House Of Shakira: Radiocarbon

0 127

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 06.12.2019
Dolžina albuma: 39.45 min
Produkcija: House Of Shakira
Zvrst: Hard Rock / Melodic Rock / AOR
Ocena: 9.5 / 10


House Of Shakira je skupina z lepim stažem delovanja, prvi album pa je izdala leta 1997. To je bil album »Lint«, ki jim je prinesel že ob uvodnih kariernih korakih lepo odskočno desko za preboj do širših množic, saj so si z njim House Of Shakira pridobili dovolj pozornosti. Žal tega v nadaljevanju kariere niso uspeli vnovčiti in se tako ugreznili v popolno podzemlje žanrske sfere kovanja melodičnega rocka, podkrepljenega z močno opornico na AOR glasbi osemdesetih. Navkljub temu je skupina skozi leta ostala zvesta svojemu skovanemu slogu in svojemu vizionarstvu ter tako v časovnih intervalih dveh do treh let pridno nizala nove in nove albume. Najnovejši, to je »Radiocarbon«, ki je izšel v lanskem decembru, točneje na našega poganskega »piškotopeka« Miklavža, je tako skupno deveti studijski dosežek te, sicer krivično prezrte, a v dejanjih vselej imenitne hard rock zasedbe, ki jo tvori kvintet iz švedskega Stockholma.

In znova je tudi novi dosežek naravnost odličen. Album je izdala založba Frontiers Musci Srl. kar je za skupino zelo dobro, saj je to vodilna svetovna založba, ki danes še aktivno skrbi za skupine, z glasbeno usmeritvijo v melodičnem rocku in AOR glasbi, kot obeh »mehkejši vejah« hard rocka. Gre torej za arhaičen žanr, pravzaprav izumrl, ki ga občasno (hvaležno) pogrevajo kakšni novodobni entuziastični revitalisti, kot so denimo H.E.A.T. ali Eclipse. Znova pretežno Švedi torej.

No House Of Shakira so fantje generacije, ki je rasla gor ob poslušanju Led Zeppelin na eni strani in Journey na drugi. Čudovit kontrast torej. In to odraža njihov slog. Dejansko se niso mnog odmaknili od časov albuma »Lint« (1997) in »Radiocarbon« postreže z desetimi detajlno sklesanimi točkami, ki znova presunljivo dobro vežejo klasično rockovsko surovost, podedovano od Led Zeppelin z izjemno bombastično in ultramuzikalično nalezljivostjo »west coast AOR« legend Journey.  

»Radiocarbon« je delo prekaljenih mačkov, ki natanko vedo, kako mora stati kompozicija v žanrski sferi v kateri se skozi leta gibljejo, da ta polnokrvno hipoma zgrabi. Prirojeni švedski perfekcionizem in izkušnje. Z roko v roki. Pravšnji časovni interval v katerem izpiliš ideje do potankosti. Tako dostavlja tudi novi album deset odličnih točk. Zanimivo pri tem je, da so House Of Shakira, glede na svojo rodno »skandinavskost«, tudi na novem albumu večkrat vedri, pozitivni, se pravi da radi vtikajo forme v fraziranju, ki stojijo na durovskih lestvicah. To vzdržujejo vseskozi. Od prvenca. Nove kompozicije se lahko pohvalijo tudi z zelo dobro produkcijo, ki zadržuje živahen ten ter organskost. K temu dodaja svoj doprinos tudi raba akustike, s katero skupina mojstrsko izkorišča  razpoložljiv prostor zvočne slike, ki se odpira v aranžiranju točk (A Tyrant’s Tale). Skladbe so v produkcijskem oziru spretno kontrastirane. Dominanten, prodoren in visoko melodičen vokal je v središču, oprt na stasit in masten kitarski zvok fraziranja, v zvočnem kontrastu pa stoji udarna ritem sekcija, z izkazano toplino odličnega pulziranja »bas noge«.

Vrhunce izbirate sami! Preprosto. »Radiocarbon« postreže z izredno konsistenco in koherenco, kjer med točkami ni kakovostnega nihanja, pač pa vseskozi idejno barvit razvoj dogodkov ter visok izplen dinamike samega albuma. Nič manj, nič več. Težko mu kaj dodaš, kaj odvzameš. Kot povedano. Še en odličen dokument, ki ga bodo z odprtimi rokami sprejeli pravi ljubitelji tega žanra in ga uvrstili za dlje časa med izdelke s frekventno rotacijo predvajalnikov različnih nosilcev zvoka. To je najmanj kar si ta izdelek zasluži. Večja utopija pa je ta, da bi skupino kje v relativni bližini šentflorjanske doline, nemara tudi ugledali, na kakem od njenih koncertnih nastopov, kot se je to zgodilo denimo davnega novembra 2006, v italijanski Padovi.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Herd Instinct
2. One Circumstance
3. Not Alone
4. Radiocarbon
5. A Tyrant´s Tale
6. Delusion
7. Save Yourself
8. Sweet Revenge
9. Scavenger Lizard
10. Like A Fool
11. Falling Down

Zasedba:
Andreas Novak – vokal, spremljevalni vokal
Mats Hallstensson – kitara, spremljevalni vokal, “e-bow”
Anders Lundström – kitara
Per Schelander – bas kitara, spremljevalni vokal, tolkala
Martin Larsson – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki