirala mini kampanjo zbiranja denarnih sredstev, da je sploh lahko pristopila k realizaciji začrtanega projekta. Skupina je na to zbirko uvrstila tudi pet povsem novih točk, in sicer: Your Love Is Heaven To Me, Piece Of My Heart, Youngbloods, Our Hearts Don’t Feel The Same in Wolfmen, ki ulito funnkcionirajo v simbiozi s starejšim materialom in za katere velja, da vzbujajo veliko radovednost, kako bi sicer zvenele v ‘vklopljenih’, to je električnih varietetah. Naj dodam, da so Bonfire ob interpretaciji materiala iskali zabavo na slehernem koraku. V Starin’ Eyes, ki odpre kompilacijo, vpnejo frazo Led Zeppelin klasike Living Loving Maid, takoj v otvoritvi sledeče American Nights, pa dražijo z vodilno frazo Hendrixove Purple Haze. Tudi Under Blue Skies se temu ne izmuzne, ko pripnejo Bonfire v začetek skladbe  hudomušno glavni motiv Claptonove Layle, Tu so Judas Priest z Breaking the Law (Ready 4 Action) itn… Skratka, »Roots« zna poslušalca zelo zabavati.

Ljubitelji lika in dela skupine Bonfire, bodo torej brez oklevanja pograbili tudi za »Roots«. Več kot očitno postaja, da Ziller in kompanija doživljajo novo pomlad, da so energetske silnice v novi ekipi odlično razporejene, in da imajo Bonfire, pri Zillerjevi, skoraj 50 letni glasbeni karieri, še veliko lepega in dobrega za povedati.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1.
1. Starin’ Eyes
2. American Nights
3. Let Me Be Your Water
4. Price Of Lovin’ You
5. Comin’ Home
6. Ready 4 Reaction
7. Give It A Try
8. Sleeping All Alone
9. Who’s Foolin’ Who
10 Why Is It Never Enough

CD2
1. Fantasy
2. When An Old Man Cries
3. Love Don’t Lie
4. Lonely Nights
5. Under Blue Skies
6. You Make Me Feel
7. No More
8. The Devil Made Me Do It
9. Without You
dodane skladbe:
10. Your Love Is Heaven To Me
11. Piece Of My Heart
12. Youngbloods
13. Our Hearts Don’t Feel The Same
14. Wolfmen

Zasedba:
Alexx Stahl – vokal
Hans Ziller – kitara
Franka Panè – kitara
Ronnie Parkes – bas kitara
Andre Hilgers – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki