Bryan Beller: Scenes From The Flood

0 163

Založba: Onion Boy Records
Datum izida: 13.09.2019
Dolžina albuma: 87.19 min
Produkcija: Bryan Beller
Zvrst: Art Rock / Progressive Rock / Avant-Prog
Ocena: 10 / 10


Bryana Bellerja poznamo v prvi vrsti kot basista spremljevalne zasedbe Joea Satrianija, Bryan je tudi ena tretjina, kraljev virtuoznih norčij The Aristocrats. Bryan Beller pa je mnogo več kot le basist, ki bi nemara vzbujal le to, da je le še en piflarski statist na odru s Satchem. Beller je namreč genij. Zakaj?

 Albumi mu sicer ne gredo tako hitro od rok kot njegovemu vseinstrumentalnemu  The Aristocrats pajdašu Marcu Minnemanu, je pa njegov sveže izdani samostojni dosežek »Scenes From The Flood« neverjetno ambiciozno delo, ki ponuja ogromno glasbene substance. Gre namreč za nekaj najboljšega kar se je zgodilo v lanskem letu in to ne le na polju izdaj v progresivnorockovskem žanru, pač pa nasploh. V glasbi sami.

 Na albumu sodeluje z Bellerjem kar 26. vrhunskih glasbenih virtuozov, ki veljajo za cenjena in spoštovana imena v svetu nenehnega izvabljanja adventivnih rockovskih potegavščin! Beller se preizkuša na njem tudi kot kitarist in klaviaturist. Pretežno  instrumentalni album stoji od prve do zadnje sekunde svoje igre visoko nad slehernim žanrom ter mu je nemogoče nadeti slogovno oznako! Je delo visoko eklektične substance, s polnokrvnim sosledjem vrhunskih preklopov med raznolikimi vzdušji, usekanimi ritmični obrati, kar pomeni, da vžiga album zdaj dramatično, shizofreno in razpenjeno, kot tudi neverjetno milozvočno in nežno. Nujno ga morajo preveriti feni Zappe, King Crimson, Yes in Pink Floyd ter na drugi strani Animals As Leaders, Nine Inch Nails, Strapping Young Lad, reč pa posega še dlje, celo na polja glasbe, ki bi lahko bila glasbena podlaga za kak film (ljubitelji Hansa Zimmerja pozor). Album na katerem srečaš vse in ki mu zlepa ne prideš do konca. Od metala, do bluesa, elektronske glasbe, jazza, celo klasičnih progresivnorockovskih in psihadeličnih potegavščin. Želite presenečenje. Pričakujte nepričakovano. 

Album ni lucidne narave, kot bi to pričakovali, glede na Bellerjevo reputacijo in sloves, ki ga nosi esenca zasedbe The Aristocrats, ali samostojna dela Marca Minnemana. »Scenes From the Flood« je v vsem resno delo. Kar se tiče atmosferičnega izplena, se razpoloženjska stanja na tem albumu sprevračajo nenehno, kot se komponistični ustroj albuma, ki je pravzaprav iztočnica tem izjemnim odklonom med vzdušji. V briljanci veščine stapljanja in fuziranja žanrov na način, ob katerem sprva misliš, da je to nemogoče. A Bryanu to uspeva s peresno lahkoto. Album je nastajal dolgo časa, več let. Dekado. Beller ga je idejno vseskozi pridno sestavljal, kot silno zahtevno »puzzle« sestavljanko, ali za tiste, ki berete Dylana Doga nemara postrežem z ustreznejšo asociacijo, kot ladijsko maketo, sestavljeno iz bilijona drobnih koscev, čemeru ne prideš do dna. Pod sicer šegavo in vselej vedro naravo tega glasbenika, leži torej duša, ki išče popolnost. In to popolnost, to nedokončano in brezkončno popolnost, seva »Scenes From A Flood«, od prve do zadnje sekunde svoje slikovite in izjemno bogate glasbene substance. Pretežno instrumentalni album se pohvali tudi z enim vokalnim komadom. To je izjemno mračni, a bombastični ep, oziroma v tem oziru progresivna art rock mini suita Army Of The Black Rectangles, za katero je Bryan našel navdih v skladbi Angels & Exits. Slednja, je edina skladba tega albuma, sicer skomponiranega s strani Bellerja, ki jo je prispevala Janet Feder (samostojna izvajalka, znana po sodelovanju s Fredom Frithom – Henry Cow »RIO/avant-čudakom«).

Ne bi rad dolgovezil, kajti takšnim izdelkom nobena recenzija ne seže do dna. Preprosto, je njegova večplastnost, duhovito odmerjanje idejnih potez v polja neodkritih glasbenih dimenzij, tako izzivalna, na trenutke avantgardna, teatralna, tako svobodoljubna, da je uporaba besed, kot jih generira naš racionalizem in nas zlasti v primerih takšnih albumov, preprosto in naravnost povedano, omejuje in do mere »pohablja«, v vsem odvečna. Ostaja le eno. In reč je zelo preprosta. Odklop. Da se takšni glasbi prepustiš. Da. Vsebuje mnogo transcedentalnih trenutkov, trenutkov, ki te na drug strani stresejo, celo strašijo. Album, ki ga boste lahko nenehno poslušali in se ga nikakor ne naveličali. Album ki vas bo z vsako naslednjo rotacijo obogatil in nagradil. Tudi v spiritualnem oziru. Je naravnost to, kar lahko v svojem izvornem poslanstvu ponudi konzumentu, le glasbena umetnost. Bolj iskreno od tega namreč ne gre.

Če si drznem dodati osebno avtorjevo noto in tisti, ki spremljajo redno RockLine od leta 2006 predobro vedo, da ta ni zrecenziral in slišal le treh albumov v življenju, gre za delo, ki je eno najboljših, kar sem jih slišal v zadnjih letih, sicer nenehno intenzivne lastne vpetosti v dognanja rocka in rola.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. The Scouring Of Three & Seventeen
2. Volunteer State
3. Everything And Nothing
4. A Quickening
5. Steiner In Ellipses
6. Always Worth it
7. Lookout Mountain
8. The Storm
10. The Flood
11. Bunkistan
12. As Advertised
13. Army Of The Black Rectangles
14. The Outer Boundary
15. Angles & Exits
16. The Inner Boundary
18. World Class
19. Sweet Water
20. Let Go Of Everything

GLASBENIKI:
Bryan Beller – bas kitara, klaviature, kitara, vokal

Kitaristi:
Nili Brosh (Michael Jackson ONE, Tony MacAlpine, solo artist)
Darran Charles (Godsticks, The Pineapple Thief)
Mike Dawes (samostojni izvajalec)
Janet Feder (samostojni izvajalec, Fred Frith)
Guthrie Govan (The Aristocrats, Hans Zimmer, Steven Wilson)
Mike Keneally (Frank Zappa, Joe Satriani, Steve Vai, samostojni izvajalec)
Jamie Kime (Zappa Plays Zappa, Jewel, Dr. John)
Teddy Kumpel (Joe Jackson, samostojni izvajalec)
Jake Howsam Lowe (Plini, The Helix Nebula)
Rick Musallam (Mike Keneally, Ben Taylor)
Mike Olekshy (Max Morgan, Alison Ray)
Griff Peters (Mike Keneally, Billie Myers)
John Petrucci (Dream Theater)
Joe Satriani (Joe Satriani, Chickenfoot)

Bobnarji:
Ray Hearne (Haken)
Gene Hoglan (Dethklok, Strapping Young Lad, Testament, Death)
Nate Morton (Cher, The Voice, American Idol house band)
Joe Travers (Joe Satriani, Eric Johnson, Zappa Plays Zappa)

Klaviaturist, godala, harmonije, sitar, tolkala,…
Christopher Allis (Deana Carter, Denny Laine)
Paul Cartwright (Portugal The Man, Cee Lo Green, Mary J. Blige)
Julian Coryell (Alanis Morrissette, Jewel, Aimee Mann)
Fred Kron (Colin Hay, Donna Summer, Anchorman 2)
Evan Mazunik (Carla Bley, Anthony Braxton, samostojni izvajalec)
Matt Rohde (Christina Aguilera, Jane’s Addiction)
Rishabh Seen (Arijit Singh, Mute The Saint, samostojni izvajalec)
Leah Zeger (Stevie Wonder, Annie Lennox, Hans Zimmer)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki